A. Saftoiu despre greselile liberalilor, guvernul de uniune nationala si premierul PNL: Putem sa il asteptam si pe Ciolos Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Iulie 2016, ora 07:07
9766 citiri
A. Saftoiu despre greselile liberalilor, guvernul de uniune nationala si premierul PNL: Putem sa il asteptam si pe Ciolos Interviu
Foto: Facebook / Adriana Saftoiu

PNL isi va anunta oferta de premier in luna octombrie, spune Adriana Saftoiu, prim-vicepresedinte PNL si al organizatiei de Bucuresti, in opinia careia, dupa alegeri, e necesar un guvern politic, condus de un premier politic, iar "un guvern de uniune nationala cu PSD e de neacceptat".

"Cred ca dl Ciolos face bine ca in momentul de fata isi respecta mandatul, dar trebuie sa o spunem cinstit, da, e o persoana care poate avea un rol foarte bun intrand in politica, la fel ca domnii Ghinea, Borc, Vlad Voiculescu, Dragos Pislaru", a declarat Adriana Saftoiu intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Pentru noi, ca tara, sper sa facem lucruri bune in aceasta campanie. Adica sa fim proactivi, sa stam pe picioarele noastre, cand vom anunta masuri clare, coerente si substantiale, sa stim unde ne ducem, sa nu facem lucruri populiste", sustine Adriana Saftoiu.

Rezultatele alegerilor locale sunt bune sau rele pentru PNL?

La nivel national sunt bune, nu foarte bune. Daca ai crescut de la 700, la aproximativ 1.100 de primari nu e un rezultat prost. Un rezultat dezamagitor este, desigur, cel din Bucuresti si el a contat in scorul national.

Noua consilii judetene din total pentru PNL reprezinta un rezultat bun?

Daca nu ai mai multe consilii judetene inseamna ca nu ai facut prea multe compromisuri in negocieri. Acolo unde ni s-au cerut compromisuri prea mari am preferat sa renuntam.

Un compromis de acest fel ar fi fost fuziunea cu UNPR?

Nu am vrut sa fuzionam cu UNPR. Discutia a fost pentru formarea majoritatii in cateva consilii judetene si, pentru ca au fost conditii de neacceptat, am renuntat.

Daca nu l-ati vrut, UNPR s-a dus la PMP. Cum comentati fuziunea?

E treaba lor. E mai degraba calculul lui Traian Basescu in speranta ca va reusi impreuna cu UNPR sa faca pragul electoral. Eu am mari rezerve.

Cate majoritati ati pierdut din cauza refuzului compromisului?

Nu pot sa dau o cifra. Dar cu siguranta ca, daca le faceam, am fi crescut substantial. Asa cum am fi avut un procent cu mult mai mare daca nu aplicam criteriile de integritate si am fi acceptat sa candideze dl Scripcaru din partea PNL....

Si nu a candidat? Cu doua zile inainte de alegeri, liderul liberal din Brasov cerea sa fie votat dl Scripcaru, nu candidatul asumat de PNL.

Procentul dlui Scripcaru nu e la PNL. L-ati vazut in dreptul PNL pe listele BEC? Procentele dlui Florea sunt la noi? Nu. La fel si cu ceilalti la care am renuntat si, de aceea, avem cu 5 procente in urma PSD.

Deci regretati ca le-ati aplicat?

Nu. Prefer sa pierd pe termen scurt decat sa ma compromit. Eu am o mare rezerva sa fac politica in Romania oricum, cu oricine numai sa fiu la putere.

Uneori e mai bine sa pierzi pe termen scurt, dar sa castigi pe termen mediu si lung. Cum vreau sa cred ca aceste criterii vor fi aplicate foarte serios si la parlamentare.

Doar vreti sa credeti, nu aveti si certitudinea?

Nu am certitudini nici daca ma uit la prognoza meteo. Cred ca va ploua doar cand incepe sa ploua. Dar mi se pare esential ca PNL sa mearga cu oameni care au dovedit ca stiu unde sa se opreasca, au si bun simt, si responsabilitate.

Faptul ca aceste criterii de integritate v-au costat inseamna ca electoratul insusi este mai putin atasat acestor criterii decat ne place noua sa credem?

Sunt convinsa ca oamenii suparati pe toata clasa politica, asociata cu prostia, coruptia, traficul de influenta, folosirea abuziva a banului public, au dreptate. Dar faptul ca au castigat cativa primari cu dosar in curs, unii in arest, arata ca oamenii au o problema si cu actul de justitie, pentru ca altfel nu se explica acest vot.

Poate il explica lipsa alternativei? Ce ati oferit dvs la Baia Mare?

Nu stiu exact care a fost candidatul, dar eu nu cred. Daca intre doua cutii de lapte expirat o alegeti in magazin pe cea expirata de mai putin timp cred ca tot rau va fi. Nu am vazut nicio cercetare sociologica care sa explice aceasta contradictie electorala.

Raspunsul il puteti auzi si fara cercetare: toti sunt hoti si atunci il alegem pe cel care a mai si facut ceva pentru comunitate.

Foarte bine, mergem inainte cu teoria asta. Poate exista si o problema de contraoferta, dar si una de autoritate a institutiilor. Cetateanul are o raportare firava la autoritate la care se uita rezervat, de la justitie, la ANAF. Exista si aceasta explicatie a votului oricat ne-ar placea sa credem ca doar partidele sunt de vina.

Sunteti acum prim-vicepresedinte Bucuresti. Cum explicati rezultatul pe care l-ati calificat drept dezamagitor?

Cum am fi putut intra cu sanse foarte mari dupa trei retrageri de candidatura? Catalin Predoiu era un candidat foarte bun, cu sanse extraordinar de mari, daca era de la inceput candidatul nostru.

Atat?

Celalalte sunt minore si decurg de aici. De exemplu, demotivarea propriului activ de partid prin aceste retrageri. Avem si o lege electorala care te obliga sa retragi afisele exact cand incepe campania, iar noi intrand cu dl Predoiu tarziu, nici macar nu am apucat sa mai facem campanie stradala.

Printre cauzele rezultatului nu e si senzatia puternica de blat pe care a lasat-o PNL, cel putin in Bucuresti, in timpul mandatului Oprescu?

Uneori nici nu stiu daca e mai bine sa accepti ideea de blat sau de incompetenta. Eu nu cred intr-un blat generalizat, accept ca in anumite sectoare timp de patru ani a fost un tip de blat, dar in unele zone a existat si incompetenta si dezinteres.

Regretati ca nu ati candidat sau multumiti ca v-a suierat glontul de la ureche? Sau poate considerati ca ati fi scos mai mult decat dl Predoiu...

Nu as fi scos mai mult. Daca partidul vota candidatura mea, candidam si imi asumam, cum a facut si dl Predoiu.

Sunt speculatii ca dl Predoiu ar fi fost si putin tradat pentru a nu se profila ca viitor presedinte al PNL?

Nu cred ca PNL este atat de inconstient incat sa tradeze ca sa ajunga la 13%. Chiar credeti ca isi putea dori cineva sa fie in opozitie cu 13%? In niciun caz nu e vorba de tradare, pot insa admite o demotivare a activului. Au fost si greseli de strategie, dar nu vreau sa comentez mai mult.

Ce trebuie sa faceti pentru a va recupera electoratul pana in toamna?

Trebuie sa ne reorganizam. E un lucru foarte bun ca vom avea alegeri la sectoare, vor fi conduceri cu alta legitimitate si cu siguranta o alta determinare. E si un bun prilej sa constati cu ce resursa umana intri in aceasta lupta.

Vor urma alegeri si pentru presedintele pe Bucuresti?

Nu stiu care va fi calendarul. Stiu doar ca alegerile la sectoare se vor termina pana la finalul lui august.

Sperati, realist, sa castigati alegerile, adica sa fiti in situatia de a da premierul?

Pentru noi, ca tara, sper sa facem lucruri bune in aceasta campanie. Adica sa fim proactivi, sa stam pe picioarele noastre, cand vom anunta masuri clare, coerente si substantiale sa stim unde ne ducem, sa nu facem lucruri populiste.

Ca legea darii in plata?

Si sa ajungem sa oferim posibilitatea unui guvern PNL cu un premier foarte bun.

Cand il veti desemna?

Cred ca luna octombrie e ideala, pentru ca alegerile vor fi pe 11 decembrie.

Dvs ati avut premier desemnat cu doi ani inainte de alegeri si acum tocmai octombrie vi se pare cel mai potrivit moment?

Ma intreb daca nu am gresit atunci cand am desemnat un premier. Eu cred ca trebuie sa ne gandim mai bine strategiile, sa nu mai reactionam pentru ca ni se cere sa reactionam, suntem mult prea reactivi, as propune sa fim mai proactivi.

Noua ni se cere sa stim bine ce spunem, ce facem si cand facem. Luna octombrie e pefecta. In plus, nu e suficient sa anunti doar un om. Trebuie sa anunti si ce vrei sa faci. Avem un program de guvernare, dar el trebuie updatat.

Deci pana in octombrie trebuie sa ne pregatim serios si sa nu ne mai grabim.

Sa va pregatiti sau sa il asteptati pe dl Ciolos?

Putem sa il asteptam inclusiv pe dl Ciolos.

Aveti si variante in partid?

Avem, dar nu e momentul sa spun nume.

Va intreb pentru ca lasati impresia ca nu aveti si va agatati cu disperare de dl Ciolos, care nu e deloc incantat de insistenta.

Eu nu sunt deranjata deloc sa ne agatam de oameni foarte buni pe care ii invitam sa intre in partid. Vreau sa cred ca lumea a inteles ca peste tot democratiile se bazeaza pe partide si pe politicieni alesi de popor, tehnocratiile sunt situatii limita si intr-un anumit context, bine delimitat.

Iar dl Ciolos, de care zic eu ca va agatati, fix un tehnocrat este.

Perfect. Drept urmare, din iarna vom avea nevoie de un guvern politic si nu cred ca PNL trebuie sa refuze niciun om, fie ca e din actualul guvern, din societatea civila, din mediul de afaceri. Nu ne agatam si cred ca PNL trebuie sa isi deschida portile.

Cred ca dl Ciolos face bine ca in momentul de fata isi respecta mandatul, dar trebuie sa o spunem cinstit, da, e o persoana care poate avea un rol foarte bun intrand in politica, la fel ca dl Ghinea, Borc, Vlad Voiculescu, Dragos Pislaru.

I-ati invitat in PNL?

Sunt publice invitatiile, la fel ca deschiderea PNL catre oamenii care confirma. Eu nu accept tipul acela de discurs generalist: "toti politicienii sunt hoti", pe care il practica, cu placere exotica, USB. Am constatat ca oamenii sunt mai maturi si nu vor sa desfiinteze partidele, ci doar ca ele sa fie curatate. Asta facem si de aceea ne bucuram daca oameni apreciati de cetateni se inscriu in PNL.

Daca remarcati aceasta placere exotica, cum explicati ca prima declaratie a dlui Busoi in calitate de presedinte PNL Bucuresti a fost sa intinda o mana USB si sa ii propuna o alianta? Si de ei va agatati?

Nu a fost o oferta de alianta, ci a spus ca putem colabora cu USB mai bine decat sa colaboram cu PSD. Daca poti colabora punctual cu USB in Bucuresti ca sa combati masurile proaste ale PSD nu inseamna ca nu mi se pare extrem de periculos sa spui ca toti politicienii sunt hoti. E la fel cand spui toti ong-istii sunt cumparati de Soros, afirmatie pe care eu nu o sustin.

Spuneti ca trebuie un guvern politic din toamna. Cu premier politic?

Eu cred ca e necesar ca intr-un guvern politic sa ai un premier politic. Am mai avut premieri tehnocrati ai unor guverne politice, dar ele au fost doar in situatii limita, de criza, preelectorale. Nu cuvantul politic e problema noastra, ci aceia care au reprezentat politicul in Romania. Esential este sa nu mai fie acel politic care i-a indepartat pe oameni.

Se vorbeste insistent despre un guvern de uniune nationala PSD-PNL. Cum vedeti aceasta varianta?

Un guvern de uniune nationala cu PSD e de neacceptat. PNL a votat deja ca nu vom face guvernare cu PSD. Si PNL, si PDL au istorie comuna cu PSD si ambele au vazut ca nu se poate, pentru ca nu exista compatibilitate de valori, de viziune, de atitudine. Mai incercam si a treia oara? Iar o putere de 80% este un pericol real pentru democratie.

Deci nu, in niciun caz. Imi pare rau ca ii vom dezamagi pe cei care spera asa ceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adriana Saftoiu PNL, #premier PNL Ciolos, #guvern de uniune nationala , #PNL