Adrian Severin risca pana la 12 ani de inchisoare pentru faptele de care e acuzat

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 13:47
1844 citiri
Adrian Severin risca pana la 12 ani de inchisoare pentru faptele de care e acuzat
Foto: Romania Libera

Infractiunile de luare de mita si trafic de influenta, pentru care procurorii anticoruptie au inceput pe 18 iulie urmarirea penala in cazul europarlamentarului Adrian Severin, sunt pedepsite in tara noastra cu pana la 12 ani de inchisoare.

Potrivit Codului Penal, infractiunea de luare de mita se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

"Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi", se arata la articolul 254 din Codul Penal.

De asemenea, banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, cel care a luat mita este obligat la plata echivalentului lor in bani.

In acelasi timp, traficul de influenta - a doua infractiune pentru care este urmarit penal Adrian Severin - se pedepseste conform Codului Penal cu inchisoare de la 2 la 10 ani.

"Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani", mentioneaza articolul 257 din Codul Penal.

Adrian Severin, urmarit penal - este acuzat de luare de mita si trafic de influenta

Procurorii anticoruptie au dispus pe 18 iulie inceperea urmaririi penale impotriva eurodeputatului Adrian Severin pentru luare de mita si trafic de influenta, decizia fiindu-i adusa vineri la cunostinta, informeaza DNA.

Eurodeputatul Adrian Severin a declarat, vineri, dupa ce a fost audiat la DNA, ca va colabora cu procurorii anticoruptie pentru "aducerea adevarului la suprafata".

"Nu vreau sa fac niciun fel de comentarii pentru ca asa este mai bine. Nu are niciun sens sa fac vreun fel de declaratie", a spus initial europarlamentarul.

La insistentele presei, Severin a mai declarat: "Am avut o prima intalnire, trebuie sa clarificam o serie de aspecte. Vom colabora, vom lucra foarte bine impreuna, ca sa aducem adevarul la suprafata".

Fostul social-democrat a stat in sediul DNA cel putin o ora.

Sunday Times: Adrian Severin nu a fost contactat intamplator de noi

In 21 martie, in urma unor materiale audio-video date publicitatii de ziarul britanic Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de Adrian Severin, membru in Parlamentul European.

Sunday Times a scris ca europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) si Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dadeau drept lobbysti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, ziarul a publicat cazul unui al patrulea europarlamentar implicat in scandalul "bani contra amendamente", fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.

In urma scandalului, Adrian Severin s-a autosuspendat din PSD la 28 martie, dar a refuzat sa demisioneze din PE, in pofida cererii exprese in acest sens adresate de presedintele PE, Jerzy Buzek, si a aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. In prezent, Severin figureaza ca europarlamentar neafiliat.

Adrian Severin a fost lasat fara imunitate de Parlamentul European

In sedinta din 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui Parlamentului European sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Adrian Severin.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Adrian Severin infractiuni inchisoare, #luare mita trafic influenta , #coruptie