Videanu: Prezenta rusilor in sectoarele strategice, foarte importanta pentru Romania

Luni, 03 Mai 2010, ora 10:13
1728 citiri
Videanu: Prezenta rusilor in sectoarele strategice, foarte importanta pentru Romania
Foto: Arhiva

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, afirma ca prezenta investitorilor rusi in sectoarele strategice este foarte importanta pentru Romania, pentru a mentine o relatie de incredere intre acestia si statul roman.

Intr-un interviu pentru Romania Libera, Adriean Videanu declara ca, in prezent, Romania este dependenta gazul rusesc, care nu tine cont de regulile economiei de piata, de aceea are nevoie de o diversificare a surselor si rutelor de aprovizionare cu gaz, iar AGRI - Azerbaidjan, Georgia, Romania Interconnector - va face intocmai acest lucru.

"Avem angajamentul ferm al autoritatilor azere de a furniza gaze, dar nu avem inca un pret prestabilit. Studiul de fezabilitate final va fi gata cel mai tarziu in iunie 2011 si tot atunci incepe sa fie pus in aplicare proiectul", a declarat Videanu, precizand totodata ca marii jucatori din zona si-au aratat deja interesul pentru acest proiect, el fiind, pentru Romania, cel mai rapid si mai eficient.

Pe de alta parte, ministrul Economiei considera ca Nabucco este in continuare proiectul principal, dar precizeaza ca se asteapta "cu interes rezultatele studiilor de fezabilitate pe care partea rusa le face pentru South Stream".

"South Stream este unul dintre cele mai scumpe proiecte si este evaluat la 17 miliarde dolari: intre 5 si 10 la suta ar fi o participare rezonabila din partea Romaniei. Romgaz si Transgaz ar avea suficiente lichiditati, astfel incat statul roman sa nu aloce alte resurse in South Stream.(...)Cred ca in momentul in care apare elementul de incredere intr-un proiect economic important foarte multe usi se pot deschide", a mai declarat Videanu, in opinia caruia "prezenta investitorilor rusi in sectoare strategice este foarte importanta pentru Romania, pentru a mentine o relatie de incredere intre investitorii rusi si statul roman".

In privinta viitoarei centrale nucleare pe care vrea sa o construiasca Romania, Videanu spune ca nu numai rusii dar si alti investitori cu expertiza in domeniu, canadieni, coreeni, europeni, si-au aratat interesul.

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PD-L recunoaste ca are o problema de imagine si sustine ca nu s-a gandit niciodata sa renunte la afacerile sale, in schimb, s-a gandit multa vreme sa renunte la politica.

"Dar atunci cand faci parte dintr-o echipa e greu sa iei astfel de decizii. Va veni vremea cand voi face un pas inapoi", a declarat Videanu.

El a contestat si acuzatiile presedintelui Traian Basescu de "bolsevizare" a partidului prin alegerea unei echipe de conducere, precizand ca, in opinia sa, "partidului ii trebuie o echipa pentru a umple golul lasat de Traian Basescu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Adriean Videanu investitii rusi, #South Stream, #Agri, #gaze Romania , #ministrul Economiei
Comentarii
Poza stone_temple_pilots
stone_temple_pilots
rank 1
Shakalakabum: ce vrea sa zica Videanu ? Ca scutul antiracheta rusesc apara Bucurestiul de cutremur mai bine decat aburelile unor provocatori occidentali care vor sa faca Bucurestiul una cu pamantul ?