Turnesolul Severin (Opinii)

Duminica, 27 Martie 2011, ora 13:58
6499 citiri
Turnesolul Severin (Opinii)

Desi, teoretic, ar fi trebuit sa fie mana cereasca pentru adversarii PSD, in special pentru PD-L, si un motiv pentru dezbateri foarte interesante din diverse unghiuri de abordare pentru presa, scandalul Adrian Severin a picat ca un bolovan la stomac in toata clasa poltica, dar si in mare parte din presa.

PD-L ar fi putut sa profite la maximum de bomba explodata in Kisellef, cu reverberatii europene foarte grave, daca in urma cu numai cateva saptamani nu ar fi respins cu un scor zdrobitor tocmai criteriile de integritate pe care le vedem acum aplicate fara rezerve in politica europeana.

Domnul Boureanu spre exemplu, mai tineti minte ce crize de nervi cu vorbe grele a facut impotriva tripletei reformatoare si a propunerilor acesteia. Ei bine, dupa izbucnirea scandalului Severin, acelasi domn Boureanu parca mergea pe oua vorbind despre europarlamentarul cazut in pacat. A invocat prezumtia de nevinovatie, a vorbit despre lobby-uk perfect legal (de parca cineva ar fi pus la indoiala aceasta acitivtate in sine) si s-a aratat plin de intelegere pentru domnul Severin.

L-ati auzit pe Vasile Blaga sau pe Radu Berceanu sau pe Ioan Olteanu sau pe vreun alt vajnic luptator la baioneta cu Monica Macovei sufland vreo vorba in scandalul Severin? Cred ca si-ai facut o cruce mare ca nu s-a intamplat in ograda lor unde umbla liberi si voiosi o multime de penali prezumati nevinovati pana la moarte.

Pana si Traian Basescu, candva sustinator al criteriilor de integritate, a planat deasupra subiectului, multumindu-se sa spuna ca avem o problema in politica romaneasca. Sigur ca avem. Una mare cat Casa Poporului. Intrebarea e ce facem cu ea? Reformatorii din PD-L au incercat sa faca ceva, mai precis au sustinut singurul tratament posibil si eficient. Dar chiar Traian Basescu i-a catalogat drept naivi. Daca o luam asa, bag de seama ca politica europeana este alcatuita numai din mari naivi.

Si cum sa ceara PD-L demisia lui Adrian Severin din PE, cand toti penalii sai sunt bine merci in Parlament, de la Ridzi la Pasat. Nu se face sa vorbesti de funie in casa spanzuratului, nu-i asa? Sau poate ne-am fi asteptat sa ia o pozitie principiala UNPR, eventual prin vocea lui Miki Spaga? Sau poate UDMR prin Verestoy Attila? Sau poate dupa ce a masacrat legea ANI o fi descoperit Gyorgy Frunda virtutile criteriilor europene de integritate in politica?

PNL a tacut si el chitic. Crin Antonescu, altfel extrem de vocal la orice sughit al lui Traian Basescu, a balabit niste regrete pentru cariera lui Adrian Severin si gata. Sa nu-i fi zis consoarta de la Bruxelles ce reactii a stranit acolo cazul si ce huiduieli a incasat Adrian Severin de la colegii de plen? Dar dupa ce te-ai pupat pe bot cu Voiculescu si Nastase, cum sa te apuci sa te dai principial cu Adrian Severin? Vremurile cand Mona Musca trebuia crucificata principial pentu erori cu mult mai mici au trecut.

Cu PSD situatia e mai complicata. Scandalul Severin nu a fost testul tolerantei la coruptie, caci atat timp cat il ai pe Adrian Nastase la varful partidului nu mai e niciun dubiu si nicio asteptare in aceasta privinta. Testul Severin a aratat cam cata autoritate are Victor Ponta asupra liderilor social democrati: zero barat. I-a cerut lui Severin sa plece si s-a trezit cu o replica demolatoare: "Cine e Victor Ponta sa-mi ceara mie sa demisionez di Parlamentul European?" Chiar asa, cine e? Prins intre obiceiurile PSD si cele ale socialistilor europeni, autoritatea lui Victor Ponta, cata mai era ea, a fost complet strivita.

Asadar in politica, cazul Severin a provocat un frison transpartinic, dar nu de indignare si rusine, ci de intelegere si oroare pentru niste reguli, nu-i asa, aberante, criminale de-a dreptul pentru bietul politician.

Presa scrisa si online a tratat asa cum se cuvine subiectul, in schimb televiziunile de stiri s-au dat de ceasul mortii sa-l ingroape. L-au exilat catre mijlocul jurnalelor, inclusiv dupa saga Iri&Moni, au invocat prezumtia de nevinovate pana la greata, l-au chemat pe Adrian Severin sa povesteasca pe lung si pe lat versiunea sa, necontrazis, nederanjat, ascultat ca popa in biserica. Analistii cei feroce cu Traian Basescu au inghiti senini de aberatii de tipul "Sunday Times ziar de scandal".

A fost un spectacol duios al indulgentei si al tolerantei. Cum ar fi fost insa spectacolul daca ar fi fost prins cu spaga in sac vreun pedelist? Unde n-au avut norocul sa fi picat in plasa jurnalistilor britanici EBA sau, trofeul suprem, Monica Macovei? N-ar mai fi existat nici razboiul din Libia, nici accidentul de la Iasi, nici meteo, nici sport, ci doar o imensa editie speciala, presarata cu lesinuri etice, vorba lui Sorin Ionita. Dar cu Severin zau ca nu se face sa ne dam morali! Mai bine gasim o doamna sociolog care sa-i acuze pe europeni de ipocrizie si sa laude reactia curajoasa a lui Adrian Severin care rezista ca la Rovine. Mult mai bine!

Si politicienii si televiziunile s-au straduit parca sa dovedeasca de ce suntem o tara de mana a doua a Europei si de ce nu avem nicio sansa sa depasim acest statut.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Adrian Severin mita, #Adrian Severin demisie, #Severin coruptie Parlamentul European , #coruptie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Adica daca astia dela PDL nu fac spume la gura infierand ipocrit .... ca astia de la antene sau iRealitatea ... nu e bine ?