Adriana Saftoiu, la TV Ziare.com: Cu cat votam mai multi, cu atat se fraudeaza mai putin

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 16:23
2983 citiri
Adriana Saftoiu, la TV Ziare.com: Cu cat votam mai multi, cu atat se fraudeaza mai putin

Absenteismul nu este un vot de blam dat politicienilor, ci este doar o modalitate de a manifesta nemultumirea la nivel individual. Singura modalitate prin care se poate schimba ceva in peisajul politic actual este votul, sustine deputatul PNL Adriana Saftoiu.

"Cu cat sutem mai multi, cu atat se fraudeaza mai putin, cu atat fortam politicienii sa depaseasca o campanie baza pe politicianism. (...) Absenteismul nu este un vot de blam dat politicienilor", a declarat Adriana Saftoiu, la TV Ziare.com, adaugand ca cetatenii care stau acasa si nu merg la vot nu ajuta la reformarea clasei politice.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu deputatul PNL Adriana Saftoiu.

Un proiect de lege initiat de Adriana Saftoiu il reprezinta cel pentru introducerea votului obligatoriu, care ar urma sa responsabilizeze electoratul, dar mai ales clasa politica. Una din problemele pe care le pune este aceea a obligativitatii, vazuta de unii ca o incalcare a drepturilor cetatenesti si a democratiei.

Votul obligatoriu nu incalca democratia, sustine Adriana Saftoiu. La noi, democratia este incalca in mult mai multe feluri, sustine Saftoiu, ajungand doar "un cuvant de care facem abuz".

Pana la urma, nu obligativitatea votului ar trebui sa deranjeze, ci absenteismul, iar primii care se vor opune unei astfel de masuri vor fi politicienii, si nu cetatenii.

Acum, in conditiile in care prezenta la vot este de maxim 40%, iar partidul care obtine scorul cel mai mare are doar maxim 32% din sufragii, practic partidul respectiv nu poate considera ca are decat 1,7/1,8 milioane de voturi, ceea ce reprezinta foarte putin din cei 18 milioane de cetateni cu drept de vot. "Nu este suficient ca un partid politic sa aiba in spate doar 1,7 milioane de voturi", sustine Saftoiu.

Adriana Saftoiu aminteste ca exista multe tari democratice care au introdus votul obligatoriu, listate pe site-ul de promovare a proiectului legislativ pe care il va prezenta dupa campania electorala, VotulObligatoriu.ro.

Proiectul ar urma sa fie prezentat doar dupa alegerile electorale pentru a nu capata o tenta electorala, la fel cum s-a intamplat cu votul uninominal, si la fel cum se intampla si cu referendumul pentru parlamentul unicameral, cu numar redus de parlamentari.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Adriana Saftoiu, #Saftoiu vot obligatoriu, #absenteism vot blam, #alegeri prezidentiale 2009 , #deputat