Videanu: Romania nu are o piata energetica functionala

Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 19:39
1245 citiri
Videanu: Romania nu are o piata energetica functionala
Foto: Bloombiz

Romania este singura tara membra a Uniunii Euopene unde structura productiei energetice este una rigida, a afirmat, sambata, la Targu Jiu, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Ministrul considera ca este nevoie de o restructurare a intregului sector de productie a energiei.

Ministrul Economiei a vizitat, vineri si sambata, companii energetice din subordinea ministerului din judetele Mehedinti, Dolj si Gorj: RAAN Drobeta Turnu Severin, Complexul Energetic Craiova, CE Turceni si Rovinari, dar si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).

Aici au avut loc discutii privind restructurarea intregului sector de productie de energie din Romania, acesta fiind si scopul principal al vizitei.

In opinia ministrului, tara noastra trebuie sa valorifice toate resursele energetice de care dispune, in vederea asigurarii securitatii energetice a Romaniei.

"Acesta este primul principiu adjudecat in procesul de restructurare a intregului sector de productie a energiei. Un al doilea principiu il reprezinta constituirea unei sau a unor companii nationale de productie de enegie care sa aiba in structura flexibilitatea productiei.

Romania este singura tara membra a UE unde structura productiei este una rigida. Avem o structura pe carbune, una pe hidro si una pe nuclear si emitem pretentia ca avem o piata energetica functionala. Ceea ce este fals din punctul meu de vedere, pentru ca nu poti sa pui in balanta comerciala energia produsa de termo si carbune si pe cea hidro", a afirmat Videanu.

Sectorul energetic trebuie restructurat

El a adaugat ca sectorul de productie de energie trebuie restructurat.

"Trebuie sa restructuram sectorul de productie de energie pentru a face una, doua sau patru companii nationale profitabile, care sa investeasca in valorificarea potentialului energetic al Romaniei. Nu am venit la Gorj ca sa fac analiza fiecarei unitati in parte. Procesul de restructurare este cel care va crea premisele performantei in tot ceea ce inseamna sector energetic in Romania", a adaugat ministrul.

Adriean Videanu a mai spus ca, la sfarsitul lunii mai, se va putea vorbi de companiile nationale energetice, care sunt necesare pentru ca productia de energie sa nu mai fie rigida.

"Toate studiile care s-au facut la nivelul ministerului Economiei in ultimii opt ani releva ca este necesara infiintarea acestor companii nationale", a afirmat Videanu.

De asemenea, secretarul de stat din minister, Tudor Serban, declara, pentru NewsIn, la 16 martie, ca ministerul de resort lucreaza la o strategie de restructurare a sectorului energetic, care vizeaza infiintarea a doua sau trei companii energetice integrate.

Compania Energetica Nationala (CEN) urmeaza sa fie desfiintata, astfel ca Ministerul Economiei lucreaza acum restructurarea sectorului energetic, iar aceste companii vor include marii distribuitori, furnizori si producatori de energie electrica, potrivit lui Tudor Serban.

Ionel Mantog, un bun specialist care isi poate gasi loc in PD-L

Ministrul Economiei, Adriean Videanu a adaugat ca Ionel Mantog este un foarte bun profesionist, care si-ar putea gasi orice loc in cadrul Ministerului Economiei, daca PDL va avea nevoie de el.

"Demisia lui Ionel Mantog din fruntea Complexului Energetic Turceni a fost un act personal, pentru care eu l-am admirat pe Mantog. Contez pe Ionel Mantog ca pe un specialist foarte bun, este un om cu viziune. Va spun cu onestitate ca Mantog cunoaste foarte bine sistemul energetic din Romania. Este, de asemenea, un important membru al PD-L, un om politic puternic. Si-ar putea gasi orice loc in cadrul Ministerului Economiei, oricand, daca PD-L va avea nevoie de el. Este punctul meu de vedere si cred ca partidul are nevoie de Mantog", a spus Adriean Videanu.

Intrebat daca Ionel Mantog va reveni la Ministerul Economiei pe postul de consilier al ministrului, Videanu a spus ca inca nu se stie: "Vom vedea daca va reveni", a fost raspunsul ministrului.

Ionel Mantog a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu si folosirea de informatii clasificate pentru a-si construi o vila de stramutat de lux. Mantog este acuzat, alaturi de fosta conducere a SNLO, ca a cumparat pe bani de nimic case despre care stiau ca urmeaza sa fie expropriate si demolate, iar in schimbul cocioabelor au primit din partea SNLO vile de lux.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Romania piata energetica, #Adrian Videanu , #ministrul Economiei