Adrian Severin bate rahatul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 08:45
6834 citiri
Adrian Severin bate rahatul (Opinii)
Foto: dcnews.ro

Cum spuneam inca de marti, Adrian Severin pare a nu sti o zicala olteneasca cum nu se poate mai adevarata: rahatul daca-l bati nu se adanceste, ci se lateste. Iar dl. Severin, de duminica incoace, bate in el cu disperare, asa ca pata e tot mai mare si pe el insusi, si pe Parlamentul European, si pe propriul partid si pe Romania.

Asadar ce a reusit Adrian Severin nu doar cu imensa greseala comisa, ci si, daca nu mai ales, cu cramponarea sa dezonoranta de mandatul de europarlamentar?

In primul rand a facut praf si ce mai ramasese din propria imagine, mai ales prin comparatie cu colegii de "suferinta" care au avut un ultim si salutar gest de demnitate demisionand din PE. Sigur ca nu e usor sa pleci, sa lasi in urma o cariera importanta si cateva mii de euro pe luna, dar acest sacrificiu e ultima solutie dupa o greseala monumentala.

Situatia lui Adrian Severin este cu atat mai proasta cu cat a refuzat sa demisioneze chiar dupa ce i-a cerut acest lucru insusi liderul grupului socialist dupa decizia unanima luata de grup in acest sens. Sa pleci abia dupa aceasta solicitare era oricum foarte tarziu, dar sa refuzi sa pleci si dupa aceasta solicitare e de-a dreptul degradant.

Cu atat mai mult cu cat fara a mai fi afiliat la vreun grup parlamentar Adrian Severin este practic mort din punct de vedere politic in PE.

Dar nici figuratia nu o sa dureze prea mult, caci poate fi suspendat de plen, e drept dupa o procedura destul de complexa care trebuie sa inceapa la Bucuresti.

Cert este ca Adrian Severin asaza o mare pata pe intregul Parlament European. Dupa ce grupurile popular si socialist s-au lepadat de suspecti, pentru a arata contibuabilului european ca toleranta lor pana si la suspiciunea de coruptie este zero, iata ca institutia in ansamblu este vulnerabilizata de cramponarea lui Adrian Severin, ramas acolo ca un bastion al dezonoarei si imoralitatii.

Dl. Severin considera "ca ne aflam in fata unei actiuni de denigrare si de defaimare atat a persoanei mele, cat si a Parlamentului European". Prin prestatia sa este primul care lezeaza grav imaginea institutiei din care face parte. De aceea, desi procedura de suspendare este lunga, cu multe etape, ea are sanse de reusita.

Dar in fiecare etapa scandalul va fi reluat, discutia despre vulnerabilitatea PE la fel, ca si discutia despre Romania. Caci orice ar zice si ar face, Adrian Severin nu poate fi disociat de cetatenia sa si de tara pe care o reprezinta in PE. Iar mesajul este demolator: Romania a adus in Europa coruptie, lipsa de onoare si tupeu.

Dar nici PSD nu iese prea bine din povestea asta. Nu in plan intern, caci acolo cine crede in integritate nu voteaza oricum acest partid, al carui electorat nu are asemenea preocupari, deci nu este impresionat de scandal. Marea problema a PSD este in familia socialista europeana pe care o cam face de ras.

Caci, pana la urma, chiar exclus din grupul socialist, Adrian Severin ramane asociat cu familia din care a facut parte pana la acest scandal. Probabil ca Martin Schultz ar fi asteptat de la Victor Ponta sa procedeze exact asa cum a procedat liderul popularilor austrieci care l-a executat rapid pe Ernst Strasser, chiar daca vorbim despre un fost ministru de Interne.

Strans cu usa probabil de la Bruxelles, dupa o prima reactie palida, Victor Ponta i-a cerut totusi lui Adrian Severin sa demisioneze din partid si PE. Sa vedem daca dl. Severin va da curs solicitarii.

Pana una alta, Ponta nu are autoritatea necesara pentru astfel de pozitii radicale. Si apoi sa faci asa solicitari cand esti talonat de Adrian Nastase e ridicol. In fond, faptele pentru care este acuzat Adrian Severin sunt mizilicuri pe langa dosarele Zambaccian, Trofeul Calitatii sau Matusa Tamara. Sa vedem daca in aceste conditii va avea curajul sa-l excluda pe Adrian Severin din PSD.

Una peste alta, viceliderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, defineste foarte clar situatia lui Adrian Severin: "Principiul nostru este zero toleranta fata de coruptie si mita. Avand in vedere ca domnul Severin nu a respectat acest principiu de zero toleranta, i s-a cerut sa demisioneze din PE. (...)Actiunile lui au daunat partidului sau, propriei sale cariere si PE.

Cred ca nici o persoana responsabila nu poate trai cu gandul ca a facut atat rau prietenilor si sustinatorilor. (...) Eu ma indoiesc ca alegatorii romani isi doresc in PE pe cineva care si-a folosit in mod neprincipial pozitia in folosul unei companii private. Este o poza extrem de proasta a politicii. Este o poza in care vedem un europarlamentar care isi foloseste pozitia in interesul propriului buzunar si nu in interesul cetateanului".

Adrian Severin vrea sa supravietuiasca prin metode romanesti in politica europeana care functioneza dupa reguli pe care nu le intelege si pe care nici nu se gandeste sa le respecte. Nu are nicio sansa de reusita, insa in eforturile sale disperate intinde rahatul cu repeziciune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Severin Ponta demisie, #Adrian Severin Parlamentul European , #coruptie