Un ministru vrea lege si pact cu jurnalistele sa fie mai multe stiri pozitive: Tanarul cand vede la Tv ca se parvine prin furt...

Luni, 28 August 2017, ora 22:07
11647 citiri
Un ministru vrea lege si pact cu jurnalistele sa fie mai multe stiri pozitive: Tanarul cand vede la Tv ca se parvine prin furt...
Foto: Facebook / Doina Pana

Ministrul Apelor, Doina Pana, vrea ca in mass-media sa apara mai multe stiri pozitive, iar pentru asta e gata sa propuna trusturilor de presa anumite facilitati, cum ar fi deduceri de TVA. Doina Pana a dat ca exemplu Canada, unde oamenii nu sunt nervosi pentru ca acolo sunt multe stiri pozitive.

Initiativa ministrului PSD porneste de la constatarea ca in Romania s-a ajuns la un grad inalt de violente, ura si dezbinare.

"Astea sunt toate efectele unor propagari doar a stirilor negative in Romania", a declarat Doina Pana pentru Libertatea.

"Tanarul care se uita la tv se identifica cu ceea ce vede. Si el cand vede ca se parvine usor prin prostitutie, prin furt... si avem atat de multe exemple pozitive. Eu nu vreau sa vad numai tineri care fac 'minuni', in sensul rau, ci sa vad si olimpicul, la fel de difuzat (...)

In Canada, de exemplu, unde, printr-o conjuctura, am stat cinci saptamani, si era si perioada de campanie electorala, nu am vazut pe niciun canal nimic negativ, nimic agresiv, totul era un schimb de opinii, cu argumente, civilizat. Nu am vazut lume nervoasa pe strada, incruntata, ci dimpotriva, saritoare si cu zambetul pe buze", a argumentat Doina Pana.

Mai mult, ministrul spune ca s-a gandit si la "unele masuri legislative".

"Eu vad la modul, sa existe si stiri pozitive. Putem veni cu o deducere de TVA, cu o impunere clara. Ei (cei din presa, n.red.) considera ca le scade rating-ul. Le scade la toate, ca toate vor avea astfel de stiri pozitive", a explicat Doina Pana.

In plus, ministrul face apel la femeile din presa, cu care ar fi gata sa faca un pact pentru ca ar putea-o ajuta sa promoveze acest proiect.

"M-am gandit la femeile din presa, pentru ca sunt si mame si se gandesc si la viitorul copiilor lor. M-am gandit la un fel de pact intre femeile din politica si cele din presa, in sensul se creeze un val, prin dezbateri, prin invitati lideri de opinie, in emisiuni, care pot fi din orice domeniu, cantareti, vedete, dar sa se creeze valul necesar pentru a se solicita aceasta lege", a mai spus Doina Pana.

Ideaa ministrului PSD nu este insa noua. In 2008, fostul senator PRM Gheorghe Funar a initiat un proiect de modificare a Legii audiovizualului prin care se cerea ca ponderea stirilor pozitive sa fie aceeasi cu a stirilor negative, cu el solidarizandu-se si Ioan Ghise, pe atunci in PNL, in prezent membru ALDE.

Proiectul a fost respins in repetate randuri si in comisiile de specialitate, si in plenul Camerei Deputatilor, pe motiv de neconstitutionalitate.

Curtea Constitutionala a decis, in acel context, ca partajarea stirilor in "pozitive" si "negative" poate duce la "manipularea populatiei prin selectarea subiectiva a informatiilor sau prin neinformare".

"Aceasta partajare a stirilor, lipsita de orice criterii, poate pune in dificultate pe cei chemati sa asigure selectarea si redarea stirilor si, totodata, este de natura sa introduca subiectivismul in informarea opiniei publice", au motivat magistratii CCR.

Tot atunci, OSCE a cerut presedintelui Romaniei sa nu promulge o lege a stirilor pozitive, argumentand ca "recomandarea sau chiar definirea stirilor bune versus stirile negative este o intruziune politica grava in libertatea editoriala".

"Acest lucru este, de asemenea, total contrar drepturilor audientei (...) Nu vad cum a le ordona editorilor sa aiba 50% stiri pozitive ar putea imbunatati climatul general si le-ar oferi oamenilor o viziune echilibrata asupra vietii de zi cu zi", comenta atunci Miklos Haraszti, raportor al libertatii presei pentru OSCE.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Doina Pana stiri pozitive, #lege stiri pozitive, #Doina Pana PSD pact mame jurnalist , #ministrul Apelor si Padurilor