Opinii: Adrian Paunescu si Paul Goma - destine paralele

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 08:30
4827 citiri
Opinii: Adrian Paunescu si Paul Goma - destine paralele
Foto: silisteanuflorian.blogspot.com

Moartea poetului Adrian Paunescu a provocat un val de lacrimogene declaratii despre genialitatea poeziei "paunesciene" si calitatea sufleteasca a celui abia pornit in calatoria spre vesnicie.

Multi dintre romani nu se dezic de firea mioritica. Uita repede, cu o superficialitate inspaimantatoare, faptele trecutului. Crestineste vorbind, despre omul Adrian Paunescu putem spune doar "Dumnezeu sa-l ierte!"

Poeziile lui ne pot bucura sufletul sau pot fi aruncate la gunoi, cum va place. Istoria va decide, peste timp, ce merita si ce nu merita sa ramana din tonele de versuri scrise de Adrian Paunescu.

Cu riscul de a trezi iritarea unora si pentru ca nu sunt adeptul zicalei "despre morti numai de bine", va propun sa meditam la controversata personalitatea a lui Adrian Paunescu, gandindu-ne la consecintele faptelor lui asupra semenilor si mai putin la talentul poetic.

Sa asezam destinul lui Adrian Paunescu - poetul "indispensabil si puternic in ierarhia propagandei comuniste", cum il descrie Raportul Tismaneanu - alaturi de chinurile prin care a trecut scriitorul dizident Paul Goma, contemporan cu "bardul de la Barca".

Era Ceausescu

In 1974, Ceausescu este investit presedinte al Romaniei in cadrul unei festivitati oficiale amintind de ceremonialul curtilor voievodale, instituindu-se acum si "sceptrul prezidential", evidenta si falsa trimitere la "descendenta" dictatorului din stramosii voievozi.

Ceausescu controleaza intreaga structura de partid si de stat, pozitia de atotputernic hranindu-i si agravandu-i paranoia. Se proclama "cultul personalitatii", a carui prima dovada palpabila se inregistreaza inca din 1973, cand, de ziua sa, Nicolae Ceausescu primeste in dar cartea OMAGIU, care deschide o adevarata serie dedicata "geniului din Carpati".

Paunescu nu ezita sa-si directioneze talentul spre "poezia de curte", zeificandu-l pe Ceausescu. Despre "Cenaclul Flacara", eficient instrument de propaganda comunista si manipulare dupa care unii inca mai ofteaza, Raportul Tismaneanu precizeaza:

"Adrian Paunescu a reusit sa obtina aprobarea clanului Ceausescu pentru ca cenaclul revistei 'Flacara' sa se transforme intr-o manifestare grandioasa si, mai apoi, intr-un spectacol itinerant (televizat), cu zeci de recitatori, interpreti, cantareti, miscandu-se, toti, fara sovaire, la comanda, ca vrajiti de bagheta lui magica.

La randul lor, tinerii spectatori carora li se adresa intrau intr-un soi de bizara frenezie. Cenaclul a inceput in curand sa semene, prin randuiala si gestica, cu savarsirea unui ritual: modelul religios pare a fi indispensabil propagandei totalitare cand vrea sa aiba succes.

Poetul nu uita, insa, niciodata, sa aminteasca tuturor celor incantati de ce vad si de ce simt ca datoreaza Conducatorului suprem supunere si iubire, caci numai El le poate asigura, in vremurile acelea tulburi si in coltul acesta de lume, linistea si stabilitatea. Nimeni nu a facut un mai mare serviciu propagandei si regimului lui Ceausescu. Acest scriitor, prin actiunile lui, a prelungit existenta comunismului nationalist-ceausist, precizandu-i, cristalizandu-i si intrupandu-i doctrina".

Adrian Paunescu ramane in Istoria Comunismului Romanesc ca unul dintre "arhitectii" cultului personalitatii lui Nicolae Ceausescu si complice la consolidarea dictaturii comuniste.

Despre Paul Goma

Despre Paul Goma voi spune doar ca faptele lui, nu doar scrierile, marturisesc despre curaj si demnitate. A facut puscarie la Jilava si Gherla. A avut domiciliu fortat in Baragan.

A trimis la Radio Europa Libera o scrisoare deschisa in care solicita guvernului comunist sa respecte Drepturile Omului. A fost exilat, impreuna cu familia, in Franta. S-a implicat in activitatea Radio Europa Libera si a fost de mai multe ori tinta atentatelor organizate de Securitate.

Atat despre Paul Goma. Un ultim gand. Istoria se scrie de oameni buni si de oameni rai si nu avem puterea sa mai schimbam faptele trecutului, dar ce alegem pentru prezentul si mai ales, viitorul nostru, doar noi decidem.

Dumnezeu sa te ierte, Adrian Paunescu!

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Adrian Paunescu murit, #Adrian Paunescu comunism, #Paul Goma comunism , #murit