De ce trebuie salvat Adrian Nastase (Opinii)

Duminica, 27 Mai 2012, ora 13:59
5991 citiri
De ce trebuie salvat Adrian Nastase (Opinii)
Foto: Arhiva

Este bizar si aproape incredibil episodul avand ca antierou pe seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii, care poarta exoticul nume de Adrian Balaban Grajdan. Cel care a fost popit si apoi grabnic raspopit de Victor Ponta, ca victima colaterala in razboiul dintre DNA si asa-zisul premier optimus al Romaniei post-decembriste, Adrian Nastase.

In primul rand, modul riscant in care a inteles sa procedeze premierul Victor Ponta in chestiune, mod in care mai toata lumea n-a vazut decat ceea ce era evident, adica o determinare a sa de a-l salva cu orice pret si orice riscuri pe Nastase din ghearele justitiei, care se apropiase periculos de mult de punctul de a-l condamna definitiv pe cel care este vazut de multa lume ca lider informal al PSD.

Asa cum se stie, prima masura a fost cea de a trece ICS in subordinea directa a primului ministru, in ideea ca nimeni sa nu-si bage nasul in itele complicate ale afacerii in care Nastase a fost incriminat si condamnat la prima instanta.

Apoi a urmat numirea la conducerea institutiei a nefericitului (in sensul capacitatii intelectuale) mai sus mentionat, de meserie colonel pensionar, deci "specialist" redutabil in constructii. Probabil nu reusea bietul sa traiasca in chip decent cu cele 80 de milioane pensie si mai avea nevoie de alte vreo 45-50 de milioane cu titlu de leafa de la stat. Precum visa si celebrul Conu Leonida.

Nici n-a fost bine insurubat in scaun, ca "maurul" s-a si trezit ca ticluieste si trimite, cica din proprie initiativa, catre instanta o scrisorica din partea ICS cum ca nu se simte defel pagubit in afacerea "Trofeul Calitatii". Totul plimbat pe la televiziuni, cu o argumentatie ridicola in care isi avea un rol pana si Alexandru Ioan Cuza. Bine ca i-a iertat pe Burebista si Decebal.

Simtind ca e groasa, mentorul si binefacatorul sau, Victor Ponta, s-a precipitat si el sa-l demita, fara insa niste explicatii multumitoare si fara ca scrisoarea dezincriminatoare la adresa lui Nastase sa fie retrasa.

Cum am zice:"Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece! Mai sunt si alte functii pe la stat!"

Noi acum stam doar si ne intrebam, oarecum retoric: "Ce-o mai fi si cu aceasta manevra?" Si alte intrebari conexe: "De ce accepta Ponta o nota de plata atat de consistenta pentru salvarea lui Nastase? Realizeaza oare PSD si actualul sau presedinte ce prejudicii de imagine sufera in acest caz, care ar putea sa fie debutul unui declin al evolutiei ascendente de pana acum a partidului. Oare uita ei ca si inceputul crizei politice pe care a traversat-o in ultima vreme PDL s-a declansat de la un fapt in aparenta minor: episodul Arafat?". Etc.

Nu cred ca Ponta, ca un lup tanar ce pare a fi, este bantuit de sentimentalisme si ca ii poarta o recunostinta si dragoste potential sinucigasa celui care l-a lansat pe orbita. In varii ocazii a dovedit ca stie sa se debaraseze operativ de asemenea obligatii afective sau de constiinta. In fond politica nu e un joc de domnisoare.

Mai degraba explicatiile trebuie cautate in alte zone. Precum in imprejurarea ca, cel putin deocamdata, Ponta este departe de a detine controlul deciziei in propriul partid. Fara a fi vreun om de paie, el este totusi copios conditionat de "greii" partidului, de baronii centrali si locali, care nu-i permit o marja prea mare de decizie, chiar daca el se straduieste sa probeze contrariul. Desigur, lucrurile se pot schimba in timp. Eventual!

Iar pentru acest aparat de partid, modul in care se va finaliza povestea lui Adrian Nastase cu justitia este esentiala. Din nou, nu pentru vreun considerent de amicitie politica sau umana. Ci, din interes puternic si stringent!

Pesedistii au de ales. O varianta ar fi ca justitia sa fie lasata sa lucreze si ca in final presedintele Consiliului National al PSD sa defileze, insotit de toata mass-media scrisa si vizuala, spre puscarie. A doua, adica solutia care pare a fi adoptata, este de a-l inalbi cu pierderile de imagine aferente. Pierderi care se spera ca vor fi totusi ceva mai mici decat in primul caz. Mai ales ca orice minune si indignare dureaza adesea cateva zile.

Sa nu uitam si ca o condamnare a lui Nastase ar avea si dezavantajul de a crea un cumplit precedent. Justitia ar putea fi incurajata sa se emancipeze de-a binelea de sub influenta puterii seculare si ar putea fi tentata sa-si perpetueze "proastele" deprinderi de pe vremea guvernarii PDL. Adica de a-i penaliza in primul rand pe cei de la putere pentru derapajele de la legalitate.

In acest domeniu trebuie facuta "ordine". Modul in care au fost in cateva randuri apostrofati si chemati la ordine magistratii de la Curtea Constitutionala ne poate da o idee despre aceste intentii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Balaban Grajdan Nastase, #Nastase condamnat Trofeul Calitatii, #Nastase scpata sef IC , #Victor Ponta