Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Videanu: Impozitul forfetar ar trebui aplicat doar in anumite domenii

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 21:36
1427 citiri
Videanu: Impozitul forfetar ar trebui aplicat doar in anumite domenii

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri, la Galati, ca aplicarea la scara generala a impozitului forfetar este complet gresita, acest impozit fiind destinat doar anumitor sectoare din economie.

"Filosofia impozitului forfetar nu este cea care s-a aplicat. Filosofia corecta a impozitului forfetar este aceea a identificarii unui domeniu, sa spunem restaurante, micii mestesugrari, frizeri, unde, din cauza procedurilor birocratice, contabilitate samd, introducerea acestui impozit este o mana de ajutor.

Se stabileste un impozit forfetar fara sa se mai complice cu tot felul de evidente contabile si cu raportari, documente, samd", a afirmat Adriean Videanu.

Ministrul Economiei i-a recunoscut, totusi, un merit impozitului forfetar, asa cum a fost el aplicat in Romania.

"Unicul beneficiu pe care l-a avut introducerea acestui impozit a fost curatarea de firme-fantoma, care nu constituiau decat suportul pentru evaziune fiscala. stiti foarte bine procedurile: infiintam trei luni, mai dam un tun cu recuperarea TVA-ului si pe urma inchidem acea firma, de regula pretabila pentru unii cetateni straina care pe urma si paraseau tara si mai ia-i de unde nu-s.

In rest, nu este un impozit care sa stimuleze economia. Din punctul meu de vedere, politica fiscala nu trebuie sa fie privita ca instrumentul prin care aduci venituri la bugetul statului", a spus Videanu.

PSD sa-si asume intai impozitul si apoi sa ceara desfiintarea lui

Potrivit ministrului, eliminarea impozitului forfetar este o decizie care se va lua doar la sugestia Ministerului Finantelor, care efectueaza acum o analiza a efectelor impozitului. "Daca analiza Ministerului Finantelor va releva acest lucru, probabil se va lua si aceasta decizie", a declarat ministrul economiei.

in ce priveste cererea partenerilor de Coalitie de la PSD, referitoare la eliminarea impozitului forfetar, Adriean Videanu a spus ca, intai de toate, PSD trebuie sa-si asume introducerea impozitului.

"PSD a propus introducerea acestui impozit. Domnul ministru Nita, in cadrul Coalitiei, a propus introducerea acestui impozit. PSD n-are niciun drept sa ceara acest lucru (eliminarea lui, n.r.). Sa-si asume in primul rand public introducerea acestui impozit si pe urma sa adopte tactica lupului moralist", a afirmat Videanu.

Ministrul Economiei s-a referit si la neimpozitarea profitului reinvestit, exprimandu-si speranta ca aceasta masura fiscala sa intre in vigoare de anul viitor.

"Eu sper ca Ministerul Finantalor va reusi, in negocierile cu FMI, ca neimpozitarea profitului reinvestit - element de stimulare economica - sa devina efectiva de la 1 ianuarie 2010", a spus Adriean Videanu.

In ce priveste cota unica de impozitare, oficialul guvernamental a spus ca se va opune constant oricarei majorari sau eliminari a cotei unice.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Adriean Videanu, #impozit forfetar, #aplicare domenii, #beneficii impozit forfetar , #ministrul Economiei