Revista presei: Severin si-a dat pedeapsa minima, cu suspendare

Marti, 22 Martie 2011, ora 07:55
2253 citiri
Revista presei: Severin si-a dat pedeapsa minima, cu suspendare
Foto: Adevarul

Scandalul de coruptie in care este implicat deputatul PSD Adrian Severin este si marti principalul subiect dezbatut de presa centrala.

Europarlamentarul s-a autosuspendat din functia de vicepresedinte al PSD, dupa ce a fost acuzat in scandalul european "Amendamente contra bani".

Liderii politici de la Bruxelles ii cer insa lui Severin demisia din PE. "Severin: Am convenit cu Schultz sa ma retrag din grupul socialistilor" titreaza Gandul, in timp ce Evenimentul Zilei completeaza ca deputatul PSD a precizat ca "Nu demisionez din Parlamentul European".

"Severin se retrage din grupul socialistilor, dar nu demisioneaza din PE", titreaza si Jurnalul National, precizand ca Adrian Severin a spus ca intelege problema pe care grupul socialist o are "legat de votul si de electoratul sau".

Subiectul este tratat si de jurnalistii de la Adevarul, intr-un articol numit "Severin si-a dat pedeapsa minima, cu suspendare". Pe de alta parte, Puterea adauga ca "Afacerea Adrian Severin nu este caz de lobby", atragand atentia ca in cazul deputatului PSD este vorba despre un demers jurnalistic, si nu unul de tip lobbyist.

Gandul - Severin: Am convenit cu Schultz sa ma retrag din grupul socialistilor

Eurodeputatul PSD Adrian Severin a declarat ca a convenit cu Martin Schultz, liderul grupului socialistilor europeni, sa se retraga din acest grup, dar a adaugat ca nu isi va da demisia din Parlamentul European.

"Inteleg problema pe care grupul socialist o are legat de electoratul sau, de voturi, de nevoia de a nu explica prea multe lucruri inainte ca asemenea situatii sa fie clarificate catre electorat. Si din cauza aceasta i-am spus domnului Schultz ca sunt gata sa ma retrag din grupul socialist pana la epuizarea tuturor investigatiilor, care sper sa inceapa si pe care nu le vad ca fiind in apararea mea si in apararea acestei institutii, ci in contestarea tipului de manevre precum acelea la care s-a dedat Sunday Times.

Aceasta este decizia mea, aceasta este ceea ce am discutat cu domnul Schultz", a declarat Severin, citat de Gandul.

Evenimentul Zilei: "Nu demisionez din Parlamentul European"

Pe de alta parte, intrebat daca Schultz i-a recomandat, in timpul discutiilor, sa-si dea demisia, Severin a raspuns:

"Domnul Schultz a apreciat ca intrucat ceilalti doi colegi au facut un asemenea pas ar fi fost mai convenabil sa avem o atitudine comuna. Insa eu i-am spus ca nu am de ce sa ma compar cu ceilalti, ca nu stiu exact care este situatia lor, nu stiu nici care sunt rationamentele lor, nu stiu care sunt sentimentele lor, starea lor de spirit", a spus pesedistul, potrivit Evenimentul Zilei.

In plus, Adrian Severin a declarat pentru sursa citata ca i-a explicat lui Martin Schultz ca a demisiona inseamna a recunoaste acuzele formulate de Sunday Times.

Jurnalul National: Severin se retrage din grupul socialistilor, dar nu demisioneaza din PE

Dupa ce cotidianul britanic "Sunday Times" a dezvaluit ca Adrian Severin, alaturi de alti doi europarlamentari, ar fi fost de acord cu sustinerea contra cost a unui amendament in Parlamentul European, sefii grupului socialistilor l-au convocat de urgenta la Bruxelles, unde a dat explicatii chiar in fata liderului Martin Schultz.

Inainte de asta, insa, viceliderul Hannes Swoboda a fost suficient de explicit: Severin este asteptat cu demisia, asa cum au procedat deja ceilalti doi europarlamentari, austriacul Ernst Strasser si slovenul Zoran Thaler, puncteaza Jurnalul National.

"Cred ca orice caz de coruptie sau semicoruptie este total inacceptabil. Suntem bine platiti pentru munca noastra si cineva nu ar trebui sa fie platit pentru un lucru pentru care e deja platit in Parlamentul European", a declarat Swoboda.

El a sustinut ca imaginea PE are de suferit, sugerandu-i europarlamentarului roman sa faca ce au facut si ceilalti doi europarlamentari implicati in scandal: sa demisioneze.

Adevarul: Severin si-a dat pedeapsa minima, cu suspendare

O eventuala suspendare din Parlamentul European poate fi decisa doar dupa solicitarea autoritatilor din tara din care europarlamentarul provine.

Regulamentul de procedura al PE spune ca doar o autoritate competenta a unui stat membru poate face cerere de ridicare a imunitatii. Parlamentarii europeni nu au o imunitate speciala, ci se supun regulilor privind imunitatea din tarile din care provin, explica Adevarul.

In Romania, imunitatea protejeaza doar declaratiile politice, dar nu si faptele de natura penala, care pot fi investigate fara ridicarea prealabila a imunitatii. Doar pentru arestare preventiva si perchezitie e necesara aprobarea Parlamentului.

Adrian Severin a ales astfel doar sa se autosuspende din functiile politice detinute la Bucuresti, in PSD, dupa o negociere prealabila cu Victor Ponta si cu Ion Iliescu. El n-a optat si pentru o masura similara fata de pozitiile politice detinute la Strasbourg, in Grupul Socialist, desi faptele de care este acuzat au legatura cu calitatea sa de membru al PE.

Desi ceilalti doi europarlamentari implicati in scandalul "Amendamente contra bani" au demisionat, Adrian Severin a reiterat ca exclude categoric demisia.

Puterea: "Afacerea Adrian Severin" nu este caz de lobby

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Registrul Roman de Lobby (ARRL), Laura Florea, a declarat ca, in cazul "Adrian Severin", este vorba despre un demers jurnalistic, si nu unul de tip lobbyist.

Laura Florea, citata de Puterea, subliniaza faptul ca un practician al lobbyului nu procedeaza in maniera pretins lobbyista a jurnalistilor britanici, pentru ca, in cazuri precum cel al lui Adrian Severin, nu este lobbyism, este infractiune.

"Luarea, darea de mita si traficarea de influenta nu este lobby, sunt infractiuni distincte, dar nu este lobby", precizeaza Laura Florea. In fapt, potrivit acesteia, "lobbyul este construirea de argumente pentru influentarea unei decizii politice".

D.R.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Adrian Severin coruptie PE, #Adrian Severin scandal lobby PE, #Adrian Severin demisie pe , #coruptie