Adriana Saftoiu - cand iluziile mor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 26 Mai 2015, ora 18:15
10783 citiri
Adriana Saftoiu - cand iluziile mor (Opinii)
Foto: Ziare.com

Daca trecem peste ceea ce presa a aruncat in fata, cartea Adrianei Saftoiu, "Cronica de Cotroceni", nu este o colectie de picanterii. Si spun acest lucru dupa ce am citit-o.

Aspectele legate de statutul in Palat si tinutele Elenei Udrea sunt nu numai nesemnificative cantitativ in ansamblul scrierii, ci si, cred, destul de putin spre deloc surprinzatoare in raport cu imaginarul public pe aceasta tema.

Cred ca, din acest punct de vedere, am fi avut o stire de breaking news daca aflam ca Elena Udrea venea la Cotroceni in tinuta office stricta, la fel de rar ca oricare alt om politic din Romania, numai cat era lumina afara si, eventual, facand anticamera. Sincer, punea cineva la indoiala uriasa putere a Elenei Udrea si statutul ei cu totul exceptional in Palatul Cotroceni de-a lungul mandatului lui Traian Basescu? Chiar dna Udrea se autodefinea ca "sursa alternativa de informatii" a presedintelui.

Ceea ce insa am cautat eu in cartea Adrianei Saftoiu a fost intelegerea mecanismului acestei puteri, sursa ei, dincolo de explicatiile clasice vehiculatre in ultimii ani. Si cred ca ea poate fi gasita intr-un pasaj pe care l-am ales dintr-un bun inceput, un pasaj referitor la episodul "biletelul roz":

"Traian Basescu incearca o gluma: 'Mai bine imi dai mie copia de la bilet ca tu nu te abtii si o dai la presa'. Elena nu sesizeaza tonul bine intentionat cu care presedintele incearca sa destinda nervii fostei consiliere si ii raspunde sec: 'Puteti sa o luati, dar daca voi credeti ca eu nu mi-am facut vreo 15 copii...'. De ce 15, imi spun, desi replica ei ma ameteste si imi dau seama ca nu ar fi trebuit sa fiu acolo, la acest neasteptat schimb de replici care arata raportul de forte dintre cei doi".

Cate asemenea copii o mai fi avut Elena Udrea, dupa cate dintre documentele care i-au ajuns in mana in perioada cat a fost seful cancelariei prezidentiale? Si cum le-o fi folosit de-a lungul timpului? Acest pasaj, pe care spre deosebire de altele nu l-a contestat nimeni, imi sugereaza ceea ca banuiam demult. Ca puterea imensa a Elenei Udrea nu s-a bazat doar pe pasiunea presedintelui pentru ea (pasiune in sensul cel mai larg, nu intr-o acceptiune neaparat erotica).

Ma tem ca aceasta pasiune a pus-o in situatia de a ajunge in pozitia de a face copii si apoi de a le folosi. Oare si impotriva lui Traian Basescu, daca a fost/ar fi fost nevoie pentru a-l convinge sa faca diverse lucruri? De exemplu sa rupa PDL sau sa atace la baioneta Justitia? Nu mi se pare o explicatie deloc improbabila din perspectiva episodului redat de Adriana Satoiu si tocmai de aceea el mi se pare extrem de important.

Dar cartea Adrianei Saftoiu nu se reduce la Elena Udrea. Citind-o veti fi surprinsi sa vedeti ca prezenta domniei sale in "Cronica de Cotroceni" nu este covarsitoare. Nu cred ca este nici macar o carte cu adevarat despre Traian Basescu, desi fostul presedinte e personajul principal.

Eu percep cartea Adrianei Saftoiu ca pe un cutit care sfasie o cortina subtire, cvasi-transparenta, prin care ne place sa ne privim, pasional, liderii. Dupa ce ani de zile am vazut prin aceasta cortina umbre, miscari, contururi, dupa ce ni s-a parut ca deslusim intelesuri din ele, iata ca aceasta cortina se rupe si vedem clar ce a fost in spatele ei.

Cat se potriveste cu ceea ce am crezut noi ca vedem? Cat din sistemul de functionare a puterii este asa cum ni-l imaginam? Cate dintre umbre isi pastreaza conturul pe care il percepeam? Era acolo intr-adevar un vultur sau erau doar degetele care cu maiestrie reproduceau umbra unui vultur?

Desi putin mediatizata, mi se pare emblematica povestea din carte despre relatia dintre Traian Basescu si societata civila, aceea care, potrivit lui Andrei Plesu, i-ar fi adus in 2004 plusul de 1% peste Adrian Nastase, deci victoria.

Pentru cojocul de spirit critic al acestui segment fostul presedinte a gasit acul perfect - condamnarea comunismului, in care se pare ca nu a crezut 100% pana in ultima clipa.

Dupa ce in tot anul 2005 relatia cu societatea civila a fost, potrivit Adrianei Saftoiu, inghetata, acest gest solemn i-a adus-o la picioare: "Din acel moment, a fost imposibil sa mai fac o remarca critica la adresa lui Traian Basescu cu intelectualitata de fata. (...) El recunostea mai usor cand gresea decat intelectualii care erau mereu dispusi sa nuanteze, sa justifice, sa gaseasca elemente care sa justifice validitatea actiunilor prezidentiale".

De ce? Pentru ca suntem cu mult prea emotionali, indiferent de nivelul nostru intelectual, pentru ca judecam mai mult cu inima decat cu mintea oricat de cizelata este ea, pentru ca auzim si vedem in primul rand ceea ce vrem, pentru ca avem nevoie sa ne hranim asteptarile si pentru a potoli aceasta foame suntem dispusi la autoamagire. Iar cine stie sa foloseasca acest resort ne incaleca.

Dincolo de anecdotica ei, dincolo de picanterii, cum spuneam cel mai putin suprinzatoare, "Cronica la Cotroceni" este si un crud exercitiu de demitizare. In cazul de fata a lui Traian Basescu. Dar intrebarea pe care cred ca ar trebui sa ne-o punem este daca este doar cazul fostului presedinte?

Eu raspund, cu siguranta nu. Ar trebui, cred, sa meditam la acest semnal de alarma si sa citim aceasta carte si ca pe un exercitiu de autoanaliza si, poate, ca pe un prim vaccin impotriva autoiluzionarii.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Cronica de Cotroceni Saftoiu, #Elena Udrea Traian Basescu , #Traian Basescu