Memoriile Adrianei Saftoiu: "Niciunul dintre cei care-mi spun 'Traiane' nu va ramane alaturi de mine"

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 24 Mai 2015, ora 12:00
24155 citiri
Memoriile Adrianei Saftoiu: "Niciunul dintre cei care-mi spun 'Traiane' nu va ramane alaturi de mine"
Foto: Ziare.com

"Traian Basescu incearca o gluma: 'Mai bine imi dai mie copia de la bilet ca tu nu te abtii si o dai la presa'. Elena nu sesizeaza tonul bine intentionat cu care presedintele incearca sa destinda nervii fostei consiliere si ii raspunde sec: 'Puteti sa o luati, dar daca voi credeti ca eu nu mi-am facut vreo 15 copii...'. De ce 15, imi spun, desi replica ei ma ameteste si imi dau seama ca nu ar fi trebuit sa fiu acolo, la acest neasteptat schimb de replici care arata raportul de forte dintre cei doi", scrie fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu, in cartea "Cronica de Cotroceni", editata de Polirom, pe care o lanseaza astazi la Bookfest.

Episodul face parte din scandalul "biletelului roz", prin care Calin Popescu Tariceanu ii cerea lui Traian Basescu sa sune la Parchet pentru Dinu Patriciu, episod pe care Adriana Saftoiu il relateaza pe larg.

Cartea "Cronica de Cotroceni" cuprinde dezvaluiri in principal din perioada cat Adriana Saftoiu a fost purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale, dar si din colaborarea anterioara cu fostul presedinte, cat timp i-a fost sefa de cabinet la Ministerul Transporturilor si apoi a coodonat biroul de presa al PD, dar si din perioada Guvernului Radu Vasile, cand dna Saftoiu era purtator de cuvant al Executivului si Traian Basescu ministru.

Adriana Saftoiu da detalii despre inceputurile crizei in relatia cu PNL, provocata de faptul ca Traian Basescu a cerut alegeri anticipate fara a le garanta liberalilor ca premier va ramane tot Calin Popescu Tariceanu, dar si despre resorturile rupturii dintre Traian Basescu si principalii lideri PD, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu etc: "Niciunul dintre cei care-mi spun 'Traiane' nu va ramane alaturi de mine".

O parte consistenta a cartii este dedicata relatiei dintre Traian Basescu si serviciile secrete. Adriana Saftoiu sustine ca fostul presedinte era hotarat dintr-un bun inceput sa isi subordoneze direct institutiile de forta ale statului.

Potrivit Adrianei Saftoiu, dupa demisia fostilor sefi ai SRI si SIE, Radu Timofte, respectiv Gheorghe Fulga, Traian Basescu a semnat doua decrete la care insa a renuntat in ultima clipa:

"Presedintele ma informeaza ca i-a lasat lui Stefan Deaconu, de cu seara, numirile viitorilor sefi de Servicii. 'Dupa ce le trimite la Monitorul Oficial sa anunti presa. Cand imi spune numele raman uluita: Coldea si Predoiu (Silviu - n.red). Ii spun ca nu e in regula. Ii amintesc ca odata intrati in structurile NATO, ne-am asumat obligatia demilitarizarii acestor servicii. S-a iritat si mi-a spus ca e o prostie conditionarea. (...) ii cere STS-istului sa-i faca legatura cu Stefan Deaconu (...) Ii cere sa opreasca trimiterea decretelor la Monitorul Oficial."

Cartea explica si cauzele si mecanismele unor episoade care au creat multe speculatii de-a lungul mandatelor lui Traian Basescu: cauzele retragerii din cursa prezidentiala a lui Teodor Stolojan, demisia consilierului prezidential Andrei Plesu, numirea lui Claudiu Saftoiu in fruntea SIE, dupa cum ar fi vrut "sufletelul" sotiei acestuia, aparitia si apoi demisia Elenei Udrea din schema Palatului Cotroceni, incidentul din timpul mintingului de la Ploiesti, aparut ulterior in presa ca momentul in care Traian Basescu ar fi lovit un copil.

Totodata, Adriana Saftoiu analizeaza pe larg relatia dintre Traian Basescu si presa, razboaiele cu mogulii. Fostul consilier prezidential sustine ca fostul presedinte ar fi afirmat: "Vreau ca presa sa stie ca are in mine un adversar si ca o dispretuiesc".

Adriana Saftoiu prezinta portretul unui presedinte extrem de conflictual, inclusiv in relatia cu colaboratorii politici si cu aparatul de la Palatul Cotroceni, fara prieteni, al carui clasament de apreciere era intre "lichele, jigodii, javre" si care folosea adesea ca arme umilirea, santajul si compromiterea publica. Un presedinte care ar fi avut momente de delir mistic "in care era convins ca fara el Romania nu poate exista."

Fostul consilier prezidential relateaza si despartirea de Traian Basescu, momentul demisiei, in care fostul presedinte i-ar fi facut un singur repros: ca nu a aparat-o pe Elena Udrea.

Adriana Saftoiu considera ca oamenii politici nu sunt nici buni, nici rai de unii singuri. Decisivi in felul in care un om politic isi exercita puterea sunt, in opinia fostului consilier prezidential, oamenii din institutii, de la partide, la cele de forta.

Adriana Saftoiu a fost purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale in perioada 21 decembrie 2004 - 30 martie 2007.

Cititi maine pe Ziare.com un interviu cu Adriana Saftoiu. De ce tocmai acum aceasta carte de dezvaluiri? Care au fost raporturile dintre serviciile secrete si Traian Basescu, dintre fostul presedinte si Elena Udrea?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cronica de Cotroceni Saftoiu, #Traian Basescu Elena Udrea Adriana Saftoiu , #consilier prezidential