Videanu declara stare de urgenta in sistemul energetic (Video)

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 19:14
3081 citiri
Videanu declara stare de urgenta in sistemul energetic (Video)

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat miercuri ca a luat decizia de a instaura starea de urgenta, in urma sistarii livrarilor de gaze rusesti catre Romania.

"Am stabilit starea de urgenta, conform legii 346, pentru ca Transgaz sa poata asigura furnizarea cu gaz in functie de ordinea prioritatilor. Este doar un instrument legal, prin care agentii economici nu mai sunt nevoiti sa organizeze o licitatie si pot negocia in mod direct", a spus Adrian Videanu.

Ministrul Economiei a adaugat ca Romania poate rezista fara a primi gaz din partea Rusiei intre 60 si 80 de zile, in functie de temperaturi.

"Nici un roman nu va avea de suferit in ceea ce priveste consumul casnic sau asigurarea agentului termic. Singura posibilitate de reducere, daca temperaturile scad foarte mult, este in cazul industriei, acolo unde nu putem asigura combustibili alternativi," a adaugat Videanu.

Daca marti se impunea doar reducerea consumului de gaze naturale la nivelul CET-urilor, in urma intrunirii de miercuri de la Ministerul Economiei s-a luat decizia amanarii repunerii in functiune a unor mari consumatori industriali pana cel mai devreme saptamana viitoare.

In acest moment, nu exista zone vulnerabile, sistemul de transport fiind echilibrat. Potrivit lui Videanu, daca temperatura scade, ar putea fi afectate extremitatile, dar au fost deja luate masure pentru a asigura distribuirea pacurei in acele regiuni.

De asemenea, ministrul Economiei a declarat ca a purtat deja discutii cu Gazprom, aceasta asigurandu-l ca este livrata cantitatea contractuala de gaz catre furnizorii ce asigura distributia gazului catre Romania. "Vom purta maine o discutie si cu Moscova, dar nu tinem cont de raspunsul lor in cadrul strategiei noastre", a spus Videanu.

Pana in acest moment, ministerul economiei nu detine informatii conform carora ar exista orase in care sa nu se asigure agentul termic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Videanu stare urgenta, #sistem energetic, #criza gazelor , #ministrul Economiei