Videanu explica de ce are ALRO tarif preferential la energie electrica

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 23:04
3209 citiri
Videanu explica de ce are ALRO tarif preferential la energie electrica

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, explica, intr-un drept la replica, de ce a fost exceptata Hidroelectrica de la a tranzactiona energie pe bursa OPCOM prin ordinde ministru in 2009, dar si de ce ALRO Slatina beneficiaza de tarife preferentiale la energie electica.

"In legatura cu declaratiile deputatului PNL Viorel Palasca, referitoare la exceptarea companiei Hidroelectrica de la obligativitatea de a vinde energie pe bursa OPCOM, fac urmatoarele precizari:

Fost secretar de stat: Videanu a scos Hidroelectrica de pe bursa de energie

Ordinul emis de mine in luna martie 2009, nr.445/10.03.2009, impune absolut tuturor producatorilor de energie electrica aflati in portofoliul ministerului pe care il conduceam la acea vreme vanzarea obligatorie a intregii cantitati de energie, in mod transparent si nediscriminatoriu pe pietele centralizate administrate de OPCOM, piete organizate conform regulilor ANRE.

Este evident, insa, ca regulile comerciale nu pot fi schimbate unilateral in timpul jocului. Si atunci, cantitatile de energie aferente contractelor producatorilor de energie cu diversi parteneri, aflate in derulare la momentul emiterii ordinului au fost exceptate de la prevederile acestuia.

Vreau sa atrag atentia asupra unui lucru: rezilierea unilaterala a unor contracte comerciale cu clauze bine stabilite, de catre o companie, chiar si de stat, ar fi fost considerata abuziva si ar fi atras dupa sine litigii si sanctiuni financiare.

Spre deosebire de vechiul ordin cu acelasi subiect, nr. 408/12.06.2006 emis de ministrul Ioan Codrut Seres, ordinul emis de mine a extins obligatia de vanzare pe pietele centralizate de la 5 companii la toate companiile producatoare de energie electrica din portofoliul ministerului, iar ambiguitatea "cantitatea de energie electrica disponibila" a fost eliminata.

Art. 2 al Ordinului 445/2009 impune un anumit control al structurilor de conducere ale producatorilor de energie electrica din portofoliul ministerului, AGA si CA, asupra ofertelor pe pietele de energie si asupra derularii contractelor. Daca era aplicat in totalitate acest ordin, contractele n-ar fi putut fi prelungite decat cu stiinta acestor structuri", se arata intr-un drept la replica dat de Adriean Videanu.

Cat despre scandalul cu contractele ALRO Slatina, dosar din care mai multe stenograme au aparut saptamana aceasta in presa, Videanu spune ca totul este justificat.

Stenograme in cazul ALRO Slatina: Vezi cum au intervenit Udrea si Cocos pe langa Basescu

"In ceea ce priveste prelungirea contractului cu ALRO, din 2010, vreau sa retineti un fapt: ALRO este un mare consumator constant de energie, care in acelasi timp, prin functionarea sa, asigura activitatea si dezvoltarea pe orizontala a unui numar insemnat de alti agenti economici si implicit pastrarea unui numar mare de locuri de munca. Totodata el consuma mari cantitati de energie electrica, caz in care preturi mai mici si discount-uri se aplica nu numai in piata de energie. Mai mult, consumul sau este constant si predictibil. Astfel beneficiaza de energia mai ieftina din timpul noptii precum si de lipsa platii dezechilibrelor", mai arata Videanu.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Adriean Videanu ALRO Slatina, #Videanu energie ALRO Slatina, #Videanu Hidroelectrica energie bursa , #ministrul Economiei
Comentarii
Poza sosodve
sosodve
rank 2
Domnu' Videanu,pina acuma am muncit numai ziua(nu beau, nu fumez,nu stau in cot la crasma),de o vreme am inceput sa lucrez si noaptea ,asa cum ati zis dumneavoastra.Ce ziceti? Cat mai am pina la primul milion de euro?