Bomba Adrianei Saftoiu. Cine o detoneaza?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 08:11
20589 citiri
Bomba Adrianei Saftoiu. Cine o detoneaza?

Adriana Saftoiu nu e o persoana oarecare. Nu e un simplu ziarist care afla si el ceva pe surse mai mult sau mai putin credibile sau are propriile opinii.

Adriana Saftoiu a fost cel mai important colaborator al fostului presedinte Traian Basescu. Pentru cei care isi amintesc acea perioada, in prima parte a mandatului presedintelui Basescu, dna Saftoiu era practic numarul doi in Palatul Cotroceni.

Pana acum, cel putin, discutand cu domnia sa on si off the record, nu am avut niciodata sentimentul ca nu ar avea proprietatea termenilor sau dimensiunea corecta a propriilor actiuni, adica, mai pe romaneste, mi se pare in deplinatatea facultatilor mintale.

Deci afirmatiile domniei sale au o mare greutate.

Tocmai de aceea, ceea ce sustine acum dna Saftoiu, in articolul "Autodenuntul lui Traian Basescu" din Adevarul, mi se pare de o exceptionala gravitate: "Traian Basescu avea acces la orice convorbire telefonica isi dorea". Deci, ne spune fostul numar doi al unei perioade din administratia Basescu, se faceau interceptari ilegal, aparent cel putin, la ordinul presedintelui.

Si dna Saftoiu argumenteaza aceasta dezvaluire cu o istorie: "in acea duminica, un membru PD, acum membru PNL, coleg cu mine, m-a sunat sa mi se planga de atmosfera dezolanta din PD, de ingrijorarea lor ca Traian Basescu refuza sa mai comunice cu ei si a continuat cateva minute bune in aceeasi nota plangacios-disperata. La un moment dat, convorbirea s-a intrerupt brusc. Nu mai stiu exact cine a sunat inapoi, cert e ca s-a incheiat discutia cu remarca mea. I-am spus acelui membru PD ca nu prea e treaba mea sa mediez relatia si ca oricum nu as avea cum sa ii ajut, pentru ca Traian Basescu este dominat de singura lui colaboratoare, Elena Udrea. A doua zi, Traian Basescu mi-a reprosat exact acest cuvant: a domina. Cum mi-am permis sa spun asta? (...)

L-am intrebat atunci de unde stie ce am spus. Raspunsul era deja clasic: cazusem pe interceptare. Interceptare? am intrebat, nestiindu-ma vinovata de vreo fapta care sa aduca atingere sigurantei sau securitatii nationale. Mi-a raspuns ca nu eu eram interceptata, ci colegul. Pana in ziua de astazi, nici eu, nici colegul nu am fost chemati de vreo institutie a statului sa dam socoteala de vreo fapta de natura penala. Mi-a spus ca nu are dubii asupra veridicitatii convorbirii. Nu doar ca citise, dar si ascultase!"

Dezvaluirea este cu atat mai credibila cu cat presedintele o acuzase pe fosta sa consiliera, in urma cu putin timp, ca "Adriana Saftoiu si sotul ei m-au tradat. Adriana Saftoiu a plecat dupa ce mi s-au adus la cunostinta niste convorbiri telefonice. Institutiile statului mi le-au pus la dispozitie, pentru ca presedintele trebuie protejat"

Acuzatiile reciproce se potrivesc foarte bine si conduc, in opinia mea, spre cutremuratoarea concluzie ca interceptarile telefonice au depasit cu mult cadrul legal si nu au fost utilizate doar in scopul probatoriu prevazut de lege.

Atunci de ce? Pe mine nu ma poate duce gandul decat la interese politice, fie ca e vorba de spionaj sau de santaj. Si ma gandesc la asta avand in vedere ca cel putin o asemenea interceptare care nu a dus la niciun fel de efecte juridice a ajuns la urechile presedintelui. Poate a fost vorba despre clarificarea unei suspiciuni neconfirmate, de aceea nu a avut urmari.

Chiar si asa, de ce, cu ce drept legal sa fi fost ascultata de Traian Basescu? Ma pot gandi ca si sa fi fost ceva penal, poate presedintele a preferat sa blocheze evolutia anchetei, eventual ca sa controleze personajul? Eu cred ca da, avand in vedere si povestea cu interceptarea lui Dan Andronic oprita de Traian Basescu, relatata de Elena Udrea.

Cine a facut interceptarile despre care vorbeste Adriana Saftoiu? SRI, in ideea ca ar fi singurul care detine aparatura de interceptare, sau si alte servicii detin asa ceva? De exemplu SPP?, zic si eu la intamplare.

Unde sunt acum aceste interceptari? Exista o arhiva murdara la dispozitia cuiva? Si procedura s-a oprit la Traian Basescu sau continua la fel si in epoca Iohannis? Cate dintre evolutiile politice inclusiv recente au fost determinate de aceasta arhiva?

Poate niciuna. Poate e doar fabulatie. Poate e un razboi personal intre doi fosti colaboratori, veti spune. Da, poate. Dar cred ca pe tema aceasta nu ne putem permite sa ramanem la faza "poate".

Cand este vorba despre utilizarea interceptarilor telefonice in scopuri nelegale, eventual politice sau macar cu incalcarea regulilor de procedura, vorbim despre cu mult mai mult decat un presedinte bolnav de putere. Este posibil sa vorbim despre institutii de forta abuzive, despre incalcari grosolane ale vietii private si despre distorsionarea inacceptabila a vietii politice. Adica despre o tara grav bolnava.

Sigur ca dna Saftoiu poate fi intrebata de ce a tacut pana acum. Dar cred ca aceasta este o tema secundara in acest moment. Aici nu este vorba despre doi oameni, este vorba despre statul de drept numit Romania si despre credibilitatea unor institutii.

Si asa traim in "conspirationita", justificata sau nu. Si asa fiecare are sentimentul ca este ascultat, desi cel mai probabil de la 90% dintre cei care se cred urmariti pot fi aflate doar secretele muraturilor si temele de cearta cu nevasta/sotul. Si asa vedem peste toti acoperiti, descoperiti, ingropati etc., teme recurente ale actualitatii. Daca la aceasta stare de suspiciune adaugam fapte cu un puternic aer de credibilitate unde ajungem?

Dupa asemenea dezvaluiri facute de principala colaboratoare a fostului presedinte, cred ca ar fi imperios necesara o sesizare din oficiu a parchetului si a comisiilor parlamentare de control al serviciilor pentru clarificarea situatiei.

Si aici probabil ca izbucniti in ras, nu? Care comisii? De care control? Sa fim seriosi! Da, din pacate ma tem ca aveti dreptate. Si aici avem o mare problema oare nu inclusiv din cauza interceptarilor ilegale despre care vorbeste dna Saftoiu?

Sigur, daca nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce sa te temi de interceptari, dar nu cred ca e vorba despre temeri personale. Este vorba despre un principiu, despre credibilitatea unor institutii si despre democratie.

Este pentru prima data cand un fost inalt demnitar, consilier prezidential cu rang de ministru, face niste afirmatii transante, asumate despre interceptari ilegale. Iesim asadar din zona speculatiei si intram in aceea a acuzatiei precise. Iar daca ea ramane fara urmari cred ca avem o problema mai mare chiar decat interceptarile. Dna Saftoiu a pus o bomba pe masa. Cine o detoneaza?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Adriana Saftoiu interceptari Traian Basescu , #stiri Adriana Saftoiu