Adriana Saftoiu, despre Boc, Basescu, Anastase si CCR - Interviu

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 08:23
6665 citiri
Adriana Saftoiu, despre Boc, Basescu, Anastase si CCR - Interviu

Premierul Emil Boc nu demisioneaza din fruntea Guvernului pentru ca se evalueaza in functie de Traian Basescu, este de parere deputatul PNL, Adriana Saftoiu. Ea a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca seful statului este cel care ii spune primului ministru sa nu isi dea demisia.

Totodata, potrivit acesteia, politica fiscala haotica a Guvernului a ucis micii intreprinzatori care, spune Adriana Saftoiu, ar fi putut face ca economia sa o ia din loc.

Deputatul PNL a vorbit in interviul acordat Ziare.com si despre noua motiune de cenzura pe care PNL ar putea sa o depuna.

Ce parere aveti despre zvonurile potrivit carora premierul Emil Boc ar fi vrut sa demisioneze?

Eu stiu un lucru. Demisia este un act unilateral si ca, in momentul in care consideri ca ai ajuns in acest punct, ca trebuie sa iti dai demisia, ti-o dai. Nu mai discuti, nu mai dezbati. Cred ca domnul Boc are o singura problema. El nu se raporteaza, atunci cand evalueaza acest gest, la cetateni, pentru ca pana la urma este un inalt functionar care trebuie sa ne deserveasca. Domnul Emil Boc se evalueaza in functie de presedintele Traian Basescu. Si categoric ca presedintele Traian Basescu ii spune: 'Emile, ramai, tara inca mai are nevoie de tine'.

Drept urmare il inteleg pe domnul Boc ca oscileaza atat de mult. El nu stie de fapt fata de cine trebuie sa se evalueze. Pentru ca daca s-ar evalua in raport cu cetateanul, cu performantele, in mod evident cred ca si-a atins limitele si o demisie ar fi binevenita.

In PNL exista vreo persoana potrivita pentru a-l inlocui pe Emil Boc?

Din punctul meu de vedere, cel care are experienta si ar putea sa faca fata acestei functii este Calin Popescu Tariceanu.

Dar Crin Antonescu?

Cred ca domnul Antonescu, viitor candidat la presedintie, are de dus alta lupta.

Seful statului a spus ca, daca priveste la ceea ce propun prin program partidele de Opozitie, observa ca nu exista optiuni pentru o alternativa la guvernare. Este pregatit PNL pentru guvernare?

Cred ca presedintele ar trebui prima data sa faca o analiza daca acest Guvern este capabil sa ne scoata din situatia in care suntem, pentru ca in primul rand este responsabilitatea lor. Opozitia are rolul sa sanctioneze abuzul, ceea ce se si intampla de altfel, de putere, de lege. Acesta este rolul Opozitiei. In acest moment parghiile le are Puterea, asa ca as prefera ca domnul presedinte sa faca o analiza mai degraba a celor care acum au aceasta obligatie.

Acum, in ceea ce priveste Opozitia, este de discutat. Probabil ca nimeni nu a avut inca timp sa priveasca cu atentie programul PNL sau programul PSD. Eu cred ca PNL are si capacitatea si poate avea si viziunea care sa ajute Romania, pentru ca eu cred ca in acest moment cei care ar trebui sa fie incurajati si ajutati si care intr-adevar ar face ca economia sa o ia din loc sunt cei din mediul privat, micii intreprinzatori pe care de altfel aceasta politica fiscala haotica i-a ucis.

Si sigur ca, in conditiile in care mediul privat sucomba din zi in zi mai mult, Guvernului nu ii ramane decat sa puna o povara foarte mare, cel putin la prima vedere, asupra bugetarilor. Dar solutia ca sa iesi din criza nu este doar sa tai salarii, sa reduci pensiile, sa dai oameni afara din sistemul bugetar. Ca sa iesi din criza, in primul rand trebuie sa creezi o economie de piata competitiva si sa lasi oamenii care aduc plus valoare sa functioneze. Noi i-am omorat in momentul de fata.

In momentul in care in Romania s-au inchis mii de firme intr-un an, care la randul lor aveau oameni angajati, plateau salarii, taxe, plateau impozite, si tu in loc sa ii ajuti sa supravietuiasca, pentru ca ei practic iti ajutau economia si tu i-ai ucis. In momentul acesta poti sa tai salariile, poti sa dai afara oamenii. Dar cat? Mai vine o zi in care aflam poate ca nu mai putem sa luam nici un salariu. Ne sacrificam cu totii.

Iar din acest punct de vedere cred ca PNL, care sigur nu scoate din calcul sprijinul social, dar cred ca in acest moment PNL are o viziune mult mai sanatoasa si mult mai aplicata pe zona privata.

Doreste PNL sa refaca alianta DA?

Asta sa stiti ca mie imi e extraordinar de greu sa va raspund. Tine mai degraba de conducerea partidului. Sigur, eu pot sa am o parere personala, dar aici am o anumita rezerva in sensul ca totusi, cand faci parte dintr-un partid, povestea asta cu "eu personal cred" are o usoara urma de ipocrizie. Ce este sigur este ca, pe fond, cred ca PNL pentru a-si promova proiectele are nevoie de parteneri care sa puna accent mai degraba pe politicile de dreapta si mai putin pe politicile sociale.

Ce parere aveti de decizia CCR care a declarat neconstitutionala asumarea raspunderii pe Legea Educatiei?

In primul rand cred ca este o decizie coerenta cu decizia din 2009. N-ar fi trebuit sa fim surprinsi. M-a surprins si declaratia presedintelui Traian Basescu care spune ca CCR ar fi intervenit intr-un proces in desfasurare si anume asumarea. Nu, practic este invers, Guvernul a intervenit intr-un proces care se desfasura, cel parlamentar.

Mai mult decat atat, as adauga un lucru. Pe 28 octombrie, domnul Boc venind cu asumarea in Guvern, Opozitia i-a solicitat sa astepte pana pe data de 3 noiembrie, cand Curtea urma sa se pronunte. Deci practic, daca domnul Boc nu avea atata graba si nu avea niciun motiv sa aiba atata graba, pentru ca legea intra in vigoare in septembrie 2011, daca ar fi asteptat pana pe 3 noiembrie sa vedem care este decizia Curtii, nu am fi fost in acest ridicol. Si practic, Curtea a procedat absolut corect, pe fond.

Guvernul a oprit o procedura parlamentara spunand "eu sunt suveran". Totusi, daca va uitati in Constitutia Romaniei, vedeti ca acolo este foarte clar spus: suveranitatea apartine poporului si institutia care reprezinta poporul este Parlamentul care devine suveran.

Traian Basescu acuza Opozitia ca face un demers neconstitutional amendand toate articolele din Legea Pensiilor, cand ea a fost intoarsa in Parlament pentru un singur articol

Cred ca acestea sunt chestii de procedura la care nu ma prea pricep. Din ceea ce am inteles eu exista cateva precedente si cu alte legi care au fost intoarse in Parlament pe un singur articol si practic s-ar fi amendat mai multe articole. Deci inteleg ca exista precedente in acest sens. Dar mai multe nu stiu sa va spun pentru ca sunt lucruri strict de procedura.

Mai urmeaza o motiune de cenzura? Am inteles ca urmeaza una pe Legea salarizarii unitare

In cazul in care va fi adoptata prin angajarea raspunderii de catre Guvern, da, vom depune motiune de cenzura.

Renuntati la cererea de demisie a Robertei Anastase de la conducerea Camerei?

Eu vreau sa cred ca niciun parlamentar nu poate renunta la o asemenea decizie. Practic nu este vorba de persoana doamnei Roberta Anastase. Ea poate fi chiar simpatica, luata asa in privat. Este vorba de functia pe care o detine si de faptul ca din acea functie, prin modul in care a inteles sa abuzeze de regulament, sa inventeze voturi care nu au existat, in mod firesc doamna Roberta Anastase ar fi trebuit sa isi dea demisia.

Ganditi-va doar la un singur lucru. Daca un presedinte de sectie de votare numara cu un vot in plus sau in minus, i se face dosar penal. In Parlamentul Romaniei, adica institutia unde se fac legi, si primii care ar trebui sa respectam legile am fi chiar noi, se fura pe fata. Nu ai cum sa renunti la aceasta solicitare.

Vreti sa desfiintati reprezentarea minoritatilor din Parlament? Presedintele PNL Mures declara ca in PNL se discuta foarte serios acest lucru

Stiu de declaratia colegului meu. A existat o discutie pe care eu nu as numi-o discutie fundamentata si profunda. A fost un punct de vedere avand in vedere ca in acest moment, ca sa spunem asa, Guvernul reuseste sa se sustina prin votul minoritatilor, prin votul acestui partid inventat, UNPR, dar nu as spune ca a fost o discutie fundamentata. Nu sunt foarte sigura ca aceasta opinie are si baza si ca ar trebui intr-adevar sa se intample asa. Dar, repet, cred ca este o discutie care trebuie sa se bazeze pe mult mai multe argumente inainte de a lua o decizie.

Care credeti ca este cel mai bun si care credeti ca este cel mai slab ministru din actualul Guvern?

Sincera sa fiu imi este foarte greu sa va raspund. As spune ca Guvernul Boc ar merita aproape intru totul sa fie remaniat. Nu am nicio preferinta, nici in sensul de cel mai bun, nici in sensul de cel mai rau. Cred ca sunt mult prea egali intre ei si probablil ca din cauza asta nici nu reusesc practic sa o ia din loc.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Adriana Saftoiu Boc demisie, #Saftoiu Basescu Guvern , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mai ziare.com ! Stimata si nepretuita Irina Olteanu ! Fratilor moguli ! Va ducem la cunostinta ca PNL este un partiduletz de 10-12 procente .....