Adriana Saftoiu: E foarte important sa nu fii corupt, dar trebuie sa fii si competent, profesionist si sa ai si bun simt Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 06:40
9059 citiri
Adriana Saftoiu: E foarte important sa nu fii corupt, dar trebuie sa fii si competent, profesionist si sa ai si bun simt Interviu

Cel putin 6 ore de munca pe zi, votul la vedere, cererile venite de la Justitie votate in maximum 48 de ore, fara vot cu cu mana pe sus si sanctiuni care pot incepe cu suspendarea indemnizatiei timp de 3 luni. Sunt cateva elemente din reforma Parlamentului pe care o propune PNL, a aratat Adriana Saftoiu, cadidata liberalilor pe lista pentru Camera Depuatilor in Bucuresti.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Adriana Saftoiu a vorbit despre relatia dintre PNL si premierul Ciolos, dar si despre contorversata chestiune a afiselor electorale: "A existat un acord al premierului. Nu puteam fi atat de prost crescuti incat sa folosim fotografia unui om fara sa ii spunem ca o vom face".

Adriana Saftoiu a comentat si relatia dintre PNL si USR: "Relatia cu USR putea fi una mult mai onesta daca cineva nu ar avea acest aer de superioritate. E foarte important sa nu fii corupt, dar trebuie sa fii si competent, profesionist si sa ai si bun simt".

Ati mai fost deputat, mandat incheiat prin demisia din Parlament. Ce va face sa credeti ca de aceasta data va fi mai bine?

Un prim lucru care ma face sa cred ca va fi diferit e faptul ca PNL a aprobat un program de reforma parlamentara care mie mi se pare extrem de important. Peste 90 % din campanie a fost concentrata pe dezbateri guvernamentale, ca si cum ar fi exclusiv alegeri guvernamentale. S-a discutat foarte putin despre viitorul Parlament.

Nu cred ca putem avea o tara asa cum ne dorim doar cu un guvern minunat, dar cu un Parlament care sa functioneze ca pana acum.

Ce inseamna reforma Parlamentului?

Sa incepem cu programul Parlamentului, care poate parea un lucru minor, desi nu e. Cate ore lucreaza pe saptamana Parlamentul? Daca adunati, 10 ore pe saptamana, cel mult.

Si cat ar trebui sa lucreze?

Cel putin 6 ore pe zi. Cred ca ar trebui sa separam dezbaterile din plen de comisii. Ar trebui sa dedicam o saptamana dezbaterilor in plen, o saptamana in comisii, sa scoatem legile de la sertar, sa vedem ce e bun si ce nu, si o saptamana in circumscriptii.

Apoi, reforma presupune transparentizarea votului, a procesului legislativ, alta conduita, alte reguli.

Transparentizarea inseamna desecretizarea votului?

Da. Propunem vot secret doar la alegerea presedintilor de camere, prevazut de Constitutie, la investirea Guvernului si motiuni de cenzura, in rest votul trebuie sa fie la vedere. Cererile venite de la Justitie trebuie votate in maximum 48 de ore.

Trebuie renuntat la votul cu mana pe sus care ascunde multe blaturi. Prezenta parlamentarului sa se faca numai in baza cartelei de vot, si la inceputul, si la finalul sedintei. Cand spune presedintele de sedinta ca s-a stricat sistemul fie renuntam la vot, fie facem apel nominal.

Si ce facem cu buna traditie a imprumutarii cartelei?

Daca faci transfer de cartela, vot la doua cartele sau "uiti" cartela in aparat, propunem sanctiuni care pot incepe cu suspedarea indemnizatiei timp de 3 luni.

Ce faceti cu chiulul?

Motivarea absentei se poate face numai cu certificat medical sau deplasare oficiala dovedita. Daca nu, masuri pecuniare. Am propus sa preluam modelul din PE privind indemnizatia: doua treimi din ea sa reprezinte indemnizatie de sedinta.

Trebuie transparentizat si votul din comisii pentru ca alegatorul sa stie cum se raporteaza alesul la fiecare lege. Exista comisii ale caror lucrari sunt mai tot timpul secrete. Eu cred ca trebuie sa se cunoasca motivul pentru care o sedinta de comisie nu este publica.

Toate acestea sunt chestiuni mai degraba cantitative. Ce ne facem cu calitatea activitatii unui parlamentar? Ce face in cele 6 ore zilnice?

Listele PNL nu ma descurajeaza deloc. Sunt oameni care au experienta profesionala, poate nu au experienta politica sau in cutume parlamentare, dar cu atentie putem evita capcanele de pana acum.

Propunem si o comisie comuna in care sa verificam daca nu cumva legile promovate se bat cap in cap. Adica armonizarea legislativa. E grav cand un Parlament isi amendeaza, des, la distanta de cateva luni, propriile legi. Dupa 26 de ani de parlamentarism te intrebi daca e vorba doar despre simple greseli.

Vreau sa cred ca toti colegii isi vor alege comisiile unde au intr-adevar competenta. Au fost cazuri in care, de exemplu, un ministru al Educatiei si-a ales comisia de buget-finante. Ma intreb cand a fost neadaptat.

Ati spus ca listele PNL nu va descurajeaza. Ma surprinde ca nu ati spus ca va incurajeaza.

Ma incurajeaza actualii mei colegi parlamentari care au sustinut nevoia acestei reforme parlamentare. Si nu e putin lucru cand actuali si viitori parlamentari recunosc ca nu mai poti continua asa. Doar ca aceste modificari trebuie promovate din prima zi a primei legislaturi.

Am vazut si in 2008 in Parlament oameni buni care constatau neregulile, dar, fara o reactie pe masura inca de la inceput, am sfarsit prin a ne domina mecanismul.

Exact. Ce va face sa credeti ca oamenii noi introdusi acum nu vor fi la randul lor dominati?

Pentru ca suntem mai multi, si cei noi, si cei cu mandate de parlamentar, care sustinem acest proiect de reforma parlamentara. Sper ca toti parlamentarii sa accepte ca e nevoie de o schimbare reala daca vrem sa avem mai mult de 9 % incredere din partea populatiei, cum e acum.

Avem si o propunere care prevede ca Executivul sa se consulte cu Parlamentul inainte de a da o OUG. Poate ca in loc de OUG am avea un proiect in procedura de urgenta, ca sa terminam cu aceasta suprapunere in care Guvernul e mai degraba legiuitor.

Cum apreciati aceasta campanie electorala?

Ca tot vorbeam de legi care trebuie modificate. Legea electorala ar trebui modificata. De exemplu, un mare handicap e faptul ca afisajul stradal nu se mai practica in campanie. In urma cu cateva zile discutam cu cetateni a caror intrebare era cand se voteaza. Sper sa afle ca se voteaza pe 11 decembrie.

E o campanie careia i-a lipsit suflul, dezbaterea a ramas la pomeni electorale. Nu s-au mai dat galeti, ci majorari salariale.

Si scaderi de taxe la gramada, inclusiv cu votul PNL

Nu e chiar cel mai rau lucru sa scazi taxe. Dar nu orice fel de taxe. O alta propunere a noastra e ca initiativele legislative cu impact bugetar suplimentar sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie a anului urmator adoptarii, cu conditia ca adoptarea legii sa aiba loc in Parlament cu cel putin 6 luni inainte de inceperea noului an.

Nu exista deja o lege?

Este legea responsabilitatii fiscale care vorbeste despre 180 de zile inainte ca un guvern sa-si termine mandatul.

Care e relatia PNL cu dl Ciolos? Pare cumva un pas inainte, unul inapoi si iar unul inainte....

In ce ne priveste pe noi, pasii au fost numai inainte.

Dar e nevoie de doi pentru a dansa tango, zice o vorba.

Dl Ciolos a fost consecvent cu ceea a spus de la inceput - ca vrea sa-si duca pana la capat mandatul ca tehnocrat, dar accepta sustinerea unor formatiuni politice. Cred ca ceea ce nu-i place dlui Ciolos, asa cum nu ii place nici mie, probabil nici dvs, e modul in care s-a facut politica.

Clasa politica a lasat de prea mult timp senzatia ca face politica mai degraba pentru interese de grup, decat pentru interesul comunitatii. Ceea ce cred ca a inteles si dl Ciolos e faptul ca nu poti sa contribui la reforma clasei politice doar din postura de tehnocrat. Asta se face prin partide, din interiorul partidelor politice, printr-o reforma interna.

E adevarat ca reformele interne vin sub imperiul stimulilor exteriori, dar se petrec in interiorul partidelor.

E o stare de nervozitate in partid, la nivelul primarilor, in privinta dlui Ciolos?

Exista o sincopa de comunicare intre centru si teritoriu. Citesti articole, vezi ca dl Ciolos ba vrea cu afise, ba nu mai vrea cu afise, te intrebi ce-i asta. Evident ca lucruri de acest gen au trezit neliniste, poate suspiciune, dar intram in ultima saptamana cu lucrurile destul de limpezi.

Pana la urma ce a fost cu afisele? A existat acordul dlui Ciolos?

A existat un acord al premierului. Nu puteam fi atat de prost crescuti incat sa folosim fotografia unui om fara sa ii spunem ca o vom face.

Nu a existat acordul in privinta unor poze ale unor colegi din tara care au asociat pe acelasi afis poza lor de candidati si imaginea premierului. Am fost rugati sa renuntam la ele si am facut-o.

Dl Iohannis e putin implicat in campanie. Nu v-ati fi dorit o mai mare implicare, dupa modelul fostilor presedinti?

E constitutional. E nou pentru noi toti, dar e mai bine asa. Exista o sustinere prin atitudinea presedintelui fata de anumite principii - sa nu ai pe liste persoane cu probleme penale. Nu partidele au decuplat alegerile parlamentare de cele prezidentiale? Sa ne asumam decizia.

O alta ciudatenie a campaniei este ca acelasi premier e sustinut de doua partide care par mai degraba sa se deteste. USR nu pierde nicio ocazie sa spuna ca nu vrea sa aiba vreo legatura postelectorala cu PNL. Cum e realatia aceasta?

Relatia cu USR putea fi una mult mai onesta daca cineva nu ar avea acest aer de superioritate. Am inteles etichetele de nou in politica, ca nu sunt corupti. E foarte important sa nu fii corupt, dar trebuie sa fii si competent, profesionist si sa ai si bun simt.

Deci competenta si bunul simt lipsesc la USR?

Eu spun doar ca e nevoie de toate aceste aspecte. Dvs ati observat ca USR nu scapa niciun prilej sa ne atace, din partea PNL, chiar daca nu ne-au placut multe declaratii, ne-am abtinut sa le comentam.

Considerati ca asocierea cu USR va vampirizeaza de voturi?

Bazinul pe care il impartim cu USR este cel al nehotaratilor. In momentul de fata, pe sondajele noastre ne mentinem cota de la alegerile locale. Nu iau neaparat sondajele ca punct de reper cert. Bazinul liberal a ramas aproape la fel ca cel din 2014-2016.

PNL a inteles unde a gresit, ca trebuia sa faca mai mult, sa schimbe mai demult listele, relatia cu cetateanul. Le-am inteles pe toate si am propus oameni noi, buni, un program responsabil, fara minciuni electorale. Cetateanul va avea insa ultimul cuvant pe 11 decembrie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Adriana Saftoiu candidat parlamentare, #alegeri parlamentare 2016 , #stiri Adriana Saftoiu