Dosarul Mediafax: Adrian Sarbu, trimis in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani (Video)

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 11:50
7868 citiri
Dosarul Mediafax: Adrian Sarbu, trimis in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Adrian Sarbu, fostul patron al grupului Mediafax, a fost trimis in judecata, vineri, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru evaziune fiscala, instigare la evaziune fiscala, instigare la delapidare si spalare de bani, intr-un dosar in care prejudiciul total se ridica la circa 14 milioane de euro.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata SC MEDIAFAX GROUP SA, societate aflata in insolventa, precum si o serie de fosti administratori sau directori din cadrul grupului, acuzati de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani, se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul Public.

De asemenea, Gheorghe Gradinaru, director general in cadrul SC Teleferic Prahova SA, a fost trimis in judecata pentru delapidare si spalare de bani, iar avocatii Liana Petrovici si Dragos Chis pentru spalare de bani sau complicitate la evaziune fiscala.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca "in perioada 2006 - 2014, in cadrul societatilor din grupul Mediafax, detinute direct sau indirect de inculpatul Sarbu Adrian, a fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale partial in baza unui contract de munca, si partial in baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind esafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat".

Procurorii explica modul in care a functionat "mecanismul de eludare a taxelor" si spun ca Dragos Chis a avut rolul de "a infiinta si controla o parte din societatile de drepturi de autor (S. P. I. SRL, D.A.I. SRL, P.C.M. SRL) dar si pe cele utilizate in dezvoltarea de circuite comerciale fictive, prin care sumele rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala se intorceau in casieria societatii".

"Ca urmare a inregistrarii in contabilitatea societatilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA, Apropo Media SRL a facturilor fiscale fictive generate de relatiile comerciale astfel create, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat in valoare totala de 27.908.783,25 lei", se mai arata in comunicatul citat.

In plus, procurorii au identificat "mai multe tipuri de circuite comerciale si financiare fictive" create special de inculpati, prin intermediul carora a fost supusa spalarii de bani suma totala de 22.424.284,7 lei.

Procurorii spun ca, din probele adminsitrate, a rezultat faptul ca "administratorii, directorii generali si directorii financiari ai societatilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SA, au actionat ca urmare a solicitarilor permanente ale inculpatului Sarbu Adrian", iar o parte din bani au fost folositi pentru "acoperirea cheltuielile personale" ale acestuia.

"In acest scop, in perioada 17.12.2012 - 7.01.2014, la cererea inculpatului Sarbu Adrian, inculpatul Gradinaru Gheorghe, director general al societatii SC Teleferic Prahova SA, a ridicat din casieria societatii diverse sume, in total suma de 2.105.000 lei, pe care i-a trimis-o inculpatului Sarbu Adrian, desi nu avea nicio justificare", dau ca exemplu, printre altele, procurorii.

Adrian Sarbu, arestat pentru ca putea influenta martorii si suspectii din dosar - motivare

Pe de alta parte, Adrian Sarbu este acuzat ca in perioada 9.12.2009 - 23.06.2014, a ascuns "obtinerea, in calitate de persoana fizica, a unor venituri realizate in urma unor tranzactii cu grupul CME, sustragandu-se astfel de la indeplinirea obligatiilor fiscale, bugetul consolidat al statului fiind prejudiciat cu suma totala de 11.255.092 lei".

In vederea recuperarii prejudiciului produs prin savarsirea infractiunilor, in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor, iar in cazul lui Adrian Sarbu "sechestrul a fost aplicat asupra unor imobile situate in Franta, identificarea acestora facandu-se cu sprijinul Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni din cadrul Ministerului Justitiei".

Adrian Sarbu, denuntat de o subalterna: Avea nevoie de bani pentru apartamentele din Paris si Praga

"In consecinta, prin intreaga activitate infractionala derulata de inculpatul Sarbu Adrian in nume individual dar si prin intermediul firmelor pe care le controla si, totodata, in contextul reciclarii unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifreaza la valoarea de 61.588.159 lei, reprezentand cca. 14 milioane de euro", se mai arata in comunicatul citat.

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucuresti.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Adrian Sarbu trimis judecata, #Adrian Sarbu Mediafax dosar evaziune , #arestat