Razbunarea Adrianei Saftoiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 Iulie 2008, ora 12:10
11502 citiri
Razbunarea Adrianei Saftoiu

Niciodata sa nu spui niciodata! Ati fi crezut daca, dupa inundatiile din 2005, cineva v-ar fi spus ca Adriana Saftoiu (numita Pufulete, daca v-aduceti aminte) va candida in 2008 pentru liberali si nu oriunde, ci intr-un fief al lui Dinu Patriciu, declarandu-si intentia de a demonstra ca se poate face politica si altfel decat traind din discursuri si din atacuri la adresa celor din alte partide?

Probabil ca nu, justificat de altfel pentru ca un astfel de scenariu era putin credibil.

Iata insa ca in 2008, fictiunea devine realitate: Adriana Saftoiu este oficial in tabara celor mai inversunati adversari ai lui Traian Basescu. Sa fie confirmarea finala a unei vechi tradari, sa fie razbunarea unei aliate sau a unei femei ranite? Fiecare dintre aceste scenarii a fost acreditat din momentul in care Adriana Saftoiu a iesit pentru ultima data pe poarta Palatului Cotroceni.

Traian Basescu este un expert in pierderea colaboratorilor. Rand pe rand, au parasit corabia sa nume importante intre care i-as aminti pe Andrei Plesu, Renate Weber si sotii Saftoiu. Doar Andrei Plesu, datorita intelepciunii sale cu mult deasupra visceralitatilor politice, nu a intors armele, ramanand intr-o zona aerisita, intre neutralitate si simpatie fata de seful statului. Ceilalti i-au devenit dusmani.

Dar toate defectele lui Traian Basescu responsabile pentru aceste parasiri nu reprezentau noutati pentru Adriana Saftoiu, cel mai vechi dintre colaboratorii sai.

Ea l-a insotit in toate bataliile politice si electorale de pe vremea cand presedintele de-abia isi incepea, la ministerul Transporturilor, adevarata ascensiune politica. Asadar, ceea ce i-a despartit trebuia sa fie cu adevarat fundamental.

Dincolo de declaratiile oficiale, se pare ca intre seful statului si Adriana Saftoiu au intrat doi oameni. Prima bresa, cea mai mare, a fost facuta de Elena Udrea, care a ocupat mare parte din teritoriul, nu numai profesional zic gurile rele, al Adrianei Saftoiu.

Faptul ca ea nu stia de existenta biletelului deconspirat de Elena Udrea pe la televiziuni a fost probabil un imens soc pentru consiliera convinsa ca presedintele nu-i ascunde nimic.

La randul, Saftoiu a declansat ostilitatile, in alianta cu Vasile Blaga, alt mare prieten al "blondei de la Cotroceni", iar un e-mail plin de venin a ajuns la presedinte, care s-a situat de partea lui Udrea.

In aceste conditii, eliminarea, perfect justificata de altfel, a lui Caludiu Saftoiu de la SIE (marea greseala a fost de fapt numirea lui acolo) nu a facut decat sa puna bomboana pe coliva deja framantata si asezata pe tava.

Razbunarea ca un bumerang

Ca acestea sunt motivele, ca au mai fost si altele, cert este ca Adriana Saftoiu a plecat ranita de la Palatul Cotroceni. Ranita si decisa sa se razbune.

Altfel nu se explica afilierea ei tocmai la cel mai mare dusman al lui Traian Basescu.

Daca tot voia cariera politica, sunt convisa ca PD-L nu i-ar fi refuzat-o, macar pentru faptul ca Adriana Saftoiu chiar stie meserie si este o achizitie valoroasa pentru orice partid.

Si daca totusi optiunea ei, doctrinara desigur, pentru PNL a devenit insurmontabila, oare nu exista totusi si un alt colegiu, mai putin legat tocmai de Dinu Patriciu?

In mod evident, Adriana Saftoiu a urmarit sa-i dea o palama usturatoare omului care a ranit-o profund. Paradoxal insa, are si ea mult de pierdut, poate chiar mai mult, din aceasta razbunare fatisa.

Adriana Saftoiu si-a creat, in timp, imaginea unei persoane echilibrate, lucide, pragmatice, fara afecte esentiale. Ostentatia gestului sau fisureaza aceasta imagine, iar prin fisura se vede exact contrariul. Femeia ranita a tradat-o pe profesionista calculata.

Practic nu a existat iesire publica a Adrianei Saftoiu, si au fost multe dupa parasirea administratiei prezidentiale, in care ea sa nu critice mai mult sau mai putin acid strategia lui Traian Basescu.

Dar ea a fost partasa la conceperea acelei strategii, a stat de-a dreapta sefului statului de la insailarea pana la lansarea majoritatii covarsitoare a atacurilor sale la adresa celorlalte partide. Practic, Adriana Saftoiu de acum o demoleaza pe Adriana Saftoiu de atunci doar pentru a-l lovi pe Traian Basescu.

Femeia ranita isi asuma si pacatul ingratitudinii. Este adevarat ca a fost alaturi de Traian Basescu si l-a ajutat enorm, insa nici ea nu ar fi fost ceea ce este fara Traian Basescu. Cati dintre fostii purtatori de cuvant ai guvernului, poate cel putin la fel de merituosi, au ajuns la asemenea culmi de popularitate?

Avantajele pe care ea insasi si mediocrul ei sot le-au avut in urma asocierii cu seful statului ar fi obligat-o, poate, la ceva mai multa retinere, altfel spus la o despartire eleganta fara resentimente afisate ostentativ.

Un strop de luciditate in plus i-ar fi demonstrat ca presedintele a suferit deja cel mai mare prejudiciu, adica tocmai plecarea ei, dupa care Cotrocenii au inceput sa comite erori majore de comunicare si strategie.

Si pentru ca tacamul sa fie complet, aproape caragialesc, cele doua femei care s-au infruntat pentru Traian Basescu se vor infrunta si la parlamentare. Si Adriana Saftoiu, si Elena Udrea vor candida, ce-i drept, nu in acelasi colegiu uninominal. Va fi un test interesant si pentru ele, dar si pentru Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
Nicolae Ciucă, la lansarea candidaților PNL la Tulcea: „PNL a demonstrat deja că este partidul cu cei mai eficienţi aleşi locali”
Nicolae Ciucă, la lansarea candidaților PNL la Tulcea: „PNL a demonstrat deja că este partidul cu cei mai eficienţi aleşi locali”
Preşedintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, a afirmat, sâmbătă, că, în judeţul Tulcea, PNL a demonstrat deja că este partidul ”cu cei mai eficienţi aleşi locali”. ”Primarii PNL...
#Adriana Saftoiu, #Cotroceni, #candidatura, #PNL, #Dinu Patriciu , #PNL