Rechinii din IT incep sa inghita "bibanii" de care au nevoie

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 22 August 2011, ora 19:00
2752 citiri
Rechinii din IT incep sa inghita "bibanii" de care au nevoie
Foto: ibtimes.com

Trecand peste analogia cu pestii din medii diferite, o foarte mare batalie se pregateste pe piata IT-ului, din punct de vedere al inovatiei, cel putin asa se lasa de inteles din ultimele achizitii care au avut loc in ultimele zile. Ultima mutare pe tabla de sah a inovatiei in tehnologie a fost a celor de la HP, care sunt foarte interesati de Autonomy Corporation. Si se pare ca "pretul corect" este de 11,7 miliarde de dolari.

Aceasta nu este singura supriza de care am avut parte recent, mai ales ca Google a achizitionat Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari. Cea mai mare surpriza a venit acum cateva luni, tot din partea companiilor de software, mai precis de la Microsoft, despre care se spunea ca a pus ochii pe partea de mobile a Nokia.

Revenind, la Autonomy Corporation, aceasta este o companie de software infiintata cu 15 ani in urma, in Marea Britanie fiind pe locul doi. La orele 12, vineri, actiunile companiei listate pe bursa londoneza (LSE) aveau o crestere de 75%, trend ascendent dat, evident, de anuntul ca au acceptat oferta celor de la HP.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre HP, care si-a terminat ultimele sesiuni de tranzactionare pe rosu. Compania nu a avut prea mare succes nu Tablet PC-ul care se doarea a fi un concurent viabil pentru iPad, asa ca TouchPad-ul a ajuns, la numai o luna de la lansare, sa aiba un pret mai mic cu 100 de dolari, numai pentru a se vinde. Dn pacate, HP se confrunta cu un mare retur de la retaileri care nu reusesc sa vinda gadgetul.

Cum o duc restul achizitiilor

Motorola Mobility o duce destul de bine, avand in vedere ca aceasta companie a cunoscut intr-o singura sesiune de tranzactionare o crestere de 60%, de la 25 de dolari pe actiune pana la peste 38 de dolari/titlu.

Nici bine nu au savurat tranzactia actionarii Motorola Mobility ca unul dintre acestia s-a trezit ca, de fapt, compania nu a primit pretul pe care acesta credea ca-l merita. Asa ca, John Keating si-a luat "soarta" in propriile maini si a plecat sa-si faca dreptate. Acesta l-a dat in judecata pe directorul executiv al Motorola Mobility (MMI), Sanjay Jha, dar si compania.

Pana in prezent, cea mai mare cota de piata pe sistemele de operare pentru telefoane apartine Android-ului, care este folosit de aproape 40 de companii creatoare de terminale. La ultima tranzactionare a MMI, cotatiile unui titlu ajunsesera sub 38 de dolari.

Cumparare cu gust de mango

In urma cu cateva luni toate publicatiile vuia de intentia Microsoft de a cumpara divizia de mobila a Nokia, ceea ce nu parea prea departe de adevar, tinand cont ca actiunile companiei finlandeze au avut, in ultimii ani, tendinta MIG-urilor noastre.

Faptul ca aceasta achizitie s-ar putea concretiza nu face decat sa incinga si mai mult spiritele in lumea sistemelor de operare pentru telefon si implicit a smartphone-urilor. In viitorul apropiat, Nokia si Microsoft vor arata lumii primul telefon cu noul sistem de operare "Mango".

Actiunile Nokia au avut, in ultimele 52 de saptamani, un pret maxim de 8,49 de dolari per titlu, in timp ce valoarea lor acum este de 3,95 dolari, adica au scazut cu mai bine de 50%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#HP Autonomy corporation, #Google Motorola Mobility, #Microsoft Nokia , #achizitii