Videanu: Nu am folosit nici o bordura de la firmele mele cat am fost primar

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 22:15
3253 citiri
Videanu: Nu am folosit nici o bordura de la firmele mele cat am fost primar
Foto: B1TV

Adriean Videanu sustine ca nu a folosit nicio bordura produsa de firma sa in perioada in care a condus Primaria Capitalei si chiar a avut parte de cel mai dur control al Curtii de Conturi din cauza unor astfel de zvonuri.

"Asa s-a inoculat. Am avut cel mai aprig control al Curtii de Conturi. Primaria sau institutii subordonate primariei nu au cumparat nici macar o bordura de la firmele mele. Au fost licitatii castigate de firme care au avut subcontractori care au cumparat, dar numai 1,46% din totalul bordurilor cumparate. Eu nu am stiut de acesti 1,46% pentru ca daca as fi stiut, nu le-as fi vandut nici pe alea. A fost si o decizie in AGA sa nu participe nimeni la nicio licitatie de-a primariei", a declarat fostul edil al Capitalei joi seara, la B1TV.

Mai mult, Videanu spune ca in sectorul 1 s-au pus in ultima perioada mai multe borduri decat in mandatul sau.

"Dar sa va uitati la Primaria sectorului 1. In ultimii doi ani s-au schimbat de 2,2 ori mai multe borduri decat in mandatul meu", a precizat fostul primar general.

In ceea ce priveste proiectele Primariei, Adriean Videanu a declarat ca nu putea sa termine nimic in cei trei ani de mandat pe care i-a avut si ca tot ce s-a inceput in perioda sa a fost terminat de Sorin Oprescu.

"Domnul Oprescu nu ar fi avut nimic altceva de facut decat sa stea si sa lase lucrurile sa evolueze asa cum au inceput in mandatul meu. Nu se pot rezolva lucrurile in patru ani. Regret ca nu s-a mentinut ritmul de lucru de atunci pentru ca sunt proiecte incepute de mine sau de Traian Basescu. Ritmul in care se merge nu face ca Bucurestiul sa se modernizeze rapid", a adaugat Videanu.

ALRO, Rafo si Oltchim au efect multiplicator in economie

In ce priveste proiectele din timpul mandatului de ministru al Economiei, Adriean Videanu a afirmat ca Romania ar fi stabilizata din punct de vedere energetic daca ar avea mai mult consumatori ca ALRO, Sidex sau Oltchim.

"As vinde energia cu 0 lei numai sa aiba cine sa o consume. Din cauza asta ALRO este strategic pentru Romania. Imi regleaza tot sistemul energetic. As prefera uneori noaptea sa dau energia gratis numai sa nu opresc grupurile. Un consumator ca ALRO Slatina care consuma 300 mw banda 24 din 24 e un client privilegiat pentru orice producator de energie", a spus Videanu, afirmand ca fara ALRO ar trebuie sa opreasca noaptea Portile de Fier.

El a adaugat ca si Oltchim este unul dintre cele mai mari ansambluri economice din romania, avand un potential extraordinar in ciuda capitalurilor proprii negative. Fostul ministru al Economiei a sustinut si ideea ajutoarelor pentru Oltchim sau Rafo deoarece acestea au efect multiplicator in economie.

"70% din ce se asambleza la Dacia e produs in tara. Daca ii dau un ajutor dau si celor 600 de companii care sunt furnizori", a adaugat Videanu.

Videanu: Privesc politica fiscala ca pe un instrument de stimulare a economiei. Nu sunt de acord cu Traian Basescu

Despre masurile de austeritate luate de guvernul Boc, fostul ministru al Economiei sustine ca sunt singurele care pot asigura Romaniei o crestere economica de 3% in 2011 pentru ca stimuleaza initiativa economica si consumul intern. Videanu a precizat, insa, ca si-a dorit o reducere a fiscalitatii, dar aceasta nu a fost acceptata. Totusi, el spune ca nu va renunta sa se bata pentru pachetul sau de masuri.

"Paradoxal, in discutiile multiple pe care le-am avut cu FMI am cazut pe aceleasi cifre cand am facut simulari. Dar in opinia mea nu a fost acceptat acest pachet pentru ca Romania are angajamente pe care nu a reusit sa le indeplineasca. Eu privesc politica fiscala ca pe un instrument de stimulare a economiei si nu ca pe o metoda de a aduce bani la buget, iar din acest punct de vedere nu sunt de acord cu afirmatiile presedintelui Basescu", a mai spus Videanu la B1TV.

"Intregul pachet implica cresterea salariului minim. Daca il cresc de la 600, largesc baza de impozitare, dar cresc costul sectorului privat. Asa ca am zis sa reducem fiscalitatea. Prin reducerea cotei unice te apropii de ce a fost. Va creste consumul, dar unii se tem ca asta va creste deficitul de cont curent. Numai 30% s-ar duce pe deficitul de cont curent si ar crea o vulnerabilitate. Restul stimuleaza cererea interna", a continuat fostul ministru.

Videanu a explicat si ca problema Romaniei este ca datoria ei publica e finantata de sectorul bancar intr-o proportie foarte mare si nu de piata de capital. Astfel, in timp ce media europeana e de 70% piata de capital, la noi e de doar 4% deoarece piata de capital nu este functionala.

Tripleta BVB nastea suspiciuni si in PD-L

Despre plecarea sa din Guvern, Adriean Videanu a declarat ca trebuia sa se intample deoarece era o problema de imagine care incepea sa nasca suspiciuni chiar si in interiorul partidului.

"Era o problema de imagine in Guvern care inclusiv in interiorul partidului nastea tot felul de suspiciuni. Si de accea am zis "Foarte bine, nimeni nu s-a nascut ministru". Am rezolvat partial doua probleme. Una a unei imagini ca nu doar vechea garda detine unele portofolii si alta ca incepem sa revigoram partidul", a spus fostul ministru.

Totusi, el a tinut sa precizeze ca nu si-a dorit sa fie ministru, dar a acceptat sa intre in Guvern pentru un an.

"Eu n-am vrut sa intru in Guvern. Cei care au insistat cel mai mult a fost prim-ministrul si seful statului. Eu eram obosit dupa un mandat la Primaria Capitalei si am spus ca vreau sa raman la partid, mai ales ca era nevoie de mine acolo. Pentru ca mi s-a spus ca este nevoie de expertiza mea in acest moment de criza am fost de acord sa vin in Guvern pentru un an", a conchis Videanu.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Videanu borduri, #Videanu primarie, #Videanu companii energetice, #Videanu RAFO Alro energie , #energie
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Alt mafiot dezamagit :)))
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Nu am urmarit emisiunea . Pot insa sa spun ca pentru faptul ca nu a replicat la timp , a ramas cu stampila pusa si nu o mai sterge nimeni . Foarte proasta alegere , de a nu replica la alegatiile liberalilor !