Videanu: Conducta de gaze Arad-Szeged, inaugurata pe 29 iulie

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 21:55
1895 citiri
Videanu: Conducta de gaze Arad-Szeged, inaugurata pe 29 iulie

Conducta de gaze Arad-Szeged, cu Ungaria, prima care poate asigura atat importul, cat si exportul de gaze cu o tara vecina, va fi inaugurata pe 29 iulie in prezenta comisarului european pe energie, Gunther Oettinger, a declarat ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu.

"Odata cu punerea in functiune a conductei, Romania va putea importa gaze europene mai ieftine de pe piata spot din Austria, de la centrul de gaze din Baumgarten al OMV", a spus Adriean Videanu.

Legat de faptul ca punerea in functiune a gazoductului Arad-Szeged a fost amanata sapte luni, ministrul Videanu a precizat ca acest lucru a fost din cauza ca Ungaria nu finalizase partea sa de conducta. "Ungaria a intarziat putin investitia, mai avea de terminat vreo 8 km pe teritoriul sau. Romania a finalizat inca de anul trecut partea sa de conducta", a afirmat Videanu.

Acesta este cel mai avansat proiect al Romaniei privind interconectarea conductelor de gaze cu tarile vecine. De asemenea, Romania si Bulgaria au ajuns la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Astfel, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

SNTGN Transgaz SA Medias - Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged -Arad. Totodata, acordul interguvernamental dintre cele doua tari, necesar punerii in functiune a conductei, a fost semnat in mai 2010.

Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora, potrivit datelor oficialilor Transgaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Adriean Videanu conducta gaz, #gaz conducta Arad Szeged, #gaz export import Ungaria , #ministrul Economiei