Nastase se plange ca i se refuza dreptul la aparare

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 15:00
2905 citiri
Nastase se plange ca i se refuza dreptul la aparare
Foto: Arhiva

Adrian Nastase sustine ca "dintre toate reformele perioadei de tranzitie din Romania, reforma justitiei este probabil cea mai ciudata", luand in considerare ca in cele trei dosare "construite la comanda lui Traian Basescu" are programate saptamana viitoare cinci termene, stabilind astfel un nou "record national absolut".

"Saptamana viitoare am programate, la ICCJ, 5 (cinci) termene luni, marti, miercuri, joi si vineri. In cele trei dosare construite la comanda lui Traian Basescu. Cred ca este dreptul meu sa consider ca, in felul acesta, stabilesc un record national absolut.

Dintre toate "reformele" perioadei de tranzitie din Romania, reforma justitiei este probabil cea mai ciudata. Pentru a o "depolitiza", factorul politic intervine la modul cel mai direct. Sigur, nu este vorba doar de ultimii ani, dar ultimii ani au fost cei mai expresivi", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.

Fostul premier crede ca pentru imbunatatirea sistemului de justitie este nevoie de "un numar corespunzator de judecatori integri, bine pregatiti si bine remunerati, de conditii logistice si financiare decente de lucru, de stabilitate legislativa, dar si de eliminarea rolului politic al DNA.

"In ultimii sapte ani, Traian Basescu, in siajul campaniei electorale prezidentiale din 2004, a atras stigmatul coruptiei asupra Romaniei, explicand la Bruxelles, direct sau prin intermediari, cat de grav este acest flagel in tara noastra.

In timp ce el isi cauta argumente pentru a se lupta cu adversarii politici, politizand la maxim sistemul de justitie, inclusiv prin schimbari permanente de magistrati, prin fortarea unor pensionari anticipate intre judecatorii "ne-ascultatori", prin diminuarea rolului CSM - caruia ii stabilea in direct conducerea -, din pacate, fenomenul coruptiei s-a amplificat la niveluri necunoscute, justitia nemaifiind capabila sa joace un rol de descurajare pentru un sistem profund clientelar - incurajat de Basescu pentru a-i asigura resursele financiare necesare realegerii sale din 2009.

Acum, sistemul clentelar-mafiot, pastorit de Basescu, sistem ajuns la stadiul de metastaze, nu mai reactioneaza la morfina administrata selectiv de DNA", mai scrie liderul social democrat.

Adrian Nastase mai sustine ca Basescu stie de situatia in care se afla justitia, in consecinta "incearca sa manipuleze eventuale decizii ale Uniunii Europene".

"Incearca rezolvarea dosarului Schengen in doua etape, martie si iunie 2012, si incetarea MCV-ului, in doua etape - februarie si iunie 2012, pentru a le prezenta ca "succese" ale puterii portocalii la alegerile "comasate" din noiembrie. Acesta este, de altfel, si unul din motivele pentru care alegerile locale nu trebuie sa se desfasoare la termen, in vara! Pentru ca aceste "reusite" sa poata fi mediatizate in pregatirea alegerilor.

Eliminarea MCV-ului pana la alegeri este deci un obiectiv politic si electoral. El presupune un raport favorabil in februarie. Ce trebuie sa faca, in aceste conditii Traian Basescu? Simplu. Asemanator autorului genezei, el hotaraste:

"Sa se faca justitie" si da si un termen - decembrie 2011. In aceste conditii, s-ar oferi satisfactie controlorilor de la Bruxelles, neinteresati de ceea ce, in realitate s-a dezvoltat sub aspectul criminalitatii si coruptiei in acesti ani in tara. Se incearca oferirea unui pretext pentru a incheia un capitol umilitor pentru Romania in relatia sa externa, capitol inventat de Monica Macovei, sub controlul lui Basescu. Ar fi si un bonus pentru alegeri", mai explica fostul premier.

Nastase: Reforma justitiei se face prin incalcarea regulilor bunului - simt

Adrian Nastase mai sustine ca Traian Basescu incearca sa inchida "capitolul umilitor pentru Romania in relatia sa externa incalcand toate regulile bunului-simt".

"Bun dar cum sa procedam? Simplu, incalcand toate regulile bunului-simt si toate conditiile de asigurare ale dreptului la aparare. In cazul meu, pentru a se obtine aceste obiective, saptamana viitoare am termene de judecata luni, marti, miercuri joi si vineri in cele trei dosare de la ICCJ... Va reamintesc, prejudiciul eventual adus de "Trofeul calitatii" Inspectoratul de stat pentru calitatea in constructii a fost stabilit printr-o expertiza recenta la 3700 de euro (si neimputabili mie)", mai scrie liderul PSD.

Adrian Nastase se plange ca nu i se respecta dreptul la aparare.

"Trebuie sa se faca justitie cu orice pret, chiar cu pretul nerespectarii dreptului la aparare! Cum se poate pregati apararea de pe o zi pe alta? Cum pot avocatii sa se pregateasca pentru aceste termene fara sa aiba incheierile de sedinta? Sau cand sunt depuse vinerea? In plus, ei au si alte angajamente - in alte procese sau ca profesori la diverse universitati?! Cum pot fi audiati, in mod serios, 40-50 de martori pe zi?", se mai intreaba social democratul.

Adrian Nastase mai precizeaza ca timp de sapte ani DNA-ul cauta sa dovedeasca acuzatiile care i se aduc.

"Sunt acestea "dosare de mare coruptie"? Veti judeca singuri... Sigur, DNA-ul a cautat timp de sapte ani sa dovedeasca acuzatiile pe care mi le-a adus Basescu in campania electorala din 2004...Din toate, au ramas doar aceste acuzatii penibile si cheltuielile imense pentru a cauta dovezi. Cine le plateste? "Sa se faca justitie" si"justitie se facu!" Cred insa ca, in aceste conditii, dispare statul de drept. Statul social a disparut de cateva luni...", conchide Nastase.

I.U.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Adrian Nastase reforma justitie, #Traian Basescu refuza drept aparare , #Traian Basescu