Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Videanu: Gazprom ar putea colabora cu Romgaz la centrala de la Iernut (Video)

Vineri, 22 Mai 2009, ora 16:35
1732 citiri
Videanu: Gazprom ar putea colabora cu Romgaz la centrala de la Iernut (Video)

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri ca una dintre centralele electrice avute in vedere, intr-o posibila colaborare a Romaniei cu Gazprom, este centrala Romgaz de la Iernut, de 600 MW.

"Una dintre centralele pe gaze de care a fost vorba este centrala Romgaz de la Iernut, de 600 MW. Dar ar putea exista o colaborare si in cazul termocentralelor care trebuie modernizate, de exemplu ale Electrocentrale Bucuresti. Sunt 3.000-4.000 MW, centrale pe gaze in Romania pe care vrem sa le construim sau sa le modernizam, plan pe care l-am prezentat si celor de la Gazprom", a mai spus Videanu.

In ceea ce priveste o posibila implicare a Romaniei in proiectul rusesc Gazprom, ministrul Videanu a precizat ca tara noastra nu a fost invitata sa faca parte din acest gazoduct.

South Stream este un proiect al Rusiei, nu implica Romania

"South Stream este un proiect al Rusiei, pentru a ocoli Ucraina, si nu vine in intampinarea Romaniei", a subliniat ministrul roman al economiei.

Cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a solicitat Romaniei acordul pentru furnizarea unor date tehnice in vederea construirii conductei South Stream, iar Ministerul roman al Economiei i-l va acorda, potrivit unui comunicat emis joi de minister.

Potrivit ministrului Videanu, Romania are pregatite deja o parte din aceste date, pe care le va inmana imediat, iar restul informatiilor vor fi prezentate ulterior.

Producatorul de gaze naturale Romgaz a anuntat la 23 aprilie ca isi va construi o centrala electrica de 600 MW, la Iernut. Centrala de la Iernut (din judetul Mures) a fost o sucursala a Termoelectrica, pe care Romgaz a preluat-o, in contul datoriilor Termoelectrica, de 160 milioane lei.

De asemenea, ministrul Videanu a precizat joi ca cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, s-a aratat interesat de proiectul depozitului de gaze de la Roman-Margineni.

"Gazprom va participa la realizarea studiului pentru acest depozit de gaze, prin institutele lor de specialitate", a spus Videanu.

Acesta a subliniat ca, in viitor, vor urma si alte intalniri ale reprezentantilor Gazprom cu autoritatile romane, fie la Moscova, fie la Bucuresti, urmand sa fie elaborat un program in acest sens.

Videanu s-a intalnit cu ministrul rus al Economiei

In cadrul vizitei intreprinse in Federatia Rusa in perioada 20-21 mai, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut intalniri cu ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko. Adriean Videanu i-a propus acestuia posibilitatea dezvoltarii comune a unor centrale electrice care sa functioneze pe gaze.

"Ministrul Adriean Videanu a abordat, in cadrul intrevederii cu ministrul Serghei Smatko, aspecte ale problematicii energetice romanesti, proiectele de reabilitare si modernizare a centralelor electrice, termoelectrice si hidroelectrice fiind de interes comun, avand in vedere ca majoritatea acestora functioneaza pe baza unor tehnologii rusesti", potrivit unui comunicat al ministerului roman al economiei.

La randul sau, presedintele IRE, Jean Constantinescu, a declarat joi ca Rusia ar putea cere 51% din actiunile unei societati mixte care ar putea rezulta in urma colaborarii cu Romania, pentru realizarea unei centrale electrice pe gaze.

"Partea romana ar da locatia. Noi contribuim cu amplasamentul unei centrale deja existente. Poate fi vizata si centrala electrica de 600 MW pe care Romgaz vrea sa si-o contruiasca la Iernut, care este cea mai importanta din Ardeal, este foarte veche. Eu vad o centrala formata din doua grupuri, fie de cate 300 MW fiecare, fie de cate 500 MW. Rar se contruieste o centrala cu o singura unitate. Conteaza si faptul ca deja exista conexiunile la retelele de gaze si energie electrica, plus facilitatile ce pot fi reutilizate. Orice investitie este un lucru bun, desi aceasta centrala nu va avea o pozitie dominanta in piata", a afirmat Constantinescu.

Reprezentantii Gazprom, Romgaz si Transgaz au discutat si la Bucuresti, pe 29 octombrie 2008, despre posibila colaborare dintre gigantul rusesc si companiile romanesti pentru dezvoltarea capacitatilor de depozitare si de tranzit a gazelor pe teritoriul Romaniei si despre proiectul gazoductului South Stream.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Adriean Videanu, #Gazprom colaboreaza Romgaz, #centrala Iernut , #ministrul Economiei