Romania ar putea lua gaze direct de la rusi

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 16:58
1638 citiri
Romania ar putea lua gaze direct de la rusi

Aflat in vizita la Moscova, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat miercuri ca rezultatele negocierilor cu oficialii rusi se anunta pozitive in privinta posibilitatii ca, in curand, Romania sa achizitioneze gaze direct din Rusia, fara intermediar, ca in prezent.

Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Videanu a declarat ca nu poate oferi detalii suplimentar,e deoarece negocierile sunt in derulare, dar a anuntat ca s-a convenit cu partea rusa realizarea unei comisii mixte romano-ruse care, in doua luni, sa prezinte ministrilor de resort din cele doua tari o solutie pentru colaborarea directa Romgaz-Gazprom.

Ministrul a precizat ca sunt avute in vedere in timpul discutiilor atat posibilitatea unui import direct de gaze de catre Romgaz, cat si infiintarea unei societati mixte de inmagazinare a gazelor in Romania pe timpul verii, atunci cand pretul este mult mai scazut.

Videanu a refuzat sa faca precizari cu privire la o posibila scadere a pretului gazelor in perioada imediat urmatoare, subliniind ca aceasta este responsabilitatea exclusiva a ANRE, care este o agentie independenta de Ministerul Economiei pe care il conduce.

El a declarat insa ca spera ca rezultatul negocierilor cu partea rusa sa fie pe masura asteptarilor, astfel incat "daca vom asigura integral inmagazinarea pentru iarna de anul asta, estimata la circa 3,2 miliarde metri cubi, atat Romgaz cat si Petrom vor furniza gaz numai din productia interna", evitandu-se astfel firma germana intermediara Wintershall.

Ministrul a mai spus ca dupa intalnirile cu reprezentantii Guvernului rus urmeaza, joi, discutii cu conducerea Gazprom, rezultatele finale ale negocierilor urmand a fi asteptate insa numai la sfarsitul celor doua luni de evaluare a situatiei.

In prezent, Romania importa din Rusia prin intermediari circa 40% din consumul anual la nivel national, care se situeaza la circa 18 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Wintershall, WIEE, Conef si Imex Oil sunt companii care furnizeaza Romaniei gaze naturale importate din Rusia, fiind agreate in prealabil de catre concernul rus Gazprom, contractul cu Wintershall urmand sa expire in 2011, iar cel cu Imex Oil in 2010. Romgaz produce anual peste sase mld. metri cubi de gaze naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Romgaz Rusia gaze, #Videanu Rusia gaze, #negocieri gaze Rusia , #ministrul Economiei