Opinii: Mercurialul lui Adriean Videanu

Marti, 20 Iulie 2010, ora 18:28
1562 citiri
Opinii: Mercurialul lui Adriean Videanu

In cautarea disperata a popularitatii pierdute, Adriean Videanu arunca pe piata o solutie populista si complet nefezabila - Observatorul Preturilor. Acesta ar urma sa fie un organism cu puncte de lucru in fiecare oras, care sa supravegheze preturile practicate de comercianti.

Rezultatele acestor verificari ar urma sa fie postate pe Internet, sa vada tot romanul cine vinde scump si cine vinde ieftin. Pana aici mai e cum mai e, dar de aici incepe derapajul: inspectorii Observatorului ar urma sa-i sanctioneze pe comerciantii care maresc preturile nejustificat.

Aberatie mai mare e greu de gandit intr-o economie de piata. Ce inseamna cresterea nejustificata a preturilor? Intr-o economie de piata normala, preturile sunt reglate intr-un singur fel: prin legea cererii si a ofertei. Daca nu exista cerere sau oferta e prea mare, pretul scade pana cand comerciantul ajunge pe pierdere si da faliment. Daca oamenii cumpara preturile cresc.

Vedem asta, la nivel micro cand cumparam rosii si am vazut la nivel macro cu ocazia boom-ului imobiliar, care a urcat pretul caselor la cote astronomice si absolut nejustificate.

Asadar, poate pune Guvernul cate un inspector ANPC langa fiecare agent economic ca nu are ce-i face, daca piata nu impune scaderea preturilor. Legile economiei de piata nu sunt facute de Guvern sau de Parlament, iar cei care au vrut sa le incalce au avut intotdeauna de suferit.

Adriean Videanu pretinde ca o masura similara ar fi dus la scaderea preturilor cu 7% in Grecia, dupa un puseu inflationist initial. Asa o fi, insa datele oficiale nu prea arata o asemenea evolutie, Grecia ramanand tara cu cea mai mare inflatie din zona euro. Este inregistrata, intr-adevar, o scadere a preturilor cu aproximativ 1%, dar cred ca ea a venit ca urmare a presiunii pietei, nu gratie unei initiative marete a Guvernului elen.

Dincolo de asta, ma indoiesc ca initiativa lui Adriean Videanu este fezabila din punct de vedere logistic. In fiecare judet ANPC are cate 5-6 inspectori. Cum pot sa supravegheze ei o mare de magazine, sa socoteasca preturi, sa calculeze marje de profit si sa mai si faca ce faceau pana acum, adica sa verifice cat de cat calitatea marfurilor vandute.

Ma intreb apoi daca toata aceasta nebunie ar avea chiar minima utilitate a informarii asupra preturilor excesive, cat timp rata de acces la Internet este atat de redusa in Romania. Numai 32% dintre gospodarii au acces la Internet, procent care ne situeaza pe ultimele locuri in Europa.

Daca vrea sa puna biciul pe comerciantii incorecti din Romania, Guvernul ar trebui sa inaspreasca la sange lupta impotriva evaziunii fiscale. Iar daca vrea sa scada preturile, ar trebui sa ridice cat mai mult din povara fiscala de pe umerii agentilor economici si sa lase apoi piata sa-si aplice nestingherit regulile.

Sigur ca astfel de initiative populiste dau teribil de bine, multumesc poporul avid de sange de comercint si nostalgic dupa vremurile comuniste, dar sunt aberante pentru lumea in care traim. Daca poporul vrea preturi mai mici, ar face la randul sau bine sa nu se mai comporte in turma, sa devina exigent, selectiv si sa lase in off-side lacomia.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Observatorul Preturilor, #Adriean Videanu Observatorul Preturilor , #ministrul Economiei