Invitatii Ziare.com Adriana Saftoiu: Viitorul suna mediocru

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:10
4201 citiri
Invitatii Ziare.com Adriana Saftoiu: Viitorul suna mediocru
Foto: Evenimentul Zilei

Bugetul pe anul 2012 alocat Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - (i-am dat titulatura intreaga, sa puteti vedea la cat se imparte) - prevede o reducere de la 8,9 miliarde lei la 8,7 miliarde lei.

Un buget mai mic pentru Educatie este aproape inexplicabil, in conditiile in care tocmai Educatia este declarata prioritara de actualii guvernanti, iar scaderea calitatii actului educational a devenit un fapt de necontestat.

Argumentul vesnic ca nu sunt bani nu pare a fi valabil pentru bugetele altor ministere sau chiar pentru bugetul Administratiei Prezidentiale - care prevede o majorare de la 28,8 milioane lei executie preliminata in acest an la 29,6 milioane lei anul viitor. Iar Administratia Prezidentiala n-a fost declarata, deocamdata, domeniu prioritar.

Scaderea reurselor bugetare va continua sa mentina sistemul educational in subfinantare. Rezultatele dezastruoase inregistrate de ani buni se vor mentine, in cel mai fericit caz.

Profilul profesorului roman

O discutie serioasa despre invatamant trebuie centrata pe calitatea profesorilor. Oricate calculatoare vor exista in scoli, oricate sali de sport se vor construi, ceea ce conteaza pentru calitatea invatamantului este calitatea profesorilor. Practic, reforma in domeniu e imposibil de facut fara profesor.

Ce fel de profesori avem? Refuz sa ii reduc la cateva elemente supra-mediatizate: violatori, isterici, spagari. Marea masa nu se incadreaza in aceasta categorie. Majoritatea are alt profil: demotivati, plictisiti, supusi unei corvoade birocratice inutile de catre Minister, acuzati ca lucreaza prea putin pentru cati bani iau, lipsiti de respect din partea societatii.

Cei mai in varsta sunt blocati in modelul de educare sanctionator, bazat pe memorare-redare, cei tineri sunt rataciti in sistem - cu diplome de absolvire care le atesta mediocritatea - in asteptarea unor oferte mult mai bine platite. Catedra e pentru ei doar un refugiu, o insula pe care au naufragiat.

Salariile profesorilor romani sunt cele mai mici dintre toate tarile membre UE. Pe de alta parte, pregatirea lor si competentele pedagogice lasa de dorit, Ministerul investind cu taraita in programe profesionale.

O paralela intre invatamantul romanesc si cel finlandez

Atunci cand a fost promovata actuala Lege a Educatiei, Ministerul a prezentat ca sursa de inspiratie sistemul finlandez. Intr-adevar, scoala finlandeza inregistreaza de ani buni performante remarcabile, dupa ce in anii 70 avea un sistem slab si incoerent. Dar Finlanda a facut cea mai mare investitie in profesori. De la salarii pana la continua lor pregatire.

La noi, raul porneste chiar de la modul de recrutare a cadrelor didactice. Ajunge la catedra cine doreste. In Finlanda, unde meseria de profesor e foarte bine cotata si recrutarea extrem de riguroasa, ca sa ajungi educator trebuie sa ai o facultate, iar ca profesor de scoala trebuie sa detii, obligatoriu, un master in pedagogie si psihologie scolara. Astfel, profesorii se aleg dintre cei mai buni 10 la suta.

Responsabilitatea pregatirii generatiilor e privita cu extrem de multa seriozitate si, nici in perioadele de criza, banii pentru educatie nu suporta reduceri.

Profesorii finlandezi lucreaza 37 de ore pe saptamana, ceea ce ii situeaza cam pe ultimele locuri. Elevii au cele mai putine teme. Profesorii sunt scutiti de hartogaraie si lasati sa se concentreze pe munca lor cu elevul. Nu exista evaluari nationale standardizate - nici pentru elev, nici pentru profesor. Ministerul testeaza esantioane de elevi, iar rezultatele sunt anuntate in mod privat scolilor, ca sa stie unde se situeaza in raport cu media nationala.

Acolo, invatamantul este cu adevarat gratuit. Exista o masa calda la pranz si orice elev care locuieste la o distanta mai mare de 8 km de scoala este preluat de transportul scolar, gratuit. Profesorii sunt inclusi periodic in programe de pregatire, pentru insusirea de noi competente pedagogice, pentru a tine pasul cu dinamica schimbarilor din educatie si societate.

Aici, se incurajeaza lozinca "pe vremuri se facea scoala", aceasta comparatie incurajand nostalgic modelul rezumat la predare-ascultare. Modelele de atunci au cazut in desuetudine. Generatiile s-au schimbat odata cu societatea.

Copiii sunt primii care tin pasul cu dezvoltarea tehnologica, sunt cei mai deschisi la schimbare si resping toate formele prafuite de pedagogie. Cei care nu reusesc sa tina pasul cu schimbarile din societate sunt, din nefericire, profesorii, care nu sunt sustinuti prin programe si salarii de catre autoritati.

Acest buget nu permite "ridicarea stachetei"

La catedra ar trebui adusi cei mai buni din generatia lor si pentru a-i selecta e nevoie de o grila serioasa de triere, dar si de salarii corespunzatoare misiunii care li s-a incredintat. Cat timp societatea va trata profesorii cu dispret, facand din Educatie o munca lipsita de prestigiu, la catedra nu vor ajunge absolventi straluciti, ci eternii mediocri.

Bugetul - de care ministrul pare multumit - nu permite in nici un fel ridicarea stachetei. Monitorizarea elevilor si profesorilor e inutila, in actualele conditii. E ca si cum ai monitoriza o persoana cu dizabilitati careia ii ceri sa alerge la maraton in acelasi ritm cu un atlet.

Adriana Saftoiu

Sectiunea de invitati ai Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Adriana Saftoiu invatamant, #Adriana Saftoiu educatie, #Adriana Saftoiu buget educatie , #deputat