Nastase, despre remaniere: E ca si cum ai incerca sa machiezi un cadavru

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 11:18
2054 citiri
Nastase, despre remaniere: E ca si cum ai incerca sa machiezi un cadavru

Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD, spune ca orice varianta de remaniere a Guvernului Boc ar fi ineficinta, atat timp cat politicile raman aceleasi.

"Orice formula de remaniere cu care se vine nu are relevanta, cata vreme se pastreaza actuala directie de guvernare. Aceasta este principala cheie, despre care nici Basescu si nici Boc nu par dispusi sa vorbeasca. Directia e gresita, iar majoritatea covarsitoare a populatiei crede asta. De vina nu e doar Guvernul Boc, dar acest Guvern e cel care a adancit criza si a accentuat-o cu toate deciziile gresite pe care le-a luat. A vorbi acum despre remaniere, si a pune in aceasta ecuatie doar cateva nume, este ca si cum ai incerca sa machiezi un cadavru", scrie Nastase pe blogul personal.

Nastase identifica si cateva posibile scenarii pe care le-ar avea presedintele Traian Basescu atunci cand vine vorba de remaniere. Astfel, liderul PSD spune ca seful statului vrea sa mentina controlul Guvernului, dar in acelasi timp vrea sa sa recupereze controlul pierdut asupra PD-L-ului.

"Inainte de a vedea remanierea, ar fi interesant sa ne punem in pielea lui Traian Basescu (urata incercare, stiu) pentru a vedea ce optiuni are. El pleaca de la doua obiective: vrea mentinerea controlului pe Guvern (pentru controlul resurselor) si, in acelasi timp, vrea recucerirea controlului total asupra PDL, pentru a avea un instrument politic de incredere in spate (cei care gandesc la constructia de alte partide nu trebuie sa uite ca, pana acele partide vor creste si vor avea structuri functionale, e nevoie de voturi in Parlament, de oameni in teritoriu si de aparat in tara).

Asa ca orice analiza corecta trebuie sa plece de la aceste doua obiective, care vor fi urmarite cumulativ. E greu de crezut ca Basescu va alege un singur obiectiv, prin renuntarea la celalalt. Va face asta doar daca nu are de ales. Dar acum, are", mai scrie liderul PSD.

In acest sens, Nastase a identificat si cateva scenarii. Unul dintre ele ar fi "amanarea oricaror decizii si mentinerea status-quo-ului. Boc premier, alegeri interne amanate. Castigare de timp pentru impunerea unei alternative si transferul tuturor costurilor electorale pe Boc. Fara atacuri decisive si fara demobilizarea partidului. O varianta sigura, dar care nu rezolva inca nimic".

Scenariul numarul 2 in viziunea lui Nastase este "pastrarea lui Boc, dar eliminarea unor nume grele din Guvern. Scenariul depinde de convingerea celor pastrati sa nu se lupte pentru cei dispensati. Fundamentale sunt voturile parlamentare din spatele celor eliminati. BVB nu poate fi dat cu totul la o parte, dar se poate sparge bucata cu bucata. Scenariul va trebui insotit de scandaluri legate de numele eliminate (scandaluri care vor fi munitie pentru presa, dar care, la fel ca scenariul 1, nu vor rezolva nimic).

O alta varianta ar fi pastrarea aceleiasi echipe la guvernare, insa impunerea unor masuri noi.

"Fara schimbari de nume, dar cu asumarea unor masuri noi si aparent spectaculoase. Scenariul poate include si preluarea ca discurs a unor solutii vehiculate de PSD sau PNL, pentru a le discredita (vezi exemplul din trecut al impozitului forfetar). Acest scenariu poate fi insotit si de ideea ca anul viitor poate fi accesat un nou imprumut de la FMI, care sa acopere gaurile din prezent. Singura problema: un nou imprumut atat de rapid ar prabusi total economia, si singura sansa de a face ca populatia sa nu constientizeze inca gradul enorm de indatorare ar fi sa se forteze organizarea de anticipate pana in 2012 (eu cred insa ca anticipatele trebuie organizate tocmai pentru a preintampina ajungerea la un nou imprumut).

Iar un alt scenariu ar fi asteptarea motiunii de cenzura pe care opozitia o va depune in octombrie, eliminarea intregului guvern Boc si inlocuirea sa cu un altul condus fie de un tehnocrat, fie de un om politic.

"Asteptarea motiunii de cenzura si inlocuirea lui Boc cu un guvern sustinut de aceeasi majoritate din prezent. Se foloseste motiunea ca pretext si se elimina Boc cu totul, apelandu-se fie la un tehnocrat (dupa modelul Croitoru), fie la numirea unui premier politic. Varianta pasarii guvernarii catre PSD si PNL nu tine, din pacate, fiindca Basescu nu va accepta niciodata sa piarda legatura cu puterea (va folosi mereu argumentul ca va da puterea altor partide daca acestea continua reformele lui Boc, ceea ce este un nonsens). Se poate apela la un guvern de uniune nationala, cel putin ca propunere, dar daca PD-L va propune aceiasi ministri in guvern (ceea ce va face) e imposibil ca PSD sau PNL sa accepte", a mai spus Nastase.

Acesta spune ca tentativele sunt "jalnice": "Personal, cred ca tentativele sunt jalnice. Dar, cata vreme Basescu are inca posibilitatea sa se joace cu politica, vom continua sa vedem astfel de tentative", conchide Adrian Nastase.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Adrian Nastase Traian Basescu, #Nastase Boc remniere guvern , #Traian Basescu
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
bombo, remanierea este un instrument poltic folosit des in tarile democratice
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Gainatzul guvernarii actuale este sconcs prin bashescu pompos pentru a crea iluzii datatoare de zperantza pentru natzi.a romulana. Haiducii vor fi condusi cu pusca mai departe pentru umplerea chimirelor late ale clanurilor care trensforma tara in cenusha