Adriana Saftoiu: Traian Basescu se iubeste pe el mai mult decat pe ceilalti - Interviu

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 12:24
7771 citiri
Adriana Saftoiu: Traian Basescu se iubeste pe el mai mult decat pe ceilalti - Interviu
Foto: ziuaveche.ro

Deputatul liberal Adriana Saftoiu afirma, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca a face politica in Romania de azi inseamna un singur lucru: "sa ai stomac, adica nesimtire".

Parlamentul a devenit o institutie "butaforica", decorul pentru a putea pretinde ca in Romania exista democratie, iar propunerile politicienilor nu mai conteaza, doar tabara din care ei fac parte.

In opinia sa, votul uninominal este "o idee generoasa, dar cu o aplicare catastrofala". Intr-o tara saraca, asa cum este Romania, castiga cel care are forta financiara, din cauza usurintei cu care se cumpara votul.

USL nu s-a constituit din dragoste, ci din necesitate, mai subliniaza Adriana Saftoiu, adaugand ca Uniunea va rezista cat timp va exista necesitatea si convingerea ca asa se poate ajunge la guvernare.

In ceea ce priveste Miscarea Populara, aceasta spune ca nu pare un proiect serios si ca, daca ar fi, nu Traian Basescu ar trebui sa fie liderul ei, pentru ca el nu mai poate juca in prezent un rol de "locomotiva", ca in 2004.

Adriana Saftoiu crede ca, in ciuda aparentelor, Traian Basescu a pregatit multi tineri politicieni care ar fi putut sa ii urmeze, dar nu i-a pregatit pentru a-i lasa sa evolueze si sa creasca singuri, ci pentru a servi propriilor lui proiecte.

Tot Traian Basescu, cel alaturi de care a stat alaturi multi ani de zile, este pentru Adriana Saftoiu si politicianul care a dezamagit-o cel mai tare.

Rugata sa comenteze faptul ca Mona Musca a disparut din peisajul politic, in timp ce Dan Voiculescu este unul dintre cei mai importanti oameni in stat (ambii declarati de instanta colaboratori ai fostei Securitati) Adriana Saftoiu a spus ca "au picat cei mai putin versati".

Va doriti sa mai candidati pentru un nou mandat de parlamentar? De ce?

Orice raspuns as da acum ar fi nesigur. As incerca insa sa raspund la intrebarea ce inseamna sa fii parlamentar in acest moment, in aceste vremuri. Mai nimic. Indiferent ca esti in Opozitie sau la Putere. Doar vorbe si discutii inutile.

Din pacate, nu in Parlament se fac legi sau se fac dezbateri pe teme importante. Parlamentul e decorul pentru a sustine ca in Romania e democratie. Am propriile mele experiente triste. De peste un an, incerc printr-o lege sa reglementez o zona total dereglementata, a manualelor scolare.

Intiativa mea s-a suprapus peste perioada in care se dezbatea Legea Educatiei. La acel moment, ministerul era deschis la sugestii. Avea interesul in acel moment sa discute si cu Opozitia. In discutiile de atunci cu ministerul eram incurajata. De indata ce Legea Educatiei a trecut de Comisie, brusc initiativa mea a fost infirmata de minister.

Nu sunt singura care constata ca nu conteaza ce propui, ci conteaza din ce tabara faci parte. Le-am propus colegilor mei solutii pentru a incerca sa diminuam risipa banului public la nivelul Parlamentului, modul stupid in care ne furam singuri palaria. Nici o sansa.

E un fel de donquijotism. A face politica inseamna un singur lucru: sa ai stomac, adica nesimtire.

Aud des argumentul ca orice ai face tot imagine proasta avem, asa ca ce mai conteaza. Partial adevarat, cu tendinte spre a spune total adevarat. Toata lumea e tratata la gramada. Fara nuante, fara toleranta.

Daca nu sunt de acord cu dl Antonescu, se spune ca sunt infiltrata in PNL, il critic pe Traian Basescu, aud ca sunt o tradatoare.

Ce te-ar mana in lupta pentru a mai candida cand oricum institutia e una butaforica? Uneori ego-ul, alteori lipsa de alternativa sau o abilitate meschina de a folosi functia in interes personal. Si in cazul in care nu te inscri in nici una dintre aceste "motivatii" si crezi ca merita sa continui, trebuie sa ai o capacitate de a te iluziona teribil de mare.

Nu am nici un ego atat de puternic si nici nu cred ca singura mea alternativa e politica. Cat despre folosirea functiei in interes personal, am curajul de a spune ca nu ma inscriu in nici un fel in aceasta categorie.

Asa ca, pe moment, nu am luat nici o decizie decat sa inchei relativ onorabil mandatul. Onorabil in comparatie cu altii, dezamagitor in comparatie cu propriile mele asteptari.

Cum anticipati ca va evolua USL pana la alegerile de anul viitor?

USL nu s-a constituit din dragoste, ci din necesitate. Cat timp va exista necesitatea si convingerea ca asa se poate ajunge la guvernare, va rezista. Important e ce se intampla dupa posibila castigare a alegerilor si daca s-au creat premizele reale ca o asemenea guvernare sa functioneze in folosul cetatenilor.

Pe harta candidaturilor USL judetul Prahova este complet rosu. Cum comentati faptul ca, desi sunteti un liberal autentic, va trebui sa promovati si sa votati doi pesedisti?

Oamenii ar trebui sa conteze mai mult decat "culoarea". Presedintele CJ Prahova, domnul Cozma, desi PSD, nu s-a dovedit partinitor rosu. In colegiul meu, unde sunt primari liberali, nu s-a simtit o discriminare. Dl Cozma si-a gandit bine mandatul. Nu doar politic, ci si cetatenesc. Din acest punct de vedere, pot sustine omul, trecand peste clivaje de culoare.

In rest, greu de spus. Imi pare rau ca liberalii nu au avut, la nivelul judetului, o strategie de identificare si promovare a unor oameni care sa fie o alternativa valabila la ceea ce ofera acum celelalte partide. E greu sa castigi scotand din joben oameni in prag de alegeri. Si asta pentru ca orice om gospodar isi face vara sanie si iarna caruta.

Ce sanse dati unei noi formatiuni politice sau unei asa-zise Miscari Populare? Credeti ca asocierea cu Traian Basescu ar fi un atu sau dimpotriva, in conditiile actuale?

Asa cum arata acum, joaca rolul iepurelui. Traian Basescu nu mai tracteaza, nu mai este o locomotiva la fel de puternica ca in 2004. Altcineva va trebui sa fie liderul acestei formatiuni, daca intr-adevar e un proiect serios. Dar nu pare!

De ce are Romania nevoie de parlament bicameral? Credeti ca rezultatele referendumului ar trebui respectate sau nu? Ion Iliescu a declarat ca actualul parlament este cel mai slab din ultimele doua decenii, iar una dintre cauze ar fi votul uninominal. Sunteti de aceeasi parere?

Avem nevoie de Parlament bicameral. In schimb, nu avem nevoie de 476 de parlamentari. Doua Camere pastreaza un echilibru al jocului politic. Iar in tari cu un trecut lung de dictatura, cu tendinte autoritariste, un Parlament bicameral pastreaza un echilibru si poate stopa abuzul de putere. Cu o singura Camera, e mult mai dificil.

Bicameralismul nu este cauza risipirii banulului public, la nivelul Parlamentului, si nici a lentorii actului legislativ. Pe fond, a reduce Parlamentul doar la votarea legilor e complet gresit. Ar fi trebuit sa fie primul for de dezbatere a problemelor nationale si locul unde sa fie armonizate acele solutii care sa dea stabilitate.

Uitati-va cum e tratat bugetul tarii, cea mai importanta lege a unei tari. In Germania, de exemplu, intra in dezbaterea Bundenstagului la inceputul anului tocmai pentru a fi analizat, dezbatut si asumat in cunostiinta de cauza timp de aproape un an. La noi, in sfidarea legii, intra in Parlament in decembrie si e discutat si votat intr-o saptamana. Cam aceasta e valoarea Parlamentului.

Votul uninominal? O idee generoasa, dar cu o aplicare catastrofala. O alta cauza: usurinta cu care se cumpara votul. Castiga cel care are forta financiara! Tara saraca, vot fraudat!

Va rugam sa dati cate o nota prestatiilor principalilor lideri politici: Victor Ponta, Crin Antonescu, Emil Boc si Kelemen Hunor, si cate o nota pentru cele doua mandate ale presedintelui Traian Basescu. Motivati-le.

Pare tentant rolul de profesor, dar il refuz. Nu ma eschivez, dar toti sunt in timpul "anului scolar". Sa ii lasam sa termine anul si incheiem atunci mediile.

Il cunoasteti bine pe seful statului. De ce nu a pregatit Traian Basescu un tanar politician care sa ii continue proiectele, fie la sefia PDL, fie la presedintie?

Nu il mai cunosc atat de bine. Traian Basescu a pregatit multi tineri politicieni (Boc, Anastase, Ridzi etc), dar nu pentru a-i lasa sa evolueze si sa creasca pe forte proprii asa cum face un parinte care isi iubeste mai mult copilul decat pe el insusi.

Traian Basescu se iubeste pe el mai mult decat pe ceilalti. Asa ca ii creste doar pentru a-i servi proiectelor proprii.

Puteti da cateva nume de tineri politicieni de viitor? Dar nume de doamne cu sanse de a ocupa la un moment dat functia de premier sau de presedinte?

Mi-e greu. Pot spune ca sunt politicieni tineri - a nu se confunda varsta biologica cu varsta "politica" - care m-au emotionat in anumite momente. De exemplu, Teodor Paleologu si reactia la invitatia Regelui Mihai in Parlament. Dar sunt sclipiri, nu atitudini consecvente care sa se extinda, sa faca masa critica.

As putea sa va dau nume de tineri politicieni care m-au dezamagit, dar profit de faptul ca nu despre ei m-ati intrebat.

Cum comentati faptul ca Mona Musca a disparut din peisajul politic, in timp ce Dan Voiculescu este unul dintre cei mai importanti oameni in stat?

Efectele unei intarziate curatenii morale a societatii romanesti. Ceea ce nu s-a facut in primii ani de dupa 1990, a avut rezultatele pe care le vedeti. Au picat cei mai putin versati.

Cum credeti ca va fi examenul de bacalaureat pe care il va sustine fiul dumneavoastra? Ce il veti sfatui sa aleaga, o universitate din Romania sau din strainatate?

Scoala romaneasca nu il va ajuta sa stie care ii e locul. Nu bacalaureatul ma intereseaza, ci drumul pana acolo. Iar drumul e plin de hartoape: programa, curriculum, manualele, toate depasite, desuete, profesori demotivati, clasa politica dornica sa tina sistemul subfinantat: si cu bani, si cu cadre bine pregatite.

In scoala va afla doar ca trebuie sa raspunda la intrebarile profesorilor, sa taca, sa asculte, sa memoreze mult fara sa stie cum sa integreze informatia in realitate.

Daca as urmari efectele de imagine, i-as cere sa ramana aici. Daca m-as gandi la viitorul lui, i-as spune ca e mai bine sa se confrunte cu sistemul educational din tarile unde diploma spune care iti e valoarea.

Cine, cand si cum a distrus societatea civila? Mircea Dinescu spunea ironic ca "a murit in timpul vietii". Cine credeti ca ar putea sa o insufleteasca? Dumneavoastra personal pentru ce cauza ati mai iesi in strada?

S-a autodistrus, autodevorat cu ajutorul politicienilor. Faptul ca societatea civila s-a contaminat de la politicieni, ca a sustinut oameni, si nu principii, a dizolvat-o. Acum spui numele X si ii atribui deja personajul politic care il sustine.

Sustin orice cauza care vizeaza formarea tinerei generatii, respectiv viitorul acestei tari unde as vrea sa creasca copilul meu si nepotii mei.

Anii trecuti premiile Nobel erau breaking-news pe televiziunile de stiri. Violurile, perchezitiile sau omorurile sunt noile breaking-news-uri. Cum comentati?

Daca la asta se uita romanul, asta avem. Televiziunile sunt animale de prada. Ofera doar ce se consuma. Asta consumam, asta avem!

Ce politician v-a dezamagit cel mai tare si de ce?

Cel pe care l-am admirat cel mai mult: Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Adriana Saftoiu Traian Basescu, #Adriana Saftoiu USL, #Adriana Saftoiu parlament bicameral , #Traian Basescu