Afacerile suspecte ale ministrului Videanu, in atentia presei franceze

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 09:23
7051 citiri
Afacerile suspecte ale ministrului Videanu, in atentia presei franceze

Afacerile lui Adriean Videanu au ajuns in principalul cotidian de afaceri francez, Les Echos, care relateaza cum oficialul roman a intervenit intr-o licitatie in favoarea unei firme care vindea tehnologie pentru care nu avea drepturi de proprietate intelectuala.

Ministrul Economiei si "baietii destepti" din energie ar fi intervenit intr-o licitatie cu dedicatie in valoare de peste 50 de milioane de euro, potrivit Jurnalul National.

Scandalul nu a fost mediatizat in Romania, dar Videanu a publicat pe site-ul Ministerului Economiei un drept la replica la ancheta publicatiei franceze, ceea a atras atentia asupra cazului.

Din cauza scandalului, Romania risca acum sa piarda fonduri nerambursabile europene in valoare de 21,8 milioane de euro pentru moderniarea Complexului Energetic Craiova.

Conform Jurnalului National, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) ancheteaza modul de atribuire a contractului pentru desulfurarea gazelor la CE Craiova.

Contractul in valoare de peste 50 de milioane de euro a fost castigat in iunie 2009 de consortiul Idreco-Insigma-Romelectro. Initial, fusese declarata castigatoare unitatea italiana a gigantului industrial francez Alstom, dar consortiul condus de romanii de la Romelectro a facut contestatie si a castigat.

Francezii de la Alstom nu s-au lasat si au apelat la justitie, iar, in martie 2010, cazul a ajuns pe masa judecatorilor de la Tribunalul Cluj.

Publicatia franceza scrie ca "ministrul Industriei, Adriean Videanu, s-a implicat personal, cerand in scris judecatorului sa respinga cererea Alstom".

Ministerul Economiei sustine, intr-un drept la replica de pe propriul site, ca documentul in cauza nu este o "initiativa personala" a ministrului, ci un document public emis de Departamentul juridic.

Jurnalistii de la Les Echos mai observa cum Constantin Ditescu, director al Complexului Energetic Craiova la momentul cererii de oferte, a ajuns sa lucreze exact la... Romelectro. Motiv pentru care Alstom a sesizat OLAF, cat si Directia Generala Piete Interne a Comisiei Europene.

In urma afacerii, Romania risca sa piarda cele 21,8 milioane de euro din suma totala a contractului, bani care vin de la UE.

Un alt risc este ca lucrarile sa nu fie gata pana la 31 decembrie acest an, data-limita fixata de CE pentru reducerea emisiilor poluante la CE Craiova, mai ales pentru ca toate contestatiile si mersul la tribunale au intarziat lucrarile cu 10 luni. Astfel, Romania risca sa aiba deschisa procedura de infringement de catre CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adriean Videanu afaceri, #Adriean Videanu licitatie, #Adriean Videanu avere , #ministrul Economiei