DNA cere dublarea pedepsei lui Adrian Severin - risca 6 ani si jumatate de inchisoare

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 18:28
8870 citiri
DNA cere dublarea pedepsei lui Adrian Severin - risca 6 ani si jumatate de inchisoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DNA au cerut luni magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie o pedeapsa mai mare pentru fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat in prima instanta la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trafic de influenta.

La ultimul termen al judecarii apelului, procurorul de sedinta a solicitat judecatorilor condamnarea lui Adrian Severin la 6 ani si 6 luni inchisoare pentru luare de mita si 5 ani pentru trafic de influenta, la care sa se adauge un spor de pedeapsa.

De cealalta parte, avocatii lui Adrian Severin au cerut magistratilor desecretizarea unor documente ale SRI si efectuarea unor expertize tehnice in cazul inregistrarilor de la dosar.

Avocatii au mai solicitat sesizarea instantei supreme pentru rezolvarea unei chestiuni de drept, respectiv daca pot fi folosite ca probe inregistrari facute de o persoana privata fara a exista o aprobare de la judecatori. Toate aceste cereri au fost respinse, completul de judecata invocand faptul ca ele trebuiau ridicate in faza de camera preliminara a procesului.

De asemenea, un avocat a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la un text de lege din Codul penal care ar fi redactat imprecis cu privire la dreptul la aparare. Avocatul a mai spus ca Adrian Severin a luptat pentru statul de drept inca din anul 1990 si el este responsabil de inamovibilitatea judecatorilor.

Procesul continua cu pledoariile avocatilor, dupa care instanta va ramane in pronuntare.

Inainte de inceperea procesului, Adrian Severin a declarat, pe pagina sa de Facebook, ca, "in curand, se va consuma farsa judiciara romaneasca declansata pe baza unei farse jurnalistice straine", fara a i se fi ingaduit o singura proba in aparare. El a aratat ca nu ii este "frica de cruce" si le poate acorda iertare "calailor in robe".

In februarie 2016, Adrian Severin a fost condamnat la trei ani si trei luni inchisoare cu executare, fiind acuzat ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la publicatia britanica "The Sunday Times", care efectuau o investigatie sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care acestia pretindeau ca o sustin, pe de alta parte.

"La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente. In contextul discutiilor din perioada ianuarie - martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia juridica, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta", arata procurorii.

Potrivit DNA, in vederea incasarii sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele doua persoane.

Trei europarlamentari - Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler si austriacul Ernst Strasser - ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" unor jurnalisti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar intrebat de unul dintre jurnalisti daca a fost usor sa-l convinga pe colegul deputat sa depuna amendamentul, el a raspuns ca pana la un anumit punct i-a fost greu, dar ca in cele din urma acesta a acceptat ideea, "insa a fost o adevarata munca".

Eurodeputatul sloven si cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renuntand astfel la imunitatea parlamentara, in schimb Adrian Severin a refuzat, sustinand ca este vorba de "o inscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Severin condamnat inchisoare, #Adrian Severin mita Bruxelles , #coruptie
Comentarii