Videanu spune ca banii pentru creanta Rompetrol vor fi veni de la KazMunaiGaz

Luni, 15 Martie 2010, ora 22:36
1456 citiri
Videanu spune ca banii pentru creanta Rompetrol vor fi veni de la KazMunaiGaz
Foto: Arhiva

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca banii cuveniti statului roman pentru creanta Rompetrol vor fi achitati de compania KazMunaiGaz, nu de omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Sunt circa 572 de milioane de dolari, cu deadline septembrie 2010. Dar compania are dreptul sa opteze, sa plateasca banii integral sau partial, si restul sa se converteasca in actiuni. O sa vedem", a declarat ministrul Videanu la emisiunea "Nasul" de la B1TV.

"Nu Dinu Patriciu, ci KazMunaiGaz trebuie sa achite acesti bani si la discutiile purtate si-au manifestat toata disponibilitatea", a subliniat el, explicand insa ca solutionarea acestei probleme se afla inca in dezbatere cu compania kazaha.

De asemenea, el a precizat ca Romania va tine cont de faptul ca este un an economic dificil iar schimburile comerciale cu Kazahstan sunt mari prin urmare s-ar putea ca o solutie sa fie primirea unei transe de bani anul acesta si o alta anul viitor.

Privatizare calitativa nu cantitativa

Pe de alta parte, ministrul Economiei s-a aratat inca o data increzator in redresarea economica a Romaniei in acest an.

"Luna ianuarie a fost a patra luna in care avem cresterea productiei industriale fata de aceeasi perioada a anului anterior. Si foarte important este ca valoarea comenzilor noi in industrie in ianuarie e cu 16,3% mai mare fata de aceeasi luna a anului trecut. Economia incepe sa se miste", a declarat ministrul Economiei.

Totodata, acesta a tinut sa faca mai multe precizari cu privire la noua centrala nucleara care va fi construita in Romania.

Videanu a explicat ca deocamdata se fac studii de prelocatie cu privire la amplasarea ei, dar aceasta va fi cu siguranta facuta in Transilvania, pentru asigurarea unui echilibru energetic la nivel national in conditiile in care in alte zone, Dobrogea, Maramures, Gorj exista deja unitati de productie energetica.

Ministrul a anuntat ca noua centrala va fi "generatia 3 daca nu chiar 3+", iar banii vor fi ai unor investitori straini.

"Nu ne mai limitam la granitele nationale, pentru ca Romania are un mare potential din punct de vedere al resurselor energetice si trebuie sa joace un rol de stabilitate prin asigurarea energiei in aceasta zona a Europei", a mai subliniat ministrul precizand ca de aceasta data privatizarile se vor face "calitativ si nu cantitativ" ca in anii anteriori.

Ministrul a mai spus ca privatizarea oportunitatilor din Romania se va face cu ajutorul capitalului strain, pe baza unui nivel tehnologic ridicat, si a subliniat faptul ca la noua strategie energetica lucreaza alaturi de reprezentantii puterii si cei ai partidelor de opozitie, ai sindicatelor, patronatelor si societatii civile, pentru ca aceasta sa "nu mai fie schimbata din 4 in 4 ani".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#VIdeanu centrala nucleara, #creanta Rompetrol KazMunaiGaz , #ministrul Economiei