Due diligence, solutia pentru Romania banului public bine cheltuit

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 07:16
7855 citiri

Romania viitorului este Romania banului public bine cheltuit. Numeroase au fost cazurile in care grija pentru banul public nu a reprezentat o prioritate pentru administratorii sai.

Pentru o buna parte din contractele oferite de institutii ale statului au existat suspiciuni in privinta modalitatii de desemnare a castigatorului, dar in special cu privire la integritatea si bunele sale intentii.

Deseori, desi castigatorul contractului a fost desemnat cel care a oferit pretul cel mai mic, valoarea finala a crescut semnificativ prin acte aditionale. S-a ajuns la valori totale de 2-3 ori mai mari decat cea initiala.

Recent, legea achizitiilor publice a limitat cresterea sumei contractului la 50% din valoarea initiala. Un pas inainte, dar se poate face si mai mult pentru responsabilizarea cheltuirii banului public.

In America, atat la nivelul administratiei centrale si locale, dar si in companiile private, exista un proces de verificare a credibilitatii si capacitatii firmelor partenere, numit due diligence. Termenul de "due diligence" inseamna in traducere directa "verificare prealabila" si presupune verificarea reputatiei si integritatii partenerilor de afaceri, inainte de a se accepta formal o colaborare.

Este o modalitate prin care se construieste incredere si, in acelasi timp, se incearca prevenirea colaborarii cu persoane si firme de rea credinta.

Verificarea prealabila a viitorilor parteneri de afaceri este o practica foarte raspandita in mediul privat si in institutiile publice americane. Mai mult, institutiile financiare si companiile mari sunt obligate prin lege sa verifice in prealabil ca partenerii lor de afaceri respecta legislatia americana.

Aceste prevederi au fost initial introduse acum aproape o suta de ani in domeniul financiar si au fost ulterior extinse la noi domenii. Se incearca, in special, responsabilizarea mediului privat sa nu ia parte la procesul de spalare de bani proveniti din activitati ilicite si sa nu foloseasca astfel de resurse pentru dezvoltarea afacerilor legitime.

Mai recent, activitatea de due diligence a fost extinsa pentru a impiedica finantarea organizatiilor teroriste. Nu in ultimul rand, companiile americane sunt obligate sa intreprinda activitati de due diligence pentru a se asigura ca nu fac afaceri cu tari care intra sub incidenta sanctiunilor guvernului american si nici cu companii care desfasoara activitati cu aceste state.

Dar activitati de due diligence sunt efectuate si de institutiile americane. Este o activitate comuna atat pentru agentiile de stat care externalizeaza activitati catre companii private, cat si pentru cele care pur si simplu fac afaceri cu companii private, cum ar fi furnizorii de bunuri.

O verificare a companiilor private interesate de afaceri cu statul exista si in Romania, dar e o verificare bazata in special pe informatii declarate de companii si cu siguranta nu este un proces generalizat in intreaga administratie romaneasca.

Ideal ar fi ca fiecare minister, primarie si companie cu capital de stat sa aiba un departament sau cel putin o persoana desemnata sa verifice integritatea si bunele intentii ale celor care participa la licitatii sau, mai mult, care primesc contracte direct.

Ar fi excelent daca ar exista un departament in cadrul Autoritatii Nationale pentru Achizitiile Publice (ANAP) sau poate infiintarea de centre regionale in cadrul ANAP care sa efectueze aceste verificari.

Sunt, totusi, mii de institutii in Romania, fiecare cu zeci sau sute de contracte de semnat in fiecare an.

Pentru a evita realizarea unui proces de verificare pur formal si pentru a nu birocratiza si mai mult administratia publica, se pot organiza cel putin cursuri de pregatire profesionala, prin care procesul de due diligence sa fie cunoscut si constientizat in fiecare institutie publica, de la primarii din mediul rural pana in ministere.

Prin procesul acesta se pot verifica date legate de numarul de angajati, de nivelul de taxe platit, incurajandu-se in felul acesta si plata impozitelor si renuntarea la munca la negru.

Imaginati-va cat este de raspandita munca fara forme legale in domeniul constructiilor. Luarea in considerare a numarului de angajati reprezinta un semnal serios in legatura cu onestitatea firmei implicate in afaceri cu statul.

Implementarea procedurilor de verificare prealabila a integritatii participantilor la licitatiile organizate de institutiile publice este un pas inainte in prevenirea sifonarii banului public.

Sunt numeroase beneficiile care pot rezulta din implementarea unui sistem care sa transforme competitia pentru banii publici intr-un proces mai cinstit.

Verificarea prealabila va oferi o sansa in plus si firmelor cinstite in competitia cu firmele abonate la banul public. Ii va obliga pe cei care decid castigatorii licitatiilor sa nu mai ofere contracte de milioane de euro firmelor fara niciun angajat, cu sedii in garsoniere sau care nu-si declara veniturile.

Se previn situatiile in care se fac firme peste noapte doar pentru ca un primar este binevoitor cu un om de afaceri.

Valentin Stefan este specialist in due diligence, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#due diligence Romania, #lupta anticoruptie Romania , #achizitii