Dosarul Mediafax: Procurorii, acuzati de hartuire fizica si psihica - cum motiveaza Parchetul

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 23:17
5383 citiri
Dosarul Mediafax: Procurorii, acuzati de hartuire fizica si psihica - cum motiveaza Parchetul

Mediafax Grup reclama faptul ca procurorii le-au hartuit fizic si psihic pe angajatele chemate la audieri in dosarul de spalare de bani in care este anchetata compania si persoane din conducere.

"In ultima saptamana, persoane din management s-au prezentat in fata procurorilor si au motivat decizia externalizarii drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispozitia procurorilor.

In urma perchezitiilor de joi dimineata, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu insotitor, desi acestea se emit numai impotriva celor care se sustrag convocarilor Parchetului. Aici au fost tinute peste 12 ore pe holuri, hartuite psihic si fizic, pentru o declaratie formala, de 10 minute.

Tratamentul umilitor a continuat in special pentru persoanele de gen feminin, care au fost tinute in arest in conditii improprii", se arata intr-un comunicat Mediafax Group, preluat de agentia Mediafax.

Mai mult, reprezentantii companiei sustin ca acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala reprezinta, de fapt, o interpretare gresita a drepturilor de autor.

Dosarul Mediafax: Cine sunt persoanele retinute

"In fapt, procurorii si inspectorii antifrauda califica activitatile de drept de autor independente ca dependente si le incadreaza la evaziune fiscala. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor si il vom promova cu vigoare in justitie", se arata in comunicatul grupului.

Compania sustine ca actiunea procurorilor de la Inalta Curte vine dupa ce Judecatoria Sector 2 a dat castig de cauza Mediafax Grup si a desfiintat masurile asiguratorii instituite de inspectorii antifrauda in urma cu trei luni si jumatate.

"Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifrauda s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor in venituri din activitati dependente, desi legea interzice expres acest lucru", se arata in comunicatul companiei.

Care este punctul de vedere al procurorilor

Procurorii cer arestarea preventiva a inculpatilor din dosarul Mediafax, acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani si isi motiveaza decizia spunand ca acestia au creat un sistem de firme-fantoma, prin care au prejudiciat statul cu peste 3,7 milioane de euro, din taxe si impozite neplatite.

Astfel, trei dintre inculpati - Grigoruta Roxana Dorina, Dinu Sorin Nicolae si Chis Gheorghe Dragos - urmeaza sa fie prezentati in fata Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

Acestia au fost deja retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatiile de evaziune fiscala sau complicitate la aceasta si spalare de bani. Procurorii nu au mai cerut arestarea si pentru Cozac Daniela, acuzata de complicitate la evaziune fiscala si retinuta in acest dosar, in care intreaga companie SC MEDIAFAX GRUP SA este urmarita penal pentru spalare de bani.

Arestarile de la Mediafax. Cateva observatii

Procurorii sustin ca angajatii Mediafax Grup, cu ajutorul unor avocati, au infiintat firme-fantoma, prin intermediul carora s-au sustras de la plata unor taxe si impozite.

"Printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societatii comerciale MEDIAFAX GRUP SA esalonarea la plata pe o perioada de 24 de luni a obligatiilor fiscale exigibile, in suma totala de 3.949.358 lei.

In acest context, societatea comerciala mentionata, reprezentanti ai acesteia, precum si persoane din cadrul unor cabinete de avocatura implicate in avizarea legalitatii actelor acestei societati, au creat si aplicat, in mod continuat, o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale, profitand tocmai de situatia acestora, societati ce au fost antrenate in circuitul comercial astfel alcatuit.

In acest fel SC MEDIAFAX GRUP SA era protejata, responsabilitatea platii taxelor si impozitelor fiind transferata in sarcina celorlalte societati, impotriva carora se declansau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor si executare silita a acestora, proceduri inutile deoarece nu detineau in patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

Din probele administrate pana la acest moment, a rezultat ca reprezentantii de drept ai societatilor comerciale fantoma nu au exercitat in fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de catre inculpatii Grigoruta Roxana, Cozac Dana si Dinu Sorin, persoane cu functii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA.

Dosarul MediaPro: Noi perchezitii inclusiv la agentia Mediafax (Video)

Astfel, acestia erau cei care dispuneau emiterea facturilor in numele societatilor fantoma, indicand sumele ce trebuiau facturate, platile catre colaboratorii societatilor respective (deja angajati cu contract individual de munca la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societati din grup), coordonand, totodata, activitatea persoanei desemnata de catre acestia pentru a se ocupa de organizarea contabilitatii societatilor fantoma.

Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativa erau angajate si la societatile din grup cu contracte individuale de munca, erau determinate de angajatii de la resurse umane sa semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societati, fara a intra in contact direct cu reprezentantii legali, in sensul existentei unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor etc.", se mai arata in comunicatul Parchetului de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii sustin ca angajatii erau "pusi in fata faptului implinit ori de cate ori erau chemati la departamentul resurse umane" si semnau documente fara a le citi, ca o simpla formalitate.

"Prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului, prin activitatea infractionala derulata de inculpati, este in cuantum de 16.809.964 lei", se mai arata in comunicatul Parchetului, adica peste 3,7 milioane de euro.

Procurorii mai spun ca inceperea urmaririi penale nu exclude in niciun caz prezumtia de nevinovatie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Mediafax evaziune fiscala, #procurori dosar Mediafax, #Mediafaz acuza procurori , #Mediafax