Adrian Severin: Asistam la o "libanizare" a actului de justitie in Romania

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 14:42
4325 citiri
Adrian Severin: Asistam la o "libanizare" a actului de justitie in Romania
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Adrian Severin, fost membru PSD, considera ca in justitia romaneasca asistam la ora actuala la un fenomen de "libanizare" a actului de justitie, si ca cei nevinovati nu au siguranta ca "scapa".

Intr-un interviu acordat pentru Romania Libera, eurodeputatul vorbeste, printre altele, despre cazul fostului premier Adrian Nastase si despre dosarele celorlalti politicieni.

Intrebat daca este de parere ca verdictul in cazul Nastase a fost unul de "ruleta ruseasca", Adrian Severin a raspuns "Ma tem ca da".

"Din pacate sunt atatia cu mana pe tragaci in acest moment, incat nici macar sub acest aspect nu mai putem sa controlam situatia, adica societatea romaneasca nu mai poate controla situatia. Era un termen acum cativa ani in Liban ca 'toti erau impotriva tuturor'. Se numea 'libanizare'. Libanizare inseamna ca nu stii cand trage in tine, cine trage in tine, cand vei fi ranit, cand vei muri sau daca vei scapa. Din pacate mi se pare ca asistam la o libanizare a actului de justitie in Romania", a completat Adrian Severin.

Severin: Comparatiile intre cazul meu si al austriacului Strasser sunt speculative si fortate

"In Romania nimeni nu mai e sigur ca scapa de justitie"

Fostul ministru de Externe sustine ca acum este o mare spaima in clasa politica, dupa ce, ani de zile, anumite categorii de oameni stiau ca nu li se poate intampla nimic.

"Nestiind cand ii poate lovi, nici cei necinstiti nu mai au sentimentul impunitatii. Deci nu mai esti sigur ca nu ti se va mai intampla nimic, ca esti tare, ca esti protejat, ca ti-ai aranjat lucrurile. Asta e partea pozitiva a acestui fenomen, ca a fost o perioada chiar in istoria recenta a Romaniei, cand anumite categorii de oameni stiau ca nu li se poate intampla nimic.

Acela era, daca vreti, un fenomen de exceptionalism, pentru ca in mod normal nu poti sa faci rele si sa nu ti se intample nimic, sau macar sa nu te temi ca ti se va intampla nimic. Deci atunci cand cei care erau pusi pe anumite fapte rele stiau efectiv ca nu li se poate intampla nimic, atunci intr-adevar puteam vorbi despre o situatie de exceptie, in care raufacatorii stateau linistiti.

A fost, a fost. Spre sfarsitul anilor '90, la inceputul anilor 2000 exista in mare masura o asemenea situatie. Acum s-a ajuns la aceasta impredictibilitate totala si din punctual acesta de vedere nimeni nu mai sta linistit daca face lucruri rele, numai ca din nefericire nici oamenii cinstiti nu mai stau linistiti. Atunci toti stateau linistiti si raii si bunii, acum toti stau nelinistiti si raii si bunii insa faptul ca cei buni sunt nelinistiti este o incurajare pentru cei rai. Aceasta e problema. La ora actuala in Romania nimeni nu mai e sigur ca scapa de justitie, de justitia corecta", a conchis Adrian Severin.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Adrian Severin libanizare justitie, #Severin dosare politicieni, #Severin Nastase ruleta ruseasca , #Parlamentul European