Curatenie in Romania? Regii asfaltului, pe lista neagra a Consiliului Concurentei

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 12:58
3188 citiri
Curatenie in Romania? Regii asfaltului, pe lista neagra a Consiliului Concurentei
Foto: Arhiva

Dupa ce in ianuarie Consiliul Concurentei a sanctionat cele mai mari companii petroliere cu o amenda de 3% din cifra de afaceri "de caciula", pentru ca s-au inteles sa scoata de pe piata un sortiment de bezina, a venit randul "regilor asfaltului" sa dea socoteala pentru exploatarea abuziva a fondurilor publice.

Astfel, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la 11 companii participante la licitatiile organizate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) - Administratia Strazilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrari "intretinerea si administrarea unor strazi din Bucuresti", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.

Companiile vizate sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93, Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Constructii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct International, Global Service Proiect si Drum Concept.

Acestea sunt acuzate ca ar fi trucat licitatiile in urma carora au fost semnate contracte in valoare de de 1,46 miliarde de lei fara TVA (aproximativ 347 de milioane de euro), pentru perioada 2011 -2014.

"Suspiciunea noastra este de o posibila rotatie a castigatorilor de loturi. Fiind o licitatie care este impartita pe mai multe loturi, ceea ce suspectam noi este ca aceste companii de la fiecare lot se inteleg dinainte sa lase pe una dintre ele sa castige", a precizat Bogdan Chiritiou, presedintele Consiliului Concurentei, pentru Ziare.com.

Aceasta este prima investigatie deschisa de Consiuliul Concurentei pe zona de constructie, mai existand o investigatie deschisa anul trecut pe licitatii pentru marcaje rutiere, a adaugat Bogdan Chiritiou.

Se pregateste un nou tun de zeci de milioane de euro la Compania de Drumuri?

In situatia in care vor fi constatate intr-adevar incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

"Suntem interesati sa promovam acest instrument care este relativ nou si neobisnuit in Romania, de a-i recompensa pe cei care colaboreaza", a precizat presedintele Consiliului Concurentei.

Sunt companii care au apelat deja la aceasta optiune?

"Asta nu o sa va spun niciodata, pana la sfarsitul investigatiei e secret daca cineva a apelat la acest instrument, deoarece are clementa", a spus Bogdan Chiritoiu.

Mai bine mai tarziu decat niciodata

Suspiciunile privind cel 11 companii au o baza reala, iar anchetele ar trebui sa fie extinse asupra mai multor institutii, a declarat Augustin Hagiu, Fedaratia Operatorilor Romani de Transport, pentru Ziare.com.

"Consider ca sunt fondate acuzatiile si ca ar trebui ca si alte institutii sa intre in aceasta hora si sa se faca tot ce se poate din punct de vedere legal pentru ca cei responsabil sa poata fi trasi la raspundere, cu precadere institutiile de cercetare penala, care cerceteaza coruptia. M-a uimit ca de-abia acum s-au demarat aceste investigatii, insa mai bine mai tarziu decat niciodata", a spus Augustin Hagiu.

Potrivit acestuia, neregulile nu au fost descoperite mai curand, deoarece Consiuliul Concurentei nu acoperise inca acest domeniu.

"Era o zona economica pe care cei de la Consiliul Concurentei nu o abordasera, desi in strainatate aceasta chestiune este destul de spinos abordata de catre organismele similare de acolo. S-au gandit sa o abordeze acum si iata ce au descoperit", a adaugat Augustin Hagiu.

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#regii asfaltului contracte, #investigatii consiliul concurentei, #licitatii drumuri , #achizitii