Adrian Severin, urmarit penal - este acuzat de luare de mita si trafic de influenta (Video)

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 10:57
3983 citiri
Adrian Severin, urmarit penal - este acuzat de luare de mita si trafic de influenta (Video)
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Adrian Severin este umarit penal de Directia Nationala Anticoruptie, fiind acuzat de trafic de influenta si luare de mita. El s-a prezentat, vineri dimineata, la sediul DNA pentru a fi audiat in scandalul mitei de la Parlamentul European.

Severin a venit fara avocat si nu a stat mult. Procurorii l-au anuntat doar ca s-a inceput urmarirea penala pe numele sau.

La iesirea din sediul DNA, Adrian Severin a declarat ca va colabora cu procurorii anticoruptie pentru "aducerea adevarului la suprafata".

"Am avut o prima intalnire, trebuie sa clarificam o serie de aspecte. Vom colabora, vom lucra foarte bine impreuna, ca sa aducem adevarul la suprafata", a declarat europarlamentarul Adrian Severin.

Infractiunile de luare de mita si trafic de influenta, pentru care procurorii anticoruptie au inceput pe 18 iulie urmarirea penala in cazul europarlamentarului Adrian Severin, sunt pedepsite cu pana la 12 ani de inchisoare, conform Codului Penal al Romaniei.

Saptamana trecuta, DNA a cerut acordul Parlamentului European pentru a face perchezitii informatice in biroul europarlamentarului si a mai cerut forului european sa confirme ca imunitatea lui Severin a fost ridicata.

Parlamentul European a aprobat, la 23 iunie, ridicarea imunitatii eurodeputatului Adrian Severin, adoptand raportul Comisiei JURI in acest sens.

Raportul redactat de europarlamentarul Francesco Speroni a fost votat prin ridicare de mana, de catre majoritatea eurodeputatilor. Votul nu a fost inregistrat electronic.

Potrivit procedurilor PE, dupa votul din plen, decizia de ridicare a imunitatii urma sa fie comunicata autoritatilor romane.

La data de 21 martie 2011, in urma unor materiale audio-video date publicitatii de publicatia britanica The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu.

Reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

In 20 martie, Parlamentul European (PE) a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica The Sunday Times impotriva a trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.

Adrian Severin si-a dat demisia din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior isi anuntase intentia de a se retrage. Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate in pofida solicitarilor si criticilor primite.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#adrian severin dna, #adrian severin ancheta mita parlament european , #Parlamentul European