Invitatii Ziare.com Adriana Saftoiu: Jocul de-a Dumnezeu a luat sfarsit

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 07:44
11670 citiri
Invitatii Ziare.com Adriana Saftoiu: Jocul de-a Dumnezeu a luat sfarsit
Foto: Arhiva

Alegerile anticipate sunt cerute in fiecare zi de multimea protestatarilor. In momentul acesta, demisia lui Boc, si chiar demisia lui Basescu, par a fi ofrande prea mici pentru cata nemultumire s-a strans.

Oamenii vor mai mult. Sa schimbe sistemul politic, sa ii abroge pe toti cei in functii si sa aduca altii noi. Noiembrie e prea indepartat, iar a accepta tripleta BUB pare un cosmar. Chiar daca BUB nu vor renunta la putere - caci despre asta este vorba - buba tot se va sparge.

Dupa aceste zile, de exasperare si revolta, care s-au lovit de un zid de tacere, actele lor de guvernare nu vor mai avea legitimitatea de care e nevoie atunci cand spui ca decizi pentru tara. Autoritatea si demnitatea celui care ocupa functia de presedinte al tarii, dupa acest comportament cu spatele la popor, este de nemasurat. Pentru ca nu poti sa masori ceva ce nu exista.

Probabil ca, dupa 20 de ani de la caderea "tatucului", e prima data cand cetatenii pricep cat de periculos e "tatucul", convertit, in democratie, in "jucatorul natiunii", care decide binele si raul. Caci Traian Basescu s-a jucat de-a Dumnezeu, impartind oamenii in dezirabili si indezirabili. Propriile lui umori au fost decizii si postulate.

Culmea ironiei, Traian Basescu a intrat in aceasta manta a tatucului mai bine chiar decat cel considerat ultimul reprezentant al comunismului, Ion Iliescu.

Pe fond, discutia cea mai severa si pe termen lung e despre ce ar putea rezulta din alegeri anticipate sau chiar la termen. In cat timp pot partidele sa se reformeze, in cat timp pot sa se formeze partide noi, altele decat cele emanate din televizor.

Se cere schimbarea clasei politice, dar peste 80 la suta dintre membrii Legislativului sunt la primul mandat

Piata Universitatii nu si-a revendicat nici un lider pana acum. Mitingul USL - miting politic asumat - a mobilizat pentru prima oara un numar atat de mare de oameni. Si, cu toate acestea, nici un lider prezent la miting nu a fost apoi luat si dus in balconul Universitatii. Nimeni nu a invocat nici un nume din randul Opozitiei, desi a reusit o mobilizare fara precedent.

Care ar fi rezultatul alegerilor anticipate? Partidele ar veni cu aceeasi oferta? Cei care acum sunt in strada, se vor duce la vot? Contestand intregul sistem, ce ar vota protestatarul regasind aceleasi nume? Cine sunt cei care pot prelua mandatul de la actuala clasa politica?

Se cere schimbarea clasei politice, aparitia altor personaje. E bine sa ne reamintim ca actualul Parlament e schimbat in proportie covarsitoare. Peste 80 la suta dintre membrii Legislativului sunt la primul mandat!

In ministere, in Parlament, sunt figuri care nu au un background politic. Ar parea ca nu au avut timp sa fie pervertiti de putere. Cine erau Ialomitianu, Ariton, Botis, Vreme, Igas etc., inainte sa fie ministri? Membri de partid, dar noi in functii mari! Si totusi acest criteriu, al noului, nu e suficient si nu e nici pe departe o garantie ca actul politic se va imbunatati.

Sa traiesti "pentru" politica, sa traiesti "din" politica

Max Weber vorbeste despre doua moduri de a face o profesie din politica: fie sa traiesti "pentru" politica, fie sa traiesti "din" politica. Aceasta Opozitie nu este exclusiva. De regula, se fac mai degraba ambele lucruri deodata, cel putin pe plan spiritual, dar de cele mai multe ori si pe plan material.

Sunt convinsa ca majoritatea cetatenilor ar spune ca e nevoie de politicieni care sa traiasca "pentru" politica si ca acum toti imbuibatii traiesc "din" politica, adica fura si profita de functii.

Distinctia facuta de Weber se bazeaza asadar pe un aspect extrem de important al conditiei omului politic: aspectul economic.

"Din" politica, din profesia de om politic, traieste cel care cauta sa faca din ea o sursa permanenta de venituri, iar "pentru" politica - cel in cazul caruia nu poate fi vorba de asa ceva.

Intr-un regim bazat pe proprietatea privata, pentru ca sa poti trai, in acest sens economic "pentru" politica, trebuie sa fi indeplinit cateva conditii foarte banale: in conditii normale, trebuie sa fii independent de veniturile pe care ti le-ar putea aduce politica. Adica, pur si simplu, trebuie sa ai avere sau sa ai o situatie care-ti asigura venituri indestulatoare.

Teoria lui Weber pare sa fie infirmata de realitatea romaneasca. Oameni bogati, intrati in politica, vor sa devina si mai bogati. Cei saraci, intrati in politica, vor si ei sa devina bogati.

Nimic rau sa fii bogat, totul e ce cale alegi pentru asta. Iar politica nu ar trebui sa fie o cale pentru imbogatire.

Max Weber sustine ca guvernarea unui stat sau conducerea unui partid de catre oameni care traiesc exclusiv "pentru" politica, si nu "din" politica, presupune neconditionat o recrutare "plutocratica" a conducatorilor politici.

Inseamna doar ca politicienii profesionisti de felul acesta, nu sunt nevoiti sa obtina o remuneratie pentru activitatea lor politica, spre deosebire de cei lipsiti de mijloace care trebuie neaparat sa ia in considerare si acest aspect. O recrutare neplutocratica a celor interesati in politica este legata de premisa evidenta ca acesti oameni sa aiba venituri regulate si indestulatoare de pe urma practicarii politicii.

Asadar, politica poate fi practicata "onorific" de catre oameni "independenti", adica instariti, de rentieri, iar cei neinstariti trebuie platiti? Politicianul profesionist care traieste din politica trebuie subventionat sau poate fi salariat?

Partidele trebuie sa faca publice criteriile de selectie a candidatilor

Weber avertizeaza asupra faptului ca numirea in posturile administrative a unor "oameni ai partidelor lipsiti de orice calificare, fara alte merite decat acela de a fi adus servicii partidului lor, nu putea sa nu dea nastere la mari neregului: o coruptie fara egal si o nemaipomenit de proasta gestionare, pe care numai o tara cu psibilitati economice inca nelimitate le poate suporta", ceea ce nu e cazul Romaniei.

Weber mai vorbeste despre calitatile pe care trebuie sa le aiba un politician si enumera trei: pasiunea, simtul responsabilitatii si intuitia, ultima nefiind functionala decat atunci cand poti sa te indepartezi de propria-ti persoana, iar simtul autocritic sa functioneze.

Intrebarea e: cine se va prezenta la alegeri anticipate sau comasate sau la termen?

Partidele trebuie sa isi prezinte programele si mai trebuie sa faca un lucru extrem de important: sa faca publice criteriile de selectie a candidatilor pentru functiile publice.

Nu doar cei care sunt votati au o mare responsabilite pentru ceea ce urmeaza sa se intample, dar mai ales cei care ii propun si ii sustin. Trebuie sa poata fi urmarita selectia cadrelor si sa nu mai lasam ca membri de partid fara nici o calificare sa devina mari demnitari, doar pentru ca sunt loiali sefului, el insusi lipsit de cauza, dar cu interese personale.

Adriana Saftoiu

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adriana Saftoiu, #Basescu demisie, #alegeri anticipate, #proteste 2012 , #Traian Basescu