Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Se cer functii, se ofera voturi. Nu presedintele e de vina pentru greselile noastre Interviu cu Adriana Saftoiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 07:02
7146 citiri
Se cer functii, se ofera voturi. Nu presedintele e de vina pentru greselile noastre Interviu cu Adriana Saftoiu
Foto: Facebook/Adriana Saftoiu

La un an de la prezidentiale, PNL are un minus pentru ca nu a preluat guvernarea, dar prefera sa si-l asume decat sa repete greseala de a ajunge la putere oricum. "E foarte important cat teren creezi ca sa fii santajabil", afirma prim-vicepresedintele PNL, Adriana Saftoiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adriana Saftoiu a aratat ca PNL nu a renuntat la ideea de a guverna inainte de 2016, dar in acest moment "interesul UNPR-PSD nu e compatibil cu al nostru".

Adriana Saftoiu ne-a vorbit despre existenta unor tensiuni in interiorul PNL, despre figurile uzate ale partidului, dar si despre relatia PNL cu presedintele Iohannis.

Fosta consiliera prezidentiala a comentat si revenirea formala a lui Traian Basescu in politica: "E meserias din acest punct de vedere".

Cum caracterizati acest moment politic pentru PNL?

Suntem la un an de cand dl Iohannis a castigat alegerile, ceea ce a creat, pentru sustinatorii presedintelui in principal, asteptarea ca PNL sa preia guvernarea. Nu s-a intamplat si aici avem un minus. Dar preferam sa ne asumam acest minus decat sa repetam greseala de a ajunge la guvernare oricum.

Ce inseamna oricum?

Lumea nu mai e atat de inocenta in privinta politicii si stie ca, atunci cand vrei sa fortezi limitele, le poti forta. Se cer functii, se ofera voturi. Faptul ca PNL a refuzat sa foloseasca aceasta formula arata ca incearca sa ajunga la putere si sa guverneze fara compromisuri care compromit pe termen lung.

Daca dam istoria inapoi vedem "solutia imorala", vedem compromisul PDL de a guverna cu PSD pentru ca apoi sa explice cum e cu inghititul de "broaste raioase". In final, istoria arata ca aceste constructii care au depasit limita compromisului nu au fost nici in favoarea guvernelor respective, nici in favoarea tarii.

Daca nu aveam in 2004 "solutia imorala" nu ramanea Adrian Nastase premier? Era mai bine?

Cred ca la acel moment se putea guverna cu sustinerea PUR in Parlament, fara sa-i fi fost oferita intrarea la guvernare. Cred ca se multumea si cu cateva locuri de presedinti de comisii in Parlament. Dar ce a iesit la final din aceasta solutie imorala?

2015 nu mai e ca 2004, politicienii au descoperit ca poti merge cu solicitarile dincolo de limita bunului simt. Si atunci oferi posturi de ministri oricui, numai ca sa ajungi la guvernare?

Pragmatic vorbind, pentru a scapa de un mare rau pentru Romania, cum il considera PNL pe Victor Ponta, o negociere transparenta intre doua partide privind impartirea unor posturi guvernamantale nu tine de jocul politic firesc? Pana la urma posturile se impart, e o realitate.

Asta ar insemna ca PNL sa nu incerce sa se reformze plecand de la modul in care intelege sa faca politica. Adica, pe de-o parte, eu acuz UNPR ca face rau Romaniei sustinandu-l pe Victor Ponta, deci il acuz de atitudine, de lipsa de loialitate fata de cetatean, iar, pe de alta parte, ii ofer functii guvernamentale?

Este cu mult mai corect si mai liniar in atitudine sa faci ceea ce spui ca esti. Coalitie se face intre partide cu aceeasi viziune si aceeasi abordare, plecand de la ele. Si cand avem aceleasi principii si aceeasi abordare pentru viitorul Romaniei, se pun si posturile pe masa.

Deci intre PNL si cei care au votat impotriva motiunii, pentru ramanerea lui Victor Ponta premier, este o prapastie principiala. Atunci ce mai e de clarificat in relatia cu ALDE si UNPR, clarificare care, potrivit dlui Blaga, ar urma sa aiba loc in scurt timp?

Sincer, nu cunosc aceste detalii, deci nu pot sa va ajut cu un raspuns concludent.

Exista speculatia ca ar fi posibila o atragere a ALDE inapoi in PNL.

Eu nu am auzit asa ceva si am mari rezerve fata de un eventual asemenea plan. Dl Tariceanu explica recent ca a renuntat la PNL atunci cand partidul a optat pentru PPE.

Dna Gorghiu spunea ca dl Tariceanu a fost cel mai bun presedinte al PNL.

Dna Gorghiu are dreptul la aceasta opinie si poate sa si-o si argumenteze.

Daca nu aveti parteneri pe principii si viziune, inseamana ca ati renuntat la ideea de a prelua guvernarea inainte de viitoarele alegeri?

Nu. Nu am renuntat, dar e foarte important cum ajungi acolo si cat teren creezi ca sa fii santajabil. Drumul pana acolo nu trebuie sa semene cu cel parcurs de alte partide in ultimii 10 ani. Istoria se repeta cand nu vrei sa tii cont de ea.

Marturisesc ca nu inteleg. Guvernare fara UNPR pana in 2016 nu se poate matematic. Deci ori cu ei, ori deloc.

Matematica poate sa se schimbe. Nu pot sa stiu care vor fi atitudinea si deciziile UNPR pe viitor. Eu vorbesc despre ce au aratat PSD si UNPR in privinta interesului national. Avem un premier cu o problema majora de imagine care ne afecteaza pe toti. Sunt in tarile europene exemple de politicieni care au renuntat la functii pentru probleme cu mult mai mici.

Motiunea a fost un test foarte bun pentru a arata cum apara interesul national cei care-l invoca in permanenta. In momentul acesta, asadar, interesul UNPR-PSD nu e compatibil cu al nostru.

Deci nu renuntati la ideea preluarii guvernarii. Cu cine? Aveti premier, aveti de cateva luni si program de guvernare, dar nu stim cine o sa-l puna in practica. Aveti echipa de guvernare?

Anuntarea numelor ii revine dlui Predoiu. Profilul acestor oameni poate fi insa definit. Stiu ca exista o discutie despre persoane asociate cu masuri mai putin populare. Nu cred ca sunt incompetente profesional, nu cred ca nu sunt oneste, dar in politica, intr-adevar, conteaza perceptia. Si poti sa fii obligat, din pacate, sa tii cont de aceasta perceptie.

Cat timp nu scoateti in lume alte nume, nu este firesc ca adversarii politici sa profite si sa asocieze viitoarea guvernare PNL cu aceste nume uzate ca imagine?

Unde sa scoti alte nume? Daca nu se vad, nu inseamna ca noi nu avem oameni noi si buni, dar aveti perceptia ca ei nu exista pentru ca notorietatea lor e mica. Daca vrei sa ii trimiti in dezbateri TV, din start producatorul iti spune ca nu are nevoie de necunoscuti. Inteleg argumentul ratingului, dar acceptati ca ceea ce nu se cunoaste inca nu inseamna ca nu exista.

Nu stiu daca ar refuza cineva un politician anuntat ca viitor ministru al Finantelor sau al Sanatatii intr-o viitoare guvernare PNL. Daca tot aveti premier si program, de ce nu anuntati si viitorii ministri? Sa poata oamenii evalua cine va pune efectiv in aplicare prevederile programului de guvernare.

Exista comisiile sectoriale, ele au fost laboratorul in care s-a lucrat programul de guvernare, acolo sunt si persoanele care pot forma viitorul guvern. Premierul desemnat va decide cine va face parte din echipa lui.

Pot intelege nerabdarea dvs, poate parea ca mergem cu aceleasi nume, dar aceasta a fost decizia de comunicare si o respectam.

Din timp in timp razbat in presa, explicit sau pe surse, tensiuni intre PNL si PDL. Care este in mod real, la firul ierbii, relatia intre fostii adversari?

Tensiuni exista. Nu e o fuziune usoara in mod practic. Fiecare partid a venit cu resentimente din anii trecuti, dar cei mai multi inteleg ca este cu mult mai importanta aceasta constructie pe dreapta. Nu vom castiga alegerile de anul viitor punand pe masa resentimente.

Si la nivelul comunicarii exista o discrepanta semnificativa intre cei doi co-presedinti. Dna Gorghiu este foarte vizibila, despre dl Blaga uneori ma intreb daca mai exista. Discrepanta aceasta nu transmite un dezechilibru intre cele doua componente ale PNL in profunzime?

Exista dl Blaga. Acum sunt plecati amandoi co-presedintii la Madrid, la congresul PPE. Ridicati o problema de perceptie. Dl Blaga nu a fost niciodata un mare amator de conferinte, declaratii de presa. Comunica doar atunci cand considera ca are ceva de spus. E foarte bine ca Alina Gorghiu rezolva lipsa de apetenta de comunicare a dlui Blaga. Nu vad nicio problema.

Daca amandoi ar sta toata ziua doar in declaratii de presa, totul s-ar reduce la atat.

Multi democrat-liberali mai spun in discutii private ca sunt tratati de liberalii vechi ca "rudele sarace", se tem ca nu vor da premierul, dupa cum i-a avertizat dl Atanasiu de altfel, si de nostalgiile dupa USL ale liberalilor. Este o stare de spirit larg raspandita si justificata?

Poate ca unii au aceasta senzatie, sentiment, dar e ca in viata. Nimeni nu te trateaza decat asa cum ii permiti. Dar momentul, hai sa ii spunem generic "Atanasiu", e depasit de o realitate mult mai importanta decat sa ne confruntam vanitatile: necesitatea consolidarii PNL si intrarea intr-o alta etapa a politicii.

Respectiv, politica nu mai poate fi doar imagine si discurs. Conteaza, dar faptele incep sa conteze si mai mult pentru ca cetateanul incepe sa se maturizeze. Si asta vom simti repede, adica in 2016.

Spuneti ca PNL vrea sa transmita un mesaj de reforma...

Nu doar sa transmita un mesaj, ci chiar sa se reformeze.

A inceput aceasta reforma in PNL?

Eu zic ca da. Anul 2016 va dovedi daca e asa sau nu, pentru ca reforma interna inseamna cel putin imbunatatirea felului in care intelegi functia publica, in care te raportezi la ea, adica masura in care intelegi ca a fi politician inseamna sa fii servitorul cetateanului. Eu am mai vazut in politica buni profesionisti, care au insa mari probleme de caracter.

Propunerile pe care le vom face pentru alegerile locale si parlamentare de anul viitor vor arata daca reforma pe care eu spun ca am inceput-o e adevarata. Simt desigur la dvs o urma de scepticism.

Ea pleaca de la faptul ca la conducerea PNL vad exact aceiasi oameni. Nu stiu despre ce reforma se poate vorbi cu domnii Blaga sau Olteanu, Petrache sau Atanasiu, legati fie de taieri de salarii, fie de scandaluri de coruptie sau de vara lui 2012.

Vorbim din nou despre perceptie, nu despre competenta. Cat se va lua in calcul intr-o eventuala analiza acest "gramaj" al perceptiei vom vedea. Dar in 2008, cand am intrat eu in Parlament, 80% dintre parlamentari erau noi. Ati avut sentimentul ca a crescut astfel valoarea Parlamentului?

Sunt multi oameni de dreapta, valorosi, care imi spun ca ar intra in politica, dar uitandu-se la salarii, la indemnizatii nu isi permit. Si nu vor sa intre in politica pentru a se imbogati asa cum au facut altii.

Traian Basescu revine formal in politica. Are sanse sa devina liderul Opozitiei?

Eu nu cred. Dlui Basescu nu i-am negat niciodata capacitatea de a face agenda media. E meserias din acest punct de vedere. Mai mult, Traian Basescu in mare parte spune lucruri corecte si, in conditiile in care acum nu mai avem alte voci atat de colorate, sigur ca atrage un anumit public.

Dar pentru mine Traian Basescu ramane omul care dupa 10 ani de presedintie constata ca statul de drept nu prea e stat de drept, ca serviciile au prea multa putere, ca sunt posibile abuzuri in lupta anticoruptie. Si mai face o afirmatie pe care eu o asociez cu un personaj sicilian din filmele mafiote: "Trei de-ai mei au fost luati de alti trei de-ai mei".

Daca acest om e liderul care capteaza si joaca un rol pe mai departe in istoria Romaniei....

Are Opozitia un lider real in acest moment?

Sigur, percepem diferit modul de manifestare a unui lider. Ma voi referi la comunicare doar si voi recunoaste ca mai e mult de lucru. Da, stiu, ma veti intreba daca nu sunt tocmai eu responsabila cu ea. Asa este si recunosc neajunsurile, dar trebuie sa spun un lucru: nu se poate face comunicare fara disciplina.

Deci nu exista disciplina in PNL?

Eu cred ca in comunicare e mai bine sa taci cand nu poti sa spui ceva. Va dau doar un exemplu recent. Doi lideri PNL au facut in aceeasi saptamana doua declaratii care nu au cum sa faca bine: unul spune ca daca trebuie taiate salariile si pensiile le taiem, altul ca suntem de acord cu majorarea salariilor cu 70%.

Trebuie sa incercam sa fim mai coerenti. In politica sunt exploatate minusurile si, pana nu vom accepta ca acest tip de comunciare nu face bine, vom tot primi reprosuri.

Relatia PNL cu presedintele Iohannis este asa cum v-o doriti, adica solida, coerenta? In cazul Codului Fiscal, spre exemplu, a fost evident un contratimp care a pus PNL in situatia de a-si nega propriul vot?

Eu cred ca presedintele se raporteaza corect la partide. Nu presedintelui trebuie sa ii gasim vreo vina pentru greselile noastre.

Adica PNL nu este un partener pe masura presedintelui?

Nu spun asta. In cazul Codului Fiscal, de exemplu, nu ii poti reprosa presedintelui ca a avut atitudinea care s-a dovedit pana la urma corecta. Daca ai gresit, e bine sa corectezi, nu sa perseverezi.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Adriana Saftoiu primvicepresedinte PNL, #PNL guvernare PSD , #PNL