Adriana Saftoiu: Nu imi retrag demisia indiferent ce decide USL - Interviu

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 19:54
5616 citiri
Adriana Saftoiu: Nu imi retrag demisia indiferent ce decide USL - Interviu
Foto: Arhiva

Deputatul PNL Adriana Saftoiu declara ca decizia sa de a demisiona din Parlament ramane definitiva, chiar daca ceilalti colegi din USL vor hotari altfel. "E un gest de demnitate si onoare fata de cetatenii care cer alegeri anticipate", a explicat aceasta intr-un interviu acordat Ziare.com.

Totodata, deputatul PNL spune ca nu are de gand sa mai candideze daca se organizeaza alegeri partiale in colegiul sau, pentru ca nu asta cer oamenii care protesteaza pe strazi, ci alegeri anticipate.

Adriana Saftoiu mai anunta si ca nu va demisiona din PNL, indiferent de ce decizie finala vor lua colegii sai deputati si senatori.

Pe de alta parte insa, ea admite ca este greu de anticipat ce reactie ar avea Puterea in fata unei decizii radicale de tipul plecarii Opozitiei din Parlament.

In opinia sa, intoarcerea intregii clase politice la popor este singura solutie pentru rezolvarea crizei politico-sociale cu care se confrunta Romania. Pe de o parte politicienii si-ar reconfirma statutul de reprezentanti ai cetatenilor, pe de alta parte si cetatenii ar vedea exact care sunt consecintele solicitarilor lor.

"Clasa politica este obligata sa isi depuna mandatul", crede Adriana Saftoiu, spunand ca nici deciziile Guvernului de a ceda unora dintre solicitari, cum este cazul taxei auto sau al indemnizatiilor revolutionarilor, nu este o solutie.

"Asta e doar o forma de a cumpara, pe moment, linistea", crede Adriana Saftoiu.

Ati inmanat demisia dumneavoastra, luni seara, presedintelui PNL Crin Antonescu, nu ati depus-o direct la Camera Deputatilor. Ea intra in vigoare de la 1 februarie sau ramane ca presedintele PNL sa decida in acest sens?

Eu am depus demisia, alaturi de alti colegi, presedintelui Crin Antonescu. Acolo se spune clar ca intra in vigoare de la 1 februarie. Mai raman cateva formalitati de facut, inclusiv prezentarea in plenul Camerei Deputatilor, in prima sedinta, dar eu mi-am depus demisia.

Daca USL, sau chiar PNL, nu decid pana la urma ca toti parlamentarii sa demisioneze, ce veti face?

Eu imi voi pastra demisia. E un gest de demnitate si onoare fata de cetatenii care ne-au votat, care acum cer alegeri anticipate. Cred ca avem obligatia toti sa le dam acest drept: sa ii realeaga pe acei conducatori pe care ii vor acum.

Nu veti fi influentata nici de decizia Curtii Constitutionale de miercuri?

Nu, chiar daca nu vor fi comasate, alegerile parlamentare vor avea loc tot in in toamna.

Mai candidati pentru un nou mandat, fie ca vor fi partiale, in colegiul in care demisionati dumneavoastra, fie ca vor fi totusi alegeri anticipate?

Daca se fac alegeri partiale, nu. In niciun caz. Pentru ca mi-am dat demisia tinand cont de ceea ce cer oamenii: alegeri anticipate. Ei nu cer alegeri partiale.

Si eu nu o sa reduc aceasta solicitare la o statistica, eu nu o sa spun asa cum fac multi dintre cei de la putere: sunt 300 -400, hai 4.000 la nivel national. Sunt multe sondaje care spun ca 9% dintre cetateni mai au incredere in parlament, 12% in guvern. E o clasa politica legitima? Poti tu sa iei decizii in numele cetatenilor, pentru cetateni, cand tu nu mai ai legitimitate, nici autoritate?

Liderii politici au coborat sub 25% din increderea romanilor - sondaj CSOP

In fond, cel care ne-a invatat ca trebuie sa tinem cont si trebuie sa ne intoarcem la popor a fost Traian Basescu. E un moment extrem de dificil si cred ca intreaga clasa politica are aceasta responsabilitate.

In egala masura, e o lectie si pentru cetatean. Organizarea de alegeri anticipate mie mi se pare singura forma de a iesi din aceasta instabilitate politica, care mi se pare mult mai grava decat instabilitatea economica. Iar cetateanul, si el la randul lui, alaturi de clasa politica, are si el de tras niste invataminte.

Daca in urma acestor alegeri anticipate lucrurile nu se vor ameliora si vor simti ca nu au luat o decizie buna, data viitoare cand vor iesi in strada poate se vor gandi la alte solicitari. Dar pana una alta suntem in aceasta situatie: clasa politica este obligata sa isi depuna mandatul.

Ce efecte anticipati si care sunt riscurile unei demisii in bloc a Opozitiei? Credeti ca actuala Putere va reactiona la o posibila demisie in bloc a parlamentarilor USL? Din punct de vedere constitutional Parlamentul isi continua activitatea, pentru ca ramane cvorumul necesar in ambele camere.

Melescanu, despre demisii: USL trebuie sa ramana unita

Daca ne limitam la partea tehnica, este adevarat. Eu vreau insa sa cred ca e ceva mai mult decat atat, e un aspect moral al problemei. Poti sa faci alegeri, in cazul in care Opozitia isi da demisia, in 200 de colegii si pentru mandate care sunt valabile doar pana in toamna?

Domnul Boc vorbea despre nevoia comasarii invocand motive economice. Practic, mi se pare destul de delicat pentru guvern si pentru PDL sa spuna ca organizeaza alegeri partiale in 200 de colegii.

Sau, mai exista varianta sa nu faca alegeri partiale, cum se intampla in cateva colegii deja vacante. Asta deja mi se pare revoltator ! In acel moment ramane Partidul Unic, cu un parlament care sustine ca e democratic, dar fara Opozitie, cetateni in strada si cetateni la televizor care spun ca sunt nemultumiti.

Ce sanse mai dati, in cazul demisiei in bloc a USL, demersului de suspendare a presedintelui Traian Basescu? Domnul Crin Antonescu cerea luni in Parlament si demisia presedintelui.

Pana la suspendarea presedintelui, cred ca avem o problema cu guvernul si cu parlamentul. Acesta este primul pas.

Cum anticipati ca vor evolua lucrurile, cunoscand foarte bine toti actorii de pe scena politica?

In momentul de fata cred ca PNL trebuie sa decida pentru el. Sigur, e o coalitie, dar avem de dat un raspuns foarte serios la intrebarea "ce facem dupa 1 februarie?". Ne intoarcem in parlament si ne facem ca nu s-a intamplat nimic?

Va amintiti votul la legea Pensiilor? Si acela a fost un moment in care Opozitia nu a stiut sa sanctioneze abuzul facut in Parlamentul Romaniei. Am mers pe variante de tipul greva parlamentara. S-a intamplat ceva? Absolut nimic, mai mult, PDL a simtit slabiciunea si abuzurile au continuat.

De aceea, continuam dupa 1 februarie joaca de-a Parlamentul? Eu cred ca e un moment in care PNL poate decide si pentru el.

In cazul in care dumneavoastra demisionati din Parlament, dar PNL nu ia aceeasi decizie, intentionati sa demisionati din PNL?

Nu.

Ce credeti, unde este zilele acestea presedintele Traian Basescu? De ce nu iese public? Cum comentati absenta de la manifestarile de la Iasi, tacerea prelungita?

Nici nu mai stii ce sa raspunzi la aceasta intrebare. Este uimitor. Traian Basescu, cel care nu suporta sa i se pronunte numele intr-o emisiune, in momente mult mai nevinovate decat situatia in care ne aflam acum, cel care intra pe telefon si putea sa se certe cu un jurnalist, cu un mogul, cu un premier, acum, dintr-o data, nu mai are nimic sa spuna.

Si ce ne spune Traian Basescu nespunand nimic?

Cred ca in acest moment judeca statistic. Probabil considera ca sunt prea putini oameni in strada.

Iar povestea cu "Fara PDL, vai, ce instabilitate ar fi!" e deja o aroganta mult prea mare. Cu PDL s-a creat aceasta instabilitate si sociala si politica.

Ati vazut ca Puterea a inceput sa cedeze si a anuntat cateva schimbari care tin cont de revendicarile celor iesiti in strada, cum ar fi taxa auto sau indemnizatiile revolutionarilor. Credeti ca aceasta este solutia? Este bine ca procedeaza asa? In fond, arata ca tine cont de revendicarile din piete, poate anunta in curand si mariri de salarii si pensii.

In niciun caz nu despre asta e vorba, sa dai mici satisfactii unor categorii socio-profesionale. Asta e doar o forma de a cumpara, pe moment, linistea.

Iar daca oamenii se vor lasa cumparati de asemenea gesturi, atunci ne meritam soarta, ca sa spun asa. Problema Romaniei nu se rezolva in niciun caz cu aceste mici satisfactii oferite. E o problema de viziune, atitudine politica, de mental colectiv.

Tocmai de aceea spun ca este un moment zero pe care ar fi trebuit sa il rezolvam cu totii.

Dupa cum ati spus si dumneavoastra, nu au participat foarte multi oameni la proteste. Nu credeti ca daca guvernul cedeaza in fata lor se creeaza un precedent periculos? Nu exista riscul ca viitoarea putere sa fie data jos la cateva luni de la instalare de alte cateva mii de nemultumiti iesiti in strada si tot asa?

Eu spun ca e un precedent pozitiv. Nu cred ca urmatoarele partide, urmatoarea Putere si chiar Opozitie, isi va mai permite sa aiba aroganta pe care a avut-o PDL in relatia cu institutiile statului, cu societatea civila, cu sindicatele. Nu vor mai proceda asa, pentru ca isi vor aminti ca au putut fi 11 zile de proteste, ca Opozitia poate parasi parlamentul si ca nu poti functiona, moral, fara ea.

Dupa cum, repet, e si un precedent pentru cetatean. Daca in urma alegerilor anticipate se va lasa din nou cumparat cu o punga de faina si va vota din nou pe aceste criterii, data viitoare s-ar putea sa nu mai fie luat in serios nici cetateanul.

Poate nu se va mai lasa cumparat, dar nu credeti ca exista riscul sa se lase "prostit" de partide extremiste, nationaliste sau populiste? Uitati-va cum creste partidul lui Dan Diaconescu, in trei zile cat altii in trei ani, ca Fat-Frumos in povesti.

Amintiti-va de 2005, cand era o foarte mare temere legata de partidul domnului Becali si nu a intrat in parlament. Haideti sa ajungem la urne si vedem atunci cum se comporta cetateanul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#demisie parlamentari USL, #Adriana Saftoiu demisie, #demisie PNL parlament , #deputat