Videanu: Romania e mult sub europeni la productia de energie electrica

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 14:23
1693 citiri
Videanu: Romania e mult sub europeni la productia de energie electrica

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca Romania este mult sub randamentele europene in ceea ce priveste productia de energie electrica, intrucat in tara functioneaza unitati cu o vechime de circa 30 de ani.

"Nu putem emite pretentia sa fim competitivi in piata in sectorul de productie a energiei electrice, atata timp cat acum avem o competitie intre hidro, termo si nuclear", a spus Videanu.

El a adaugat ca, in sectorul energetic european, companiile folosesc mai multe surse de energie, precum cea hidro, nucleara, energiile regenerabile, ceea ce le da flexibilitate.

"Randamentele sunt confirmate de viata. Sunt centrale cu 20-30% sub randamentele medii europene. Functionam pe gaze si carbune cu grupuri din anii '70 si asta spune mult despre randamentele din productia de energie", a mentionat Videanu.

Acesta a subliniat insa ca s-au realizat si investitii si trebuie facute in continuare pentru a atinge randamentele europene.

Totodata, ministrul Economiei a mentionat ca Romania este foarte aproape de a semna cu Ungaria si Austria acordul de cuplare pentru piata regionala de energie si ca in acest sens a inceput si discutii cu Bulgaria si Grecia.

La 7 iulie, Videanu declara ca spera ca la inceputul lunii septembrie sa semneze acordul trilateral Ungaria-Romania-Austria pentru piata regionala de energie.

In 2008, Romania a inregistrat o productie de 64 TWh, din care a exportat 5,366 TWh, in timp ce in anul anterior, productia de electricitate s-a ridicat la 60,512TWh, iar exportul in acel an a fost de 3,381TWh.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#productie energie electrica, #Romania productie energie electrica, #randament productie energie Romania, #Videanu productie energie electrica , #energie