Spectrul lui Basescu din biblioteca lui Nastase (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 20:14
7388 citiri
Spectrul lui Basescu din biblioteca lui Nastase (Opinii)
Foto: Arhiva (Evenimentul Zilei)

Incercarea lui Adrian Nastase de a-si lua viata modifica din temelii stereotipurile in care politica a fost facuta si comentata in anii de dupa '89.

Sa luam de buna varianta sinuciderii, din moment ce astfel a fost prezentata de aproape toti oficialii implicati direct ori indirect in eveniment. Sa pastram orice dubiu pana la momentul in care Adrian Nastase insusi va vorbi despre gestul sau si il va explica.

Sper doar ca nu avem parte de un moment de groaza, cand fostul premier va fi negat ca ar fi incercat sa isi ia viata, iar toata armata de bocitori si asiguratori in legatura cu intentia sinucigasa a lui Insusi va executa pe loc o intoarcere cu 180 de grade a armelor.

Pana atunci, sa ne limitam la marfa pe care o avem. S-a discutat destul despre ambele tipuri de reactii la aflarea vestii tentativei de sinucidere a lui Nastase. Ambele dizgratioase, ambele deplasate inspre acelasi patologic vecin cu actul ultim al lui Nastase.

Pana la urma, ele pot fi intelese. Sunt reactiile spectatorilor in fata prabusirii lui Goliat. Si condamnat la inchisoare cu executare, si organizarea sinuciderii, si ratarea actului final - una mai tare decat cealalta! Cum sa nu comenteze tot poporul, cand foamea cea mai mare de astazi inca este setea de dreptate? Cum sa nu faca lumea glume despre gaura din gat, cand guvernarea lui Insusi a reamintit romanilor de ramasitele autoritarismului?

Pana si osanalele desantate, bocetul cvasi-general in cealalta tabara este de inteles. Tentativa de sinucidere a fost pusa imediat in carca dusmanului sau din ultimii opt ani - Traian Basescu.

Poti sa presupui ca fiecare isi cauta dreptatea lui. Insa introducerea oficiala a lui Traian Basescu in actul sinuciderii lui Nastase a facut-o premierul Victor Ponta. Nu a lasat sa treaca nespeculat momentul. I-a intuit perfect incarcatura emotionala si a lovit. A sperat ca emotia provocata de rana din gatul lui Nastase va sterge condamnarea, va desfiinta trecutul si va obloji toate ranile deschise inca. Idee urmata aproape in totalitate de toti adversarii lui Traian Basescu.

"Ma intreb daca Traian Basescu este fericit acum", arunca din mers Victor Ponta dupa ce iesise din vizita scurta pe care i-a facut-o mentorului sau la spital. Primele ore ale zilei de 21 iunie, cu adevarat cea mai lunga zi din an. Aproape fara sfarsit.

*Ora dupa ora cate un breaking-news rupe ecranele televizoarelor. S.O. Vintu arestat si trimis la inchisoare un an de zile.

*Revista Nature publica dreptul la replica trimis de Ponta cu greseli elementare in engleza de port in care fusese editat textul.

*Presedintele ii cere lui Hasoti o adeverinta in scris, daca vrea sa ocupe postul de ministru al Culturii. Liberalul accepta, Ponta refuza.

*Traian Basescu anunta ca merge in capul listei la Bruxelles. Ponta spune ca e inutila orice discutie cu presedintele, totul e clar.

Orice ar fi aparut, insa, nimic nu a putut lua fata imaginilor cu Adrian Nastase scos din vila de pe Zambaccian pe targa cu picioarele inapoi. Si daca s-ar fi cutremurat pamantul si s-ar fi scufundat insulele grecesti, stirea despre condamnarea si impuscarea lui Nastase continua sa sune obsesiv in mintea fiecarui roman.

E punctul zero al politicii de dupa decembrie 89'. Dar tare ma tem ca de acum va creste doar agresivitatea taberelor politice, plus prelungirea lor din presa si societate, si nu va fi o schimbare a modului in care se va face politica in sine.

In mintea premierului, cu siguranta, Traian Basescu se face vinovat de actul ultim pe care l-a incercat Nastase.

Eu as fi curios sa stiu daca si pentru Adrian Nastase, in orele petrecute in biblioteca, dupa anuntarea sentintei definitive, vinovatul pentru umilirea si desfiintarea proprie era tot Traian Basescu si nimeni altcineva.

Am dubii ca vom afla din cele doua scrisori testament pe care fiul sau le va citi in premiera. Ce ciudatenie - sa vrei sa emotionezi un popor intreg cu un testament al unui om inca in viata! Il astept apoi pe sinucigasul Nastase sa ne explice motivul pentru care a vrut sa isi ia viata.

Pentru ca nu am niciun dubiu, discipolul sau, premierul cu teza de doctorat plagiata si gata sa renunte la ea nu la functie, va avea grija sa isi razbune dascalul. Probabil asta va fi programul Guvernului Ponta pentru urmatorii ani. Un razboi si mai sangeros impotriva celorlalti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adrian Nastase condamnare, #Nastase tentativa de sinucidere, #Nastase impuscat Basescu , #Traian Basescu