Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2012

Luni, 04 Februarie 2013, ora 14:58
1807 citiri
Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2012
Foto: Ernst & Young

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat, in 2012, in comparatie cu anul precedent, crescand cu 106 la suta, pana la o valoare estimata de 788 de milioane de dolari, potrivit studiului M&A Barometer, realizat de Ernst&Young Romania.

Desi numarul tranzactiilor efectuate a scazut usor in 2012 fata de anul 2011 (114 tranzactii efectuate in 2012, fata de 120 in 2011), cresterea a fost asigurata de dublarea mediei tranzactiilor ale caror valori au fost facute publice, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"In ciuda situatiei macroeconomice si incertitudinilor politice din anul 2012, putem spune ca piata de fuziuni si achizitii a avut un an bun, rezultat bazat pe cele cateva tranzactii reprezentative in sectoare ca agri-business, e-commerce, energii regenerabile si real estate", explica Florin Vasilica, partener si director al departamentului de asistenta in tranzactii in cadrul Ernst & Young Romania.

Investitiile au provenit, in aceasta perioada, din SUA (8 tranzactii), Franta (5 tranzactii), Cipru si Marea Britanie (fiecare cate 4 tranzactii), Germania si Canada (cate 3). Germania, principalul investitor in mod traditional, a fost inlocuita de SUA. De cealalta parte, nu s-a inregistrat nicio investitie romaneasca in afara granitelor (outbound), indicand faptul ca jucatorii locali sunt mai concentrati pe consolidarea afacerilor in tara.

Cele mai atractive sectoare, in functie de valorile anuntate ale tranzactiilor, au fost real-estate-ul, retail-ul, productia, industria alimentara si energia si mineritul.

Anul 2012 a marcat si o crestere a numarului de tranzactii cu companii puternice, dar a continuat si tendinta conturata in 2010 si 2011, cand companiile aflate in insolventa sau in situatii dificile dominau tranzactiile locale.

T.B.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#dublare piata achizitii fuziuni, #achizitii fuziuni Romania , #achizitii