O solutie de taiere a costurilor prin reducerea numarului de angajati

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 08:19
2774 citiri
O solutie de taiere a costurilor prin reducerea numarului de angajati
Foto: Track.in

Pentru cei care urmaresc stirile economice, a devenit un lucru total obisnuit sa afle din presa de specialitate despre viitoare merger-uri si achizitii. Vom incerca sa descifram mai departe ce ii determina pe actionarii acestor companii sa se indrepte in directia mai sus mentionata si care sunt beneficiile de care au parte ca urmare a masurilor adoptate.

Merger-ul (fuziunea) dintre doua organizatii presupune de cele mai multe ori ca o companie de dimensiuni mai mari "sa inghita" o companie de dimensiuni mai mici.

Felul in care evalueaza know-how-ul achizitionat si modul in care il integreaza in noua structura creata reprezinta elementul cheie in ecuatia proiectului privind fuziunea companiilor, practic factorul decisiv pe baza caruia se poate stabilii succesul proiectului si mai departe perioada necesara pentru recuperarea capitalului investit in achizitie.

Cele mai profitabile merger-uri

Tocmai de aceea, cele mai profitabile achizitii sunt acelea prin intermediul carora se realizeaza sinergii din punct de vedere al costurilor. Aici se inscriu organizatiile din acelasi domeniu de activitate, acestea avand avantajul unor procese asemanatoare, aceeasi piata de desfacere si in mare parte aceleasi tipuri de furnizori etc.

Pentru aceste companii, in momentul fuziunii, este mai usor sa identifice costurile duplicate si sa le elimine. Totusi costuri duplicate se pot identifica, putin mai greu de altfel, si in cadrul merger-urilor dintre companiile care nu au aceeasi piata tinta.

Putem da aici ca exemplu Microsoft, care a achizitionat binecunoscutul producator de telefoane mobile Nokia.

Din pacate pentru angajati, economiile de cost in cadrul fuziunilor se realizeaza si prin disponibilizarea lor, Microsoft anuntand un plan conform caruia urmeaza sa-si reduca numarul de angajati la nivel global cu 18.000, cei mai multi dintre acestia, 12.500, fiind fosti angajati ai Nokia.

Ce putem concluziona aici este ca, in procesele de fuziunie in care principalele sinergii realizate sunt cele legate de reducerea costurilor, pe termen mediu si lung profitul companiei nou create va fi mai mare decat ar fi fost profiturile celor doua companii daca ar fi actionat ca entitati separate.

Insa si numarul angajatilor va fi ceva mai redus, ca atare merger-urile in aceasta situatie nu reprezinta chiar o veste foarte buna pentru economie, in special atunci cand ambele companii sunt profitabile.

In ce conditii se mai fac achizitii

Achizitiile de noi jucatori economici se realizeaza si atunci cand companiile vor sa intre pe o piata dintr-o alta tara, sa se extinda printr-o integrare pe orizontala a activitatilor sau chiar sa elimine un potential pericol reprezentat de un concurent, care ar reduce, pe viitor, semnificativ profitul actual al companiei.

Acest ultim tip de fuziune se intalneste frecvent in domeniile IT, online, social-media, iar pretul unor asemenea achizitii este destul de piperat, mult mai mare decat valoarea curenta a companiei achizitionate. Acest lucru se intampla si din cauza pericolului pe care il reprezinta acea companie pentru business-ul actual.

Exemplul cel mai elocvent este achizitia WhatsApp de catre Facebook pentru nu mai putin de 19 miliarde de dolari. Binenteles ca Facebook, Yahoo sau Google mai fac si alte achizitii pe care platesc sume consistente chiar si in situatiile in care vorbim despre startup-uri.

Concluzia: Merger-urile dintre companii, in cazul in care acestea sunt realizate eficient, reprezinta o oportunitate pentru actionari de a-si reduce costurile, in contrast cu oportunitatile de care au parte angajatii, care de cele mai multe ori nu beneficiaza de aceasta reorganizare.

Marius Sandu

Expense Consulting

www.ReducereCosturi.ro

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#reduceri costuri companii, #merger companii, #fuziune companii, #achizitie companii , #achizitii