Inmormantarea lui Adrian Paunescu - vezi cine si-a luat adio de la poet

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 10:18
9455 citiri
Inmormantarea lui Adrian Paunescu - vezi cine si-a luat adio de la poet
Foto: Artline

Trupul lui Adrian Paunescu a fost depus vineri la sediul Uniunii Scriitorilor, iar sambata la Ateneul Roman, iar sute de persoane au venit pentru a-si lua ramas bun. Personalitati de marca au venit sa aduca un omagiu poetului, spunand cateva cuvinte despre acesta.

Casa poetului a devenit loc de pelerinaj pentru cei care il regreta pe poet. Oamenii au lasat flori si biletele de adio langa casa lui Adrian Paunescu.

La Ateneu au fost prezenti si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, dar si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Si personalitati din lumea culturala si politica si-au declarat regretul fata de moartea poetului.

Adrian Paunescu a murit - vezi reactii

Poetul Mircea Dinescu a criticat, la emisiunea "Tanase si Dinescu", "prietenii" veniti pe micile ecrane sa-si declare prietenia cu poetul. Mircea Dinescu l-a dat exemplu pe Corneliu Vadim Tudor, care l-a cunoscut, probabil l-a vrut model, dar care a fost "o caricatura pe langa Adrian Paunescu". Acesta a recunoscut ca nu a avut o relatie cordiala cu Adrian Paunescu, insa precizeaza ca in urma cu doi ani s-a impacat cu acesta.

Actorul Florin Piersic a declarat ca este foarte afectat de moartea poetului Adrian Paunescu, pe care "oamenii l-au chinuit foarte mult".

"A avut de suferit. Nu ma mir ca i s-a oprit inima. A murit pentru ca l-au chinuit oamenii. Nu mai injurati, nu mai chinuti, hai sa dam mana cu mana, asa cum facea Adrian Paunescu la Cenaclul Flacara", a spus Florin Piersic, la Realitatea TV.

Social-democratul Vasile Dancu il numeste pe Adrian Paunescu "frate mai mare" pe blog, si spune ca acesta a fost "un mare spirit al timpului nostru", care a iubit ce era interzis, "inclusiv puterea".

"Poezia lui si Cenaclul Flacara au fost un luminis al unei nopti istorice pe care am traversat-o cu totii. Tot ce atingea se transforma in poezie si uneori nu mai putea distinge intre viata si arta.

A avut curaj in perioade cand toti tremurau de frica si s-a temut in momente pe care noi le petreceam in inconstienta sau orbire. A trait excesiv, a iubit ce era interzis, inclusiv puterea, a scris pentru ca sa putem noi, muritorii de ... gand, sa tram prin versurile lui ca niste fiinte celeste", scrie Vasile Dancu, pe blog.

Vasile Dancu posteaza pe blog si o poezie a poetului si ii transmite un ultim mesaj lui Paunescu: "Miroase a iarna si dincolo de vama te asteapta Nichita, Grigore, Marin, Tatiana ... toti cei iubiti de zei. Ce pacat ca mortii i-ati fost dati ca soti!"

La Ateneu a fost prezent si fostul sef al statului, Ion Iliescu. Acesta l-a numit pe Paunescu "poet national" si "un intelectual veritabil de stanga", care s-a batut pentru cei multi.

"A fost un om de suflet, un om care a avut o combustie interna extraordinara, si-a dedicat viata celor multi si romaniei, un mare peot, este cel mai prolific poet al tarii", a declarat Ion Iliescu.

Si academicianul si criticul Eugen Simion si-a exprimat regretul fata de moartea scriitorului, precizand ca acesta a fost criticat pe nedrept in lumea literara, fiind facut "un tap ispasitor".

La randul sau, fostul ministrul al Culturii, Razvan Theodorescu, a declarat ca Paunescu a fost "intai de toate poet" si a amintit ca acesta a fost initiatorul unei legi prin care s-au acordat indemnizatii artistilor si sportivilor.

"(...)El respira poezia - dincolo de faptul ca producea poezie, si o poezie care pusa pe muzica a devenit poezie nationala, era un extraordinar de consumator de poezie. Nimeni nu a cunoscut poezia romaneasca asa cum a cunoscut-o Paunescu. Nu se vorbeste despre un lucru esential. Paunescu este initiatorul acelei legi prin care sute de creatori au primit o indemnizatie din partea statului (creatori, sportivi). Este legea Adrian Paunescu. Eram ministru atunci, deci stiu bine ce s-a facut si stiu cat s-a luptat, trebuie sa adaug ca s-a uitat foarte iute", a spus Theodorescu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Adrian Paunescumurit, #Paunescu mesaje adio, #Paunescu adio prieteni , #murit