Nastase: R. Moldova nu este batranica pe care vrem s-o trecem strada

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 19:40
1844 citiri
Nastase: R. Moldova nu este batranica pe care vrem s-o trecem strada

Romania trebuia sa continue activ relatiile cu Republica Moldova si nu sa se comporte "de parca ar fi o batranica pe care vrem s-o trecem strada spre Bruxelles", a declarat, marti, fostul premier, Adrian Nastase, dupa discursul presedintelui Traian Basescu in Parlament.

"De ce in ianuarie a fost desfiintat Oficiul pentru relatiile cu Moldova? Lipsa de continuitate in evaluarea si planificarea relatiilor cu Republica Moldova ne da impresia acum ca Moldova este batranica pe care noi vrem s-o trecem strada spre Bruxelles", a declarat Nastase.

Totodata, deputatul PSD l-a acuzat pe Basescu ca a venit cu solutii neviabile in chestiunea Republica Moldova, ca a folosit Parlamentul drept decor pentru un discurs in care regimul Voronin a fost exorcizat si ca ar fi fost mai utila o consultare cu partidele.

Fostul premier sustine ca solutiile cu care s-a prezentat Basescu in Parlament sunt neviabile si ca modalitatea de a vorbi despre regimul Voronin aminteste de temele interne de atac ale presedintelui: "eu zic sa folosim formule pe care le putem gasi - ancheta europeana nu stiu la ce s-a gandit Traian Basescu, nu exista un mecanism european care sa faca o astfel de ancheta, exista in schimb Curtea de la Strasbourg, pe care Romania o poate utiliza pentru a semnala unele incalcari ale drepturilor omului.

Cred ca este important nu atat sa ne gandim la formule in care pare cumva ca vom trimite DNA sa-l aresteze pe Vladimir Voronin, ci sa ne gindim la solutii pe care putem sa le gasim pentru a reconstrui, a repara ce trebuie reparat", a declarat Nastase. El a mai sustinut ca seful statului ar fi facut mai bine daca ar fi organizat consultari cu partidele.

"In opinia mea, o consultare prealabila, si nu o formula de solidaritate pasiva in care unii asista la o formula de exorcizare a raului, ne poate ajuta. (...) Sigur, Parlamentul a fost onorat de faptul ca a fost acceptat ca decor pentru acest discurs. Eu as fi considerat ca era mai utila o consultare cu partidele politice inainte de acest discurs", a mai opinat deputatul.

Potrivit presedintelui Consiliului National al PSD, este nevoie de o consultare prealabila si nu de o formula de solidaritate pasiva in ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova.

"S-a incercat rezolvarea problemelor cu schimb de vinuri intre Bucuresti si Chisinau", a amintit Nastase de sticlele de vin stricat primite in dar de presedintele Basescu de la omologul sau moldovean.

Presedintele Traian Basescu a cerut marti, in cadrul mesajului adresat Parlamentului, efectuarea unei anchete europene asupra responsabilitatilor pentru represiunile din ultimele zile din Republica Moldova, sustinand ca Romania va analiza si cum ii poate ajuta pe cetatenii moldoveni.

"Represaliile care au loc in Republica Moldova, incalcarea libertatilor fundamentale a drepturilor omului, a libertatii de expresie, expulzarea unor jurnalisti si acuzatiile la adresa statului roman obliga Romania sa ceara efectuarea unei anchete europene asupra responsabilitatilor pentru represiunile din ultimele zile", a declarat presedintele Basescu.

Seful statului a spus ca, in conditiile in care masurile represive vor continua, Romania va analiza, in conformitate cu normele internationale, "formele de asistenta umanitara si de protectie pentru cei a caror viata si integritate fizica sunt amenintate".

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Nastase Moldova Basescu, #relatie Romania Moldova, #discurs Basescu Parlament , #Traian Basescu
Comentarii
C
CIRESUL UNDE SE URCA MANGALITZA DE TARTASESTI
rank 1
Iar te bagi in seama rapanoaso ? Cum iti arata Basescu vierul , cum te apuca zbrancuiala de rupi cotetul de arama si gardurile !