USL se sinucide cu Nastase de gat (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 25 Iunie 2012, ora 20:21
15198 citiri
USL se sinucide cu Nastase de gat (Opinii)
Foto: Arhiva

Cand doar numarul avioanelor care se prabusesc il mai depaseste pe cel al vedetelor si politicienilor condamnati si arestati intr-o saptamana, cand justitia pare ca da ultima batalie intru eliberarea finala, USL - aceasta struto-camila care a castigat deja alegerile oricate prostii a facut - s-a pus pe copiat tot ce a fost mai rau la guvernarea pe care tocmai ce a inlocuit-o.

Ca intr-un blestem etern, cand tot ce urmeaza pare a fi si mai rau decat ce a fost in trecut, USL s-a dezlantuit in ultimele doua saptamani fara nicio jena sau cosmetizare a aparentelor.

Pana la alegeri au mai avut o oarecare jena. O timiditate data de lipsa de experienta, de necunoasterea mecanismelor si dorinta pastrarii iluziei ca readuc o guvernare de bun simt. Astea sunt si motivele pentru care Ponta a dat inapoi de fiecare data cand a fost prins cu mata-n sac.

Numirile nefericite de la Educatie - Dumitrescu, Mang - bizarele actiuni de la ISC sau epurarile treptate si meticuloase de la varful tot mai multor institutii publice - toate au fost privite oarecum cu ingaduinta. O data pentru ca in fiecare caz in parte Ponta a facut pasul in spate. A doua oara pentru ca o oarecare primenire a monopolului instaurat de PDL asupra intregului aparat de stat trebuia sa fie inceputa de undeva.

Dupa alegeri, insa, incurajati si de incredibilul scor din tara, USL a renuntat la masca, si-a descarcat trupele de interventie si a dat iama in tot ce i-a iesit in cale. ICR doar a dat tonul. O actiune pe cat de justificata pe atat de costisitoare ca imagine.

Si aici Ponta a cedat si a facut pasul inapoi. Retragerea in sine, o actiune laudabila, s-a dovedit a fi doar o strategie in cazul lucrurilor mai putin importante, care nu vizeaza oricum esenta guvernarii, dar care contin un risc potential de a produce pagube infinit mai mari prin reactia societatii si a presei daca nu sunt retrase sau retractate.

Primul test serios insa al onestitatii USL si al moralitatii premierului a venit odata cu dezvaluirile legate de plagiatul de care este acuzat Victor Ponta in teza sa de doctorat. Ca "descoperirea" a fost facuta in "laboratoarele" Cotroceniului si aruncata in piata in stilul clasic al presedintelui jucator - e dincolo de orice dubiu.

Insa asta nu are nicio relevanta in fata raspunsului oferit de premierul Ponta: daca trebuie, renunt la teza, la titlul de doctor si la tot ce implica pe linie academica. De ca si cum asta ar fi miza si nu demisia din functia de prim ministru al Guvernului Romaniei. Aici premierul a fost mult mai pragmatic: "tot eu ma duc la Bruxelles".

Ce altceva sa fi spus, cand toata lumea stia foarte bine ca nu are cum sa isi dea demisia, din moment ce asta ar insemna (practic) pierderea puterii din nou. Asa a ales Ponta, obligat de soarta si istorie sa ramana in fruntea Executivului, chiar daca asta provoaca deja un scandal international monstru care are toate sansele sa transforme zilele lui Ponta de aici incolo intr-un calvar de zi cu zi.

Insa acest refuz al realitatii a fost depasit de un milion de ori de zidul ridicat de PSD in sistem de urgenta pentru sustinerea lui Adrian Nastase, cel condamnat definitiv si probabil sinucis din greseala.

O emotie cvasi-generala dictata de "greii" Partidului Social-Democrat cu fiecare ocazie in care apar la televizor. Bocete peste bocete, urlete de disperare si o solidarizare dezgustatoare cu un infractor care aproape este decretat eroul neamului si marele luptator impotriva dictaturii lui Basescu. O rasturnare a vremurilor, a memoriei si mai ales a propriilor valori si vieti.

Nastase, un infractor cu impulsuri suicidale ratate, este imbratisat cu acelasi patos si de liberali. Crin Antonescu plange dupa valoarea marelui socialist.

In cor se decreteaza ca cine nu-l iubeste pe Nastase nu e roman, e inuman, e vandut lui Basescu si vrea raul tarii. In acelasi timp, zidul USL se ridica tot mai sus in jurul lui Nastase. Orice doar-doar o scapa de inchisoare. O tentativa de sinucidere urmata de milioane de intrebari, o gratiere invocata ca o necesitate nationala sau daca nu prescriptia faptelor ca ultima solutie.

In fata unei asemenea atitudini de solidaritate cu un infractor dovedit de justitie, orice om normal la cap ramane interzis.

Pentru ca spectacolul sa devina cu tot grotesc, un alde Dragnea declara ca epoca Nastase nu doar ca n-a apus, ci abia are sa vina! Si, in numele USL, mai da-i inca o imbratisare si mai apasata cu marele om de stat Nastase!

Daca USL ne asigura ca Nastase mai are de spus lucruri in politica romaneasca, atunci aceasta formatiune devine un promotor si un aparator pe fata al infractorilor si plagiatorilor.

Cu un PDL in plina degringolada si reconstruire, cu un presedinte tot mai putin credibil, miscarile populare haotice si neatractive de la dreapta nu vor putea salva nimic. In cel mai bun caz vor complica si mai mult lucrurile.

Un viitor care suna la fel de prost ca si pana acum. Un viitor care se va reduce la aceeasi confruntare din 2004: Nastase contra Basescu. O lupta care va avea un invingator care va lua totul si un invins care va pierde definitiv.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Adrian Nastase condamnat inchisoare, #Traian Basescu Adrian Nastase , #Traian Basescu