Romania, Georgia si Azerbaijan au semnat protocolul AGRI privind gazele

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 18:00
1667 citiri
Romania, Georgia si Azerbaijan au semnat protocolul AGRI privind gazele
Foto:Arhiva

Compania de proiect care va dezvolta proiectul AGRI, ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaijan, va avea ca actionari companiile Romgaz, SOCAR si GOGC, a informat miercuri Ministerul roman al Economiei.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a participat miercuri la Tbilisi (Georgia), la intalnirea trilaterala Romania- Georgia- Azerbaidjan, avand ca tema proiectul AGRI (Azerbaijan- Georgia- Romania Interconnector).

Adriean Videanu si omologii sai, ministrul Industriei si Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev, si ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, au semnat Protocolul privind constituirea companiei de proiect AGRI.

Potrivit prevederilor documentului semnat la Tbilisi, responsabilitatile companiei vizeaza elaborarea studiului de fezabilitate pentru dezvoltarea si realizarea proiectului AGRI si stabilirea calendarului de dezvoltare a acestui proiect.

Ministrul Videanu spunea recent ca vrea sa urgenteze acest proiect, avand in vedere atat termenul de finalizare, cat si fezabilitatea acestui proiect. Oficialul considera ca AGRI se va realiza inaintea gazoductului european Nabucco, in care este si Romania implicata.

"Din punctul meu de vedere, AGRI poate fi cel mai rapid si cel mai eficient proiect pe culoarul sudic, dintre toate cele care sunt in dezvoltare in momentul de fata. Avand in vedere faptul ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura astfel transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna", spunea Adriean Videanu recent.

Interconectorul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata. Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta.

La 13 aprilie 2010, ministrii energiei din Romania, Georgia si Azerbaidjan au semnat, la Bucuresti, Memorandumul de Intelegere in domeniul gazelor naturale lichefiate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Videanu gaze Georgia, #protocol AGRI, #Romania Nabucco , #ministrul Economiei